Panoptikum státu českého

23. 8. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 5 minut

Stalo se již pravidlem, že to, co je servírováno veřejnosti na talíř, má punc té nejryzejší selekce. Nejinak je tomu i v případě "zločinců TOP10" (ostatně, mohl by to být zajímavý nápad pro vznik nové politické strany). Zatímco veřejnost spílá D. Rathovi a přeje mu, aby si vazbu užil co nejvíce, muž, o němž se zdaleka tolik nemluví, je již na svobodě a nemusel dát na kauci ani korunu. Bývalý šéf Ředitelství silnic a dálnic, Michal Hala, se publicitě na rozdíl od exhejtmana Ratha netěší, a jeho osud zřejmě českého občana tolik nezajímá -- aneb co oči nevidí, to srdce nebolí.

"Státní zástupkyně dnes vydala příkaz k propuštění obviněného, neboť uplynula zákonem povolená maximální vazební lhůta pro přípravné řízení," sdělila médiím v úterý mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová.

V kauze pana Haly jde o podezření z korupce a z podvodů ve výši sta miliónů korun. Kam se hrabe Rathova "sedmička". Tato relativizace však není na místě. Pokud se Rath korupčního jednání dopustil, je jedno, o jakou částku šlo, korupce zůstává korupcí bez ohledu na její výši. Dopustil se však pan Rath korupce? On sám v emotivním projevu prohlásil, že se takového jednání nedopustil -- a zbytek je na důkazním řízení a na nezávislých soudech. Pro mnoho lidí je však D. Rath vinen již dávno a těmto lidem rozhodně nevadí, že bývalý hejtman a vládní kritik sedí v srpnových vedrech ve vazebním chládku. Je opravdu nutné, aby Rath čekal na rozsudek ve vazbě již několikátý měsíc?

Jedno je jisté. Vláda se denně musí modlit Otčenáš, že se dobré dílo podařilo a "lumpa" chytili i s krabicí, třebaže na bankovkách jeho otisky prstů nalezeny nebyly. Takový protřelý zločinec přece pracuje v rukavičkách, to je jasné. A že se u něho žádné rukavice nenašly? Samozřejmě, že je snědl.

Kdyby totiž Rath neseděl v chládku, bylo by některým lidem v už tak parném létě ještě větší horko. Jistě by měl co říci k podobě církevních restitucí, nepřestal by rýpat do hospodaření na ministerstvu zdravotnictví, na mušku by si vzal možná i registr vozidel či sKartu. Věděl hodně a měl pádné argumenty, jak nepříjemné.

To Michal Hala nekritizoval nic, zato zřejmě by o ledasčem mohl vyprávět. Přitom stačí, že vláda upírá znepokojené pohledy na Prahu, která měla být křišťálově čistá a kde situace kolem Dopravního podniku hlavního města Prahy den ze dne houstne. A jak teprve zhoustne její doprava, až (ne)začnou fungovat překopané linky MHD? Do toho přišla zpráva o dalším navýšení nákladů u slavné OPEN CARD, o tunelu Blanka raději nemluvě.

TOP09 zatím rozjela svou volební kampaň v obci Hostivice, která je již neodmyslitelně spojená se jménem D. Ratha. "Obec Hostivice byla záměrně vybrána proto, jelikož ilustruje, kam až může dojít současný stav hospodaření krajů," řekla deníku Právo mluvčí TOP 09 Alžběta Plívová. Pražská TOP09 tlačí na primátora Svobodu (ODS), aby nepodporoval, koho podporuje, a sáhl ve vedení pražského dopravního podniku ke změnám. Hospodaření v Praze je však dozajista díky TOP09 průhledné a úsporné, a nikdo o těchto nesporných faktech nepochybuje.

Petr Nečas možná neví, kam skočit dříve. Jestli se má soustředit na sto jedničkovou podporu církevních restitucí, která vyvolává oprávněné pochyby a legitimní odpor, nebo zda dělat "bububu" kvůli schvalování další daňové zátěže pro občany, aby se vybralo opět méně a společnost byla zase o něco více zadluženou, nebo se angažovat v Praze a řešit místní spory.

A to se uvažovalo, že by pravice mohla jít do krajských voleb jednotná, aspoň někde.

TOP09 musí být nutně pro řadu členů ODS rudějším šátkem, než sociální demokracie. Ve spolupráci s TOP09 vidí odliv hlasů pro ODS, vnímají odklon od svého programu a z rostoucích daní jim naskakuje husí kůže. Někteří mačkají v ruce růženec, aby se jim jejich Mistr už konečně vrátil z Hradu jako pověstný blanický rytíř. Je to celkově smutné panoptikum. Nepravomocně odsouzený Vít Bárta se nadechuje k politickému comebacku, Michal Hala možná zapadne v podobném zapomnění jako Tomáš Pitr, který se vlastně ničeho špatného nedopustil, Roman Janoušek bude napomenut, aby příště, až ho nějaká řidička naštve, zůstal klidnějším a hned ji nepřejížděl, že se to pak veřejnosti špatně vysvětluje. Podle BIS organizovaný zločin se státní správou již neprorůstá, ale přímo ji ovládá.

Tento fakt Kalousek v Hostivicích smete ze stolu s tím, že je to příliš obecné, a pokud by to bylo příliš konkrétní jako v případě paní Parkanové nebo snad přímo jeho osoby, všechny zažaluje a spustí povyk. Karolina Peake se raději zaměří na nepřechylování ženských jmen a prohlásí, že vláda dělá vše pro to, aby se s korupcí zatočilo a že musíme počkat -- možná na dobu, až nebude důvod, proč někoho podplácet. A lidé se tetelí blahem, že aspoň jednoho gaunera chytli, a více je nezajímá. Tento nezájem by se nakonec mohl obrátit proti nám všem. Snad nám to dojde včas.

0
Vytisknout
9447

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2012