Krize v EU: Je Draghiho program ilegální?

2. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Trhy nadchlo nedávné oznámení šéfa Evropské centrální banky, že jeho instituce bude nakupovat "neomezené" množství státních dluhopisů problémových zemí. Jenže jsou takové nákupy skutečně legální? Prezident Bundesbanky Jens Weidmann tvrdí, že Draghiho návrh má za cíl snížit úročení dluhopisů - a spadá tedy do oblasti fiskální, nikoliv měnové politiky. Podle jeho názoru jde o jasné překročení mandátu ECB. Celý spor patrně skončí před Evropským soudním dvorem.

Draghi se v poslední době změnil v podomního obchodníka s kredibilitou, ale přinejmenším v Německu zatím mnoho úspěchů nezaznamenal. Například minulý týden v Berlínském kongresovém centru hovořil k několika stovkám manažerů - a nálada byla rezervovaná. Bundesbank má v těchto kruzích stále dobrou reputaci, což se o ECB pod Draghiho vedením zrovna říci nedá.

Spolkový ústavní soud by mohl mít názor blízký spíše Weidmannovi. Pravděpodobně však kauzu předá Evropskému soudnímu dvoru, který bude muset rozhodnout, zda aktivity ECB spadají do rámce jejího mandátu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7289

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2012