Milan Valach byl pan učitel

20. 5. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Studoval jsem na Pedagogické fakultě MU v Brně a Milan Valach mě dva roky vyučoval etiku. Mohu s naprostou jistotou říct, Milan Valach byl učitel. To je každý člověk, od kterého se něco naučíte, a vůbec nezáleží na tom, jestli ho za to někdo platí. Milan Valach uměl předávat myšlenky a dobře si vzpomínám, že k uvažování přiměl i studenty s velmi vysokým prahem porozumění. A to je skutečné měřítko schopnosti učitele.

Milan Valach mě osobně přesvědčil o tom, že stojí za to vytvářet demokracii tím, že v ní udržujeme dialektickou rozpornost nabouráváním normalit, standardů a předsudků. Zcela jsem s ním souhlasil v tom, že přímá demokracie je tou nejdokonalejší z nedokonalých cest k rozvoji odpovědné, solidární a zároveň svobodné společnosti.

Milan Valach byl velkým popularizátorem Britských listů. Viděl v nich prostor, v němž jsou rozšiřovány hranice uvažování o stavu a vývoji společnosti.

Po mých státnicích jsme měli jít na pivo, ale sešlo z toho. Asi bychom měli na spoustu věcí rozdílné názory, ale dobře bychom si rozuměli. Je to jedna z věcí, které mě v mém životě budou mrzet.

0
Vytisknout
9846

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2013