Jak Diane Abbottová objevila Ameriku, nikoli však Theodora Adorna

17. 5. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

V letech 1944-1949, zčásti v americkém exilu, zčásti ve Spolkové republice, napsal německý filosof a psychoanalytik Theodor Adorno slavnou knihu Minima moralia. Aforismus číslo dvacet čtyři nese název Tough baby a obsahuje charakteristiku jistého typu mužství, které se téměř dokonale kryje s hrůzostrašným obrazem narýsovaným v roce 2013 britskou stínovou ministryní Diane Abbottovou - až na to, že je výrazně hlubší.

Adorno hovoří o "jistém gestu mužnosti", které "zasluhuje nedůvěru". Vyjadřuje se podle něj nezávislostí, jistotou moci přikazovat a tichým spiknutím mužů mezi sebou navzájem. Adorno popisuje toto mužství jako demokratizovanou verzi původně šlechtického rozmaru, kterou soudobí filmoví hrdinové předehrávají i pro nejponíženějšího bankovního úředníčka. Radosti takových mužů v sobě mají vždy něco z latentního aktu násilí, který ve skutečnosti je původně stopou násilí na sobě samém, a záliba v nápoji typu whisky je jedním z těchto v zásadě nelibých silných stimulů. Ženy přitahují, ale ve skutečnosti jim na nich nezáleží. Jinak řečeno, tito muži jsou vlastně sadomasochisty a potlačenými homosexuály, kteří své potlačení vydávají za vrcholnou a jedině přijatelnou formu mužnosti.

Adorno v této souvislosti přímo odkazuje k Oxfordské univerzitě, kde se v jeho době studenti dělili na "tvrďáky" a intelektuály. O těch druhých se tradovalo, že jsou "zženštilí". Ve skutečnosti však, konstatuje Adorno, jsou těmi "zženštilci" právě "tvrďáci", kteří nezbytně potřebují neustále viktimizovat "slabochy", aby si dokazovali, že nejsou jako oni. Když všechno a všechny okolo poníží do role pouhých objektů vlastní vůle, upadají do totální pasivity.

Jak vidno, v zásadě tentýž typ muže, který s hrůzou popisuje stínová ministryně Abottová, byl v Británii dosti rozšířen už před více jak šedesáti lety. Nepochybuji ale o tom, že Abbottová Adorna nikdy nečetla a tak je "šokována, šokována" skutečnostmi, které existovaly už v době jejího narození a při studiu v Cambridge na ně zřejmě nikdy nenarazila...

0
Vytisknout
6943

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2013