Lord Leveson doporučil ve své zprávě nový zákon na ochranu občanů před predátorským tiskem

30. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Ve čtvrtek byla v Británii za obrovského mediálního zájmu zveřejněna zpráva soudce Levesona o porušování zákonů britským bulvárním tiskem, deníky Ruperta Murdocha. Při zveřejnění dvoutisícistránkové zprávy, která vyšla ve čtyřech svazcích a je výsledkem rok trvajícího vyšetřování, které stálo 7 milionů liber (210 milionů Kč) soudce Leveson požadoval, aby tisk vytvořil novou regulační komisi, která by dohlížela na chování deníků, avšak novináři ani poslanci by v ní nesměli být zastoupeni. Soudce Leveson také požadoval, aby nový dohled nad tiskem, aby fungoval ve veřejném zájmu, byl vtělen do nového zákona.

To odmítl britský premiér Cameron, který v parlamentě tvrdil, že vytvoření zákona, regulujícího denní tisk, by mohlo někdy v budoucnosti vést k omezení svobody slova. Neshodl se se svým koaličním partnerem, liberálnědemokratickým zástupcem premiéra Nickem Cleggem, který vystoupil v parlamentě samostatně a požadoval vytvoření nového zákona, stejně jako šéf labouristické opozice Ed Miliband.

Oběti nezákonné praxe Murdochových novinářů, kteří spáchali trestné činy hackerství do soukromých mobilů osob, postižených tragickými událostmi, i celebrit, jako je herec Hugh Grant, Cameronův postoj odsoudily.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5208

Diskuse

Obsah vydání | 30. 11. 2012