Někdy rukama, jindy příborem

13. 1. 2014 / Daniel Strož

čas čtení 2 minuty

Na serveru Novinky .cz jsem se právě dočetl, jak nově zvolený starosta New Yorku Bill de Blasio dokázal pobouřit své spoluobčany, když v jedné luxusní restauraci pojídal pizzu příborem. To je totiž velkým prohřeškem proti tamějšímu zvyku, protože Newyorčané prý pizzu konzumují zásadně rukama. Podobně jako hamburgery a kdovíco dalšího ještě. Starostovi, pocházejícímu napůl z italské rodiny, nezbývalo, než se veřejnosti omluvit. A dá se předpokládat, že -- bude-li si chtít zachovat mezi lidmi dosavadní reputaci -- nezbude mu, než přizpůsobit pojídání pizzy ustáleným zvyklostem.

Také sousední Bavoři mají v konzumaci některých pokrmů své specifické obyčeje. Za příklad může posloužit jejich "Weisswurst" (bílý vuřt, chcete-li klobása), který má být servírován po bavorské tradici správně pouze k snídani nebo k přesnídávce. Domácí jedlíci jej berou výhradně do ruky, namáčejí ve sladké hořčici a ze střívka (někdy i dost hlučně) vycucávají. Na rozdíl od Newyorčanů jsou ale k nezasvěceným strávníkům, používajícím automaticky příboru, mnohem tolerantnější. Nanejvýš od vedlejšího stolu v restauraci dávají s úsměvem najevo, že byli "odhaleni" coby cizinci.

V jedné ze scén nedávného televizního seriálu "České století" nám tvůrci znázorňovali jakousi schůzku komunistů v Gottwaldově bytě, kde jeho manželka hostila všechny přítomné horkými párky. Později jsem byl v novinových recenzích poučen, že mělo být důkazem jejich jakési nevychovanosti či dokonce barbarství, když nikdo z nich nepoužil vidličky a nože. Jenomže tihle kritici se mýlili! Pojídat párky rukou bylo v dobách předválečných a ještě i dlouho po válce naprosto běžné. Vědí o tom pamětníci a dosvědčuje to mj. i tradiční reklama Kosteleckých uzenin zobrazující elegána v kravatě, pochutnávajícího si na této uzenářské lahůdce. Sám si dobře pamatuji, že tahle tabule visela ještě na konci let padesátých u nás za rohem v Masně.

0
Vytisknout
11288

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2014