Sýrie sestřelila turecký bojový letoun

23. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Turecko dnes oznámilo, že v reakci na syrské sestřelení jejího bojového letounu provede "cokoliv bude třeba". V této reakci však neoponuje tvrzení Damašku, že se letoun nacházel v syrském vzdušném prostoru.

Letoun se zřítil nedaleko hranice mezi oběma zeměmi a jeho sestřelení ukazuje na kvality Rusy dodaného systému protivzdušné obrany. Ten je také jedním z hlavních důvodů, proč Západ váhá nad vojenskou intervencí. 

Turecký prezident pro agenturu Anatolia reagoval prohlášením, že jeho země udělá "cokoliv bude třeba". Dodal současně, že došlo k telefonickému kontaktu se syrskými úřady. 

Podle Abdulláha Güla dochází "rutinně" k tomu, že rychle se pohybující proudový letoun nakrátko vyletí ze vzdušného prostoru a vyšetřuje se, zda byl letoun sestřelen nad Sýrií či nad Tureckem. 

Podle syrských úřadů se ale letoun pohyboval nízko (v tom případě je prakticky vyloučeno, že by stroj F-4 optimalizovaný původně pro velké výšky letěl maximální rychlostí - pozn. KD) a byl sestřelen ve vzdálenosti pouhého kilometru od syrského pobřeží. Syrské námořnictvo se údajně podílí na pátrání po pilotovi a operátorovi sestřeleného letounu. 

Turecko má druhou největší armádu v NATO a se Sýrií vede dlouhodobé územní spory o některé příhraniční oblasti. 

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10403

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2012