Alarmující novinka

27. 6. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Bleskové odvolání ministra spravedlnosti Pospíšila, za jehož působení se podařilo zbavit státní zastupitelství Vesecké a Rampuly a rozhýbat jeho normální fungování, je v souvislosti s bezprecedentním útokem ministra financí Kalouska na policii velice alarmující novinkou.

Veřejnost právem čeká, že po Rampulovi nastoupí na post šéfa vrchního státního zastupitelství v Praze někdo, kdo nebude pokračovat v "zametání" politicky citlivých případů "pod koberec".

Když si člověk přečte jednu klíčovou větu z Wikipedie o jmenování státních zástupců, může mu být hned jasné, co za bleskovým odvoláním ministra asi tak je:

"Státní zástupce jmenuje ministr spravedlnosti na návrh nejvyššího státního zástupce (nejvyššího státního zástupce jmenuje vláda na návrh ministra spravedlnosti)."

Možná Pospíšil, který v poslední době šel na ruku nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, prostě musel být odvolán dříve, než stihne jmenovat vrchního státního zástupce v Praze.

Kdyby se Pospíšilovu nástupci podařilo zabetonovat vrchní státní zastupitelství v Praze novým zametačem politicky citlivých případů, budeme zpátky, kde jsme byli, a politici se stanou zase beztrestní.

Ostatně není třeba ani nového vrchního státního zástupce v Praze jmenovat, stačí tam udržet co nejdéle současného faktického šéfa Grygárka, který má výmluvnou pověst.

Všechny důvody, které Nečas uvádí pro odvolání Pospíšila, mohly počkat do chvíle, než Pospíšil jmenuje na návrh Zemana vrchního státního zástupce v Praze.

Podle mluvčí Pavla Zemana Heleny Markusové, mělo být Zemanův kandidát navržen ministrovi Pospíšilovi během několika týdnů, začátkem prázdnin (informace je v níže citovaném článku na serveru ČT24 "Po Rampulovi vede vrchní státní zastupitelství Grygárek").

Ministr spravedlnosti Pospíšil ve vládě skončil

Pospíšil: O svém odvolání jsem neměl ani potuchy

Státní zástupce

Po Rampulovi vede vrchní zastupitelství Grygárek

Grygárek nerezignuje. S lobbistou se stýká nejvyšší žalobce, žaluje

0
Vytisknout
22490

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2012