"Tuniská policie kolem sebe slepě střílí"

5. 12. 2012

čas čtení 2 minuty

V rámci "Arabského jara" vzbuzovalo největší naděje na úspěšnou demokratizaci Tunisko. Jenže zatímco v Egyptě dochází k pouličním střetům kvůli pravomocem, které si uzurpoval islamistický prezident Mursí, v mediálním stínu zůstávají podobně znepokojivé události právě v Tunisku. Reportér David Thomson pracující pro portál France 24 má po konfliktu mezi odbory a policií, který 28. listopadu zpravodajsky pokrýval, dosud v těle čtyřicet olověných broků; dalších čtrnáct jich bylo odstraněno tuniskými lékaři. Podle něj kolem sebe policie střílela zcela slepě a nestarala se o to, koho zasáhne. Tuniské úřady se za incident neomluvily.

Po zásahu z brokovnice do nohy, právě když natáčel policejní zásah, možná projektily zůstanou v jeho těle už navždy - za předpokladu, že lékaři vyloučí možnost zablokování cév. Thomson se nacházel v zemědělském městečku Siliana jihozápadně od Tunisu. Obyvatelé požadovali odstoupení guvernéra, podporu ekonomického rozvoje a propuštění čtrnácti demonstrantů zatčených v minulém roce.

Podle Thompsona on sám nepovažuje omluvu úřadů za nutnou, ale to neplatí pro demonstranty, které broky zasáhly i do očí.

Amnesty International a vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillay vyzvaly tuniské úřady, aby zastavily použití "nepřiměřené síly" proti protestujícím v Silianě.

Po výzvě tuniských odborů ke generální stávce propukly v Silianě střety demonstrantů s policií a Thompson se tam druhý den poté vydal s tuniským novinářem Hamdím Tlilím. Na oděvu měl logo France 24, ale nedomnívá se, že se stal terčem proto, že je novinář. Policie podle něj střílela naprosto slepě, když se ocitla pod útokem demonstrantů, kteří na ni vrhali kameny. Navzdory agresivitě policie ovšem protesty pokračují.

Podle Thomsona dochází v Silianě k obratu důležitému pro celé Tunisko, protože jde zatím o největší protesty. Umírnění islamisté ve vládě připouštějí, že lidé jsou nespokojeni, neboť jejich životní podmínky se stále nelepší.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7176

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2012