Hrdinka Arabského jara zatčena v New Yorku za to, že poškodila protiislámský billboard

27. 9. 2012

čas čtení 1 minuta



Slavná americko-egyptská aktivistka Mona Eltahawy byla zatčena v New Yorku za to, že nastříkala barvu billboard v metru, který označil muslimy protestující proti politice Izraele jako "divošské".

Eltahawyová se od doby, kdy ji loni během protestů proti Mubarakovu režimu brutálně zmlátili promubarakovští gangsteři, stala prominentní komentátorkou. Poté, co v New Yorku v metru poškodila billboard, ji odvedla newyorská policie v poutech.

Její protest byl zaznamenán na video. Na něm je vidět, jak Eltahawayová sprejuje barvu na plakát s nápisem: "V každé válce mezi civilizovaným člověkem a divochem podporujte civilizovaného člověka. Podporujte Izrael. Způsobte porážku džihádu."

Billboardy byly kritizovány jako nepřijatelné, protože vytvářejí dojem, že jakákoliv opozice proti izraelské politice je z nějakých důvodů prostě extremistická a divošská. Billboardy financovala pravicová organizace Iniciativu na obranu americké svobody, která se svými kontroverzními postoji dostala loni do médií, když vedla kampaň proti vybudování islámského kulturního střediska na Manhattanu.

Na rozdíl od Británie, kde jsou předpisy pro politické billboardy podstatně přísnější, New York normálně povoluje protestní billboardy, když mají jejich zadavatelé na ně peníze.

Původně byly však zmíněné billboardy newyorským metrem odmítnuty protože porušují předpisy newyorského metra proti hrubým výrazům na plakátech. Avšak v červenci rozhodl federální soudce, že podle amerických zákonů na ochranu svobody projevu metro billboardy musí vystavit.

Tento týden se v newyorském metru objevilo 10 těchto plakátů, v době kdy v jednom z nejkosmopolitnějších amerických měst narůstá napětí. Eltahawyová argumentovala, že princip svobody projevu jí umožňuje plakát zabarvit.

Eltahawyová byla obviněna z porušování veřejného pořádku. Za první takový trestný čin se většinou dává pokuta.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6742

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2012