Chcete pracovat v Americe na univerzitě? Zapomeňte na to

24. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Účastnila jsem se nedávno vědecké konference antropologů v Montrealu, píše dr. Sarah Kendziorová, antropoložka s doktorátem z Washington University. Letenka stála 650 dolarů, 400 dolarů jsem zaplatila za ubytování ve "studentském" hotelu, 70 dolarů za členství v organizaci pořádající konferenci a 94 dolarů za vstupné. Ty poslední dvě platby jsou "zlevněné" platby pro studenty. Kdybych byla nezaměstnaná nebo jen na část úvazku zaměstnaná vědkyně, platila bych dvojnásobek.

Jeden řečník za druhým na konferenci běduje nad vykořisťovatelskou praxí současného neokonzervativního univerzitního modelu. Kamarádka sedící vedle mne mi zaklepe na rameno: "Utratila jsem za tuto konferenci skoro celý svůj plat."

Kamarádka je "univerzitní pomocnice". Má doktorát v oboru antropologie a vyučuje na univerzitě, kde jí platí 2100 dolarů za odučení jednoho kurzu. Obdobně jako 67 procent učitelů na amerických univerzitách je zaměstnána na část úvazku na základě smlouvy, která jí může nebo nemusí být každý semestr obnovena. Nedostává žádné sociální dávky a nemá zdravotní pojištění.

Podle údajů ze serveru o "univerzitních pomocnících", který zveřejnil data, jaká americké univerzity dlouho tajily, patří její příjem k průměru. Kdyby učila pět kurzů ročně, což je typický úvazek univerzitního učitele, vydělala by 10 500 dolarů ročně (16 625 Kč měsíčně). To je v Americe hluboce pod úrovní chudoby. Někteří "univerzitní pomocníci" vydělávají více. Jednomu kamarádovi nabídli 5000 dolarů za kurs, ale on to odmítl, aby měly jeho děti stále ještě nárok na potravinové známky.

Ve většině profesí by platy pod hranicí chudoby vyvolávaly znepokojení. V akademickém světě v Americe jsou za ně intelektuálové vděčni. Vyučování na univerzitě se považuje za poslání. Plat je jaksi vedlejší. Jedna výzkumná americká univerzita nabízí svým doktorandům 1000 dolarů (19 000 Kč) za semestr, aby vypracovali a vyučovali kurs, za který každý student platí školné ve výši 50 000 dolarů.

Univerzitní pracovníci také provádějí výzkum a publikují, ale za to také nejsou placeni. Zisky z jejich práce mají akademická nakladatelství, která pak blokují akademické články před veřejností, protože si za jejich stahování účtují obrovské ceny. Jestliže chce autor akademického článku svůj text zpřístupnit veřejnosti, musí nakladateli zaplatit 3000 dolarů za článek. Když intelektuál není na univerzitě, nemá bez placení přístup ani k vlastním akademickým publikacím.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12234

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2012