Je třeba zamezit "podnikání" společností poskytujících nebankovní úvěry

16. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Musím reagovat na články týkající se případů pana Janduse, píše čtenářka, jejíž identita je redakci BL známa. Pět týdnů jsem dělala brigádu na exekutorském úřadě. A musím říct, že mi při té příležitosti došla jedna věc - nadávat v prvé řadě na exekutory je obrovská chyba. Skutečně to nejsou exekutoři, kdo ten či onen případ vyvolá, ti pouze vykonávají vůli soudců či rozhodců (pochopitelně metody některých exekutorů nejsou ani trochu vybíravé, to nechci popírat).

Mohu uvést příklad (jen velmi obecný - podepsala jsem mlčenlivost): jistina 10 000 Kč, celková vymáhána částka 90 000, z toho exekutorovi případně řekněme 8000, celý zbytek částky, tzn. 90 000 bez 10 000 jistiny a 8000 nákladů exekutora jde na náklady právního zástupce společnosti poskytující nebankovní úvěry, na smluvní pokuty, které si společnost šikovně implantovala do smlouvy (když je hodně zlé, tak taková pokuta činí i několik tisíc za každý den prodlení) a další částky uvedené ve smlouvě.

Z toho mně osobně vychází, že gauner číslo jedna je tady někdo jiný než exekutor. V prvé řadě je třeba zamezit tomuto "podnikání" společností poskytujících nebankovní úvěry. Mimochodem záměrně znemožnění splácení celého úvěru je velmi běžná metoda, jak se zdá.

Krom toho gauneři bývají někdy i dlužníci, třeba takoví neplatiči alimentů, a to se pak exekutor sakra hodí. Naď tím je potřeba se taky zamyslet.

0
Vytisknout
6626

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2012