Sýrie střílela na druhé turecké letadlo, tvrdí Ankara

25. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Turecko silně zvýšilo napětí ve svém postoji vůči Sýrii. Tvrdí, že Sýrie střílela na jedno turecké průzkumné a záchranné letadlo, které se v pátek pokoušelo nalézt tureckou stihačku, kterou sestřelila Sýrie.

Náměstek tureckého premiéra Bülent Arınç konstatoval, že Sýrie napadla druhé letadlo, které letělo nad Středozemním mořem a hledalo oba piloty. Tvrzení Turecka zpochybňuje argumenty Sýrie, která tvrdí, že zaútočila na první letadlo omylem.

NATO bude o věci jednat v Bruselu v úterý dopoledne, ale zasedání podle diplomatů nepovede k žádné vojenské akci.

Sestřelení tureckého vojenského letadla, které letělo podle tvrzení Ankary nad mezinárodními vodami odsoudili ministří zahraničí Evropské unie. Požadují plnou spolupráci Sýrie s vyšetřováním tohoto incidentu a uvalili na Assadův režim nové sankce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Syrský sestřel tureckého letounu patrně nepovede k zásahu NATO

25. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Sestřelení tureckého stíhacího bombardéru vypadalo jako bod obratu, který může zatáhnout západní mocnosti do konfliktu, jenž se vymyká kontrole. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová prohlásila, že Damašek bude volán k zodpovědnosti, zatímco britský ministr řekl, že Damašku nebude dovoleno jednat beztrestně. Ale přes všechna ostrá slova zůstávají vyhlídky na západní vojenskou intervenci do Sýrie přinejlepším mizivé.

Soros: Německo musí razantně jednat a zachránit eurozónu

25. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Tento fond by vydal obligace, které by garantovaly všechny členské země a "zpřístupnil by výhody levného financování zemím postiženým krizí".

Pokud by země, neprovedly určité strukturální reformy, byly by pokutovány, anebo jinak potrestány.

Soros poukázal na to, že hlavní překážkou plánu je Německo, které odmítá dělat cokoliv. Charakterizoval naléhání Merkelové, že nejprve je nutno vytvořit politickou unii, a teprve pak finanční a bankovní unii, jako "nerealistické a nerozumné".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kypr požádal EU o finanční pomoc

25. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Kypr dnes formálně požádal partnery v eurozóně o pomoc při záchraně krachujících bank, informovala AP. Země do značné míry doplácí na vazby s Řeckem. Kyperské banky drží značné množství řeckého veřejného dluhu, a ceny těchto dluhopisů dramaticky klesají. Kypr se tak stává pátou zemí eurozóny, která požádala o pomoc. 

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Egyptský prezident přehodnotí mírovou smlouvu s Izraelem a posílí vztahy s Íránem

25. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Mohammed Morsí, který byl v neděli prohlášen vítězem egyptských prezidentských voleb, si přeje "znovu zvážit" mírovou smlouvu s Izraelem uzavřenou v roce 1979 v Camp Davidu a posílit vztahy s Íránem, aby "vytvořil strategickou rovnováhu" na Středním východě. Řekl to těsně před oznámením volebních výsledků v rozhovoru pro íránskou agenturu Fars.

Poplatky, restituce a tma

25. 6. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 14 minut

Proč se vláda nemohla rozpadnout, i když v ní panovaly ostré osobní spory? Jenom naivní idealisté se mohou domnívat, že to bylo kvůli pocitu odpovědnosti vůči voličům. Ti totiž hlavně stranu Věci veřejné nevolili s tím, že budou prosazeny tvrdé asociální zákony, jež jsou mimo jiné trnem v oku expertce na ústavní právo, E. Wagnerové. Ta se vládě podobně jako odbory zošklivila svým postojem k údajné reformě zdravotnictví, když mimo jiné napsala: "Celá reforma, počínaje zaváděním poplatků, které jsou příjmem lékařů či nemocnic, nikoli pojišťoven, popírá vlastní a tradiční účel zdravotního pojištění. Nenazývám ji proto reformou, nýbrž restaurací poměrů z počátku 19. století."

Maturita 2012 očima maturanta

25. 6. 2012

čas čtení 8 minut

Jsem jedním z téměř stovky tisíc studentů, kteří v letošním roce skládali zkoušku dospělosti. V následujícím článku bych se s vámi rád podělil o některé postřehy, které jsem v průběhu maturitního maratonu zaznamenal, napsal Filip Zachariáš.

Jak se Kalousek stal soudcem ve vlastním případě

25. 6. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Každý, komu je posvátná zásada právního státu, že nikdo nemůže být ve své vlastní při soudcem, ale že soud musí probíhat nezávisle a že právo vykládá v právním státě pouze nezávislý soud, a nikoli exekutiva, musel při nedělních Otázkách V. Moravce žasnout s otevřenou pusou nad výroky ministra financí Kalouska. Chápu, že si může být jistý svou věcí, a v takovém případě bych čekal, že řekne: "uvidíte, že mi dá nezávislý soud zapravdu!"

Třikrát o restitucích

25. 6. 2012 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 13 minut

Polistopadový právní řád zdůvodňuje majetkové restituce jako nápravu křivd.

Reprezentanti politické moci je od počátku provádí pod heslem: "Co bylo ukradeno, musí být vráceno", jež měl na své bojové korouhvi napsáno dneska již legendami opředený rytíř bez bázně a hany, jménem Josef Lux. Jelikož jsem osobně znal nejen jeho, ale i některé konkrétní politické kroky, které z pozice ministra realizoval, tak zodpovědně tvrdím, že je legendárním především pro svou předčasnou smrt. Jemu, mimo jiné, osobně šlo především, ne-li jenom, o restituce majetku římskokatolické církvi. Přesto jsem nechtěl psát o církevních restitucích, ale vyzval mne k tomu nepřímo Kalousek svým sprostým křikem ve sněmovně dne 5.6.2012.

Závěrečný seminář Pražské školy alternativ

25. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Pražská škola alternativ Vás zve na Závěrečný seminář letošního prvního semestru na téma SPOLEČNÁ BUDOUCNOST VE SPOLEČNÉ DISKUSI. Seminář s diskusí se bude konat v pondělí 25. června 2012 od 18:00. Impulzy pro diskusi připravili: Jiří Silný, Tomáš Tožička, Ilona Švihlíková, Marek Hrubec, Patrik Eichler.

S čistým svědomím a čistým spodním prádlem se nikdo nemusí bát prohlídek na letištích

25. 6. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 7 minut

Titulek vyjadřuje názory některých lidí, kteří by za bezpečnost letecké dopravy vyměnili naprosto všechno. Kdo by si přál, aby dnešní let letadlem byl letem posledním? V zájmu bezpečnosti byly zavedeny "svlékací rentgeny" - přístroje schopné vidět, co mají lidé pod šaty, třeba bombu nebo zápisník. Kdo nechtěl být takto virtuálně svlékán, neměl na vybranou nic jiného než ruční prohlídku i svých velice soukromých částí těla - nebo vzdát se letu. Nyní přistupuje k čistotě svědomí a prádla také mlčení. 

Jiří Kostečka: Obrana centrálního hodnocení maturitních prací proti zlobivým jeho utrhačům

25. 6. 2012

čas čtení 3 minuty

Naše dílo je hotové. Doporučuji na konec naaranžovat na talíř a přítelkyni podávat s džusem.  (Téma: Palačinky sladké i slané. Popis pracovního postupu)

Nevelké ruce vždy drží ukazovátko, které občas použijí i jako rákosku. Její laskavá povaha si dokáže podmanit srdce dětí.  (Téma: Můj zlatý Ámos. Charakteristika učitele)

Byl jsem překvapený, moc se my tam nechtělo, ale jely jsme. Když jsme přijely kté zátočině a táta vyděl ten strom tak mu ukáply nějaké slzy, otočil se na mně, naokamžik se my podíval do očí a pak my dal obrovskou ránu. A nic jiného my neřekl. V té chvily jsem poznal, že mu nejsem lhostejný ani ve dvaceti letech a že mně má stále rád. Nepoznal jsem to jenom podle těch slz, ale hlavně podle té facky. Jsem velice rád, že mám takovyhle rodiče a nikdy bych je nevimněnil.  (Téma: Podle čeho poznáte, že vás rodiče mají rádi? Úvahový text)

při delší  disorientaci ohledně výběru témata jsem se rozhod, že budu uvažovat nad tím, jak my lidé poznáme lásku svých rodičů.  (Téma: Podle čeho poznáte, že vás rodiče mají rádi? Úvahový text)

aji když to vypadá, že je nejhůř, tak vás rodiče mají rádi... a chcou, aby z vás něco bylo, když už je to tady, tak špatný  (Téma: Podle čeho poznáte, že vás rodiče mají rádi? Úvahový text)

Koupil jsem jídlo a pití a odešel zpět k naší skupince. V tom se mi ještě chtělo na WC. A jelikož se mi to nechtělo držet celý poločas, vyrazil jsem. Při vykonávání potřeby se otočím a vedle mne stojí Tomáš "Nazdar"! zvolal jsem. Tomaš samou radostí přestal močit a šel mě obejmout. "Co ty tady říká?" řekl. (Téma: "Svět je tuze malý a o náhody tu není nouze." Vypravování)

Je krásný  letní den a já se rozhodla jed na výlet.  (Téma je irelevantní.)

Nezačínám svou obhajobu maturitního projektu CeHOPP (centrální hodnocení písemných prací) citacemi vybranými z letošních maturitních slohů náhodou. Možná leckomu otevřou oči hned zpočátku, a lépe než jakékoli argumenty, jež budou následovat. Možná i zpochybní přesvědčení o "nečekané přísnosti" hodnotitelů, jak ho utvořila mediální masáž nedávných dnů.

Ano: to, co kolem nové maturity rozpoutala letos média, inspirovaná  kampaní společnosti EDUin, nelze nazvat jinak než štvanicí. Nenávistné výpady vůči komukoli, kdo koncepci nové maturity podporuje; dehonestování mravní integrity oponentů jen pro pouhý fakt, že externě spolupracují s Cermatem; vědomé manipulování se studenty; bombastické bulvární titulky v údajně seriózním tisku - to jsou smutné atributy letošní státní maturity z českého jazyka. Jakýsi žurnalista ji označil dokonce za strašidelnou. Toto běsnění se nezastavilo ani před základními mechanismy demokratické společnosti: média ovládli kritikové státní maturity, jen oni byli opakovaně tázáni novinami a zváni do všemožných televizních i rozhlasových pořadů; zastánci státní maturity neměli téměř vůbec šanci prezentovat veřejně své názory. Pánové T. Feřtek a O. Botlík si vyčistili svůj mediální prostor vskutku důkladně.

Útok se soustředil zejména na to, že hodnocení maturitních slohových prací bylo prováděno mimo školy. Důvod je nasnadě: taková koncepce ještě více objektivizuje maturitní evaluaci a to se leckomu velice nehodí do krámu.

PhDr. Jiří Kostečka, Ph.D. je vedoucí jednoho z 24 hodnotitelských týmů projektu CeHOPP

Kompletní text publikován v Učitelských novinách č. 26/115 dne 19. 6. 2012. ZDE

Zase další poslední šance, kterou jsme propásli... No jo

25. 6. 2012

čas čtení 4 minuty

KD│ Takže každý zvedněte ruku, kdo je tu šokován, šokován, šokován a zděšen, že výsledek Summitu Země Rio+20 je, jak to vyjádřil britský vicepremiér, "nemastný neslaný", napsala Sharon Astyková.

Setkání završující dvacet let od ikonického Summitu Země v tomtéž městě a čtyřicet let od úplně prvního globálního environmentálního setkání ve Stockholmu bylo zaměřeno na stimulaci kroků směrem k "zelené ekonomice".

Ale deklarace k níž v úterý dospěli vládní vyjednávači a kterou se ministři již nesnažili znovu otvírat označuje zelenou ekonomiku pouze za jednu z možných cest k udržitelnému rozvoji.

27721

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

"Rozvoz" na jedinou adresu (neboli Koupaliště hrůzy)

25. 6. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení 1 minuta

Včera jsem poprvé navštívil dva roky staré královéhradecké městské koupaliště se dvěma tobogány, mořskými vlnami, restauracemi... a mnoha reklamami. Jedna z nich hlásí, že nabízí "Rozvoz (pizzy) na koupaliště zdarma". Autor reklamního sloganu -- který si v mateřském jazyce není vědom rozdílu mezi službou, která spočívá v DOVOZU na určité místo, již je stále stejné (například koupaliště) a službou ROZVOZU po různých místech -- je zřejmě slabý i v jazyce cizím, neboť pochybuji, že chtěl souslovím "Italy's Pizza" vyjádřit to, co obrat doopravdy znamená, tedy "pizza patřící Itálii". (Sousloví mělo zřejmě správně znít "Italian Pizza".)

Diletantská reklama je však pouze integrální součástí koupaliště hrůzy, jehož maximální kapacita je 1 800 návštěvníků při pouhých 100 (!) šatních skříňkách (kdo u sebe navíc nemá drobnou pětikorunu, ten se do skříňky nedostane), doplněných o 210 "skříněk trezorových" 20x30x30cm, kam se nevejde ani větší osuška. Četní návštěvníci tedy tráví tyto horké letní dny místo ve vodě ve frontách na skříňky, podupávajíce po rozpálených dlaždicích, z nichž jim na nohou naskakují puchýře, neboť větší část skříněk je umístěna na horní nekryté terase koupaliště, do níž nelidsky praží červnové slunce...

Ruská penzijní reforma: Do důchodu po smrti

25. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Návrh ruské penzijní reformy předložený minulý týden počítá s tím, že občané Ruské federace budou odcházet do důchodu po nepřetržité práci v trvání 45 let u mužů a 40 let u žen.

Egyptským prezidentem bude kandidát Muslimského bratrstva Mohammed Morsí

24. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Egyptským prezidentem byl dnes (po devadesátiminutovém úvodním projevu předsedy volební komise Farúka Sultána) vyhlášen kandidát Muslimského bratrstva Mohammed Morsí. Získal 13,2 milionu (51,7%) platných hlasů. Jeho protikandidát Ahmed Šafik obdržel 12,3 milionu (48,3%) platných hlasů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Turecko svolává konzultace NATO kvůli Sýrii

24. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Turecko vyzvalo ke svolání schůzky NATO kvůli sestřelení svého bojového letounu. Podle dnešní zprávy televize TRT ministr zahraničí Ahmed Davutoglu oznámil, že si jeho země přeje konzultovat spojence ve věci článku 4 Severoatlantické smlouvy. ("Smluvní strany budou společně konzultovat vždy, když podle názoru kterékoli z nich bude ohrožena územní celistvost, politická nezávislost nebo bezpečnost smluvní strany.") Jednání by mělo proběhnout v úterý.

Za konec eura nemohou úsporná opatření

24. 6. 2012

čas čtení 7 minut

Fiskální úspory nepomohou, ale fiskální expanze toho patrně také mnoho nenadělá - ačkoliv pravděpodobně může na jedno nebo dvě čtvrtletí navýšit údaje objevující se v titulcích. Soukromý sektor potřebuje růst, nejlépe prostřednictvím exportu a účinnější konkurence vůči importu.

Většina probíhajících politických diskusí ohledně eurozóny se zaměřuje na úsporná opatření. Někteří lidé, zejména v německých vládních kruzích, prosazují přísnější fiskální politiku v problémových zemích (tj. vyšší daně a nižší vládní výdaje). Jiní, včetně nové francouzské vlády, jsou více nakloněni prosazování expanzívnější fiskální politiky, tam kde je možná, a všeobecnému odporu proti fiskální kontrakci.

Nedávno skončený summit G20 je vykládán coby změna poměru sil v neprospěch skupiny "úspory ihned", přinejmenším do určité míry. Jenže obě strany této debaty přehlížejí jednu důležitou věc. Ve výsledku eurozóna dál směřuje do hlubší krize a k pravděpodobnému obtížnému rozpadu, napsal Simon Johnson.

Co vlastně znamená "fiskální unie"?

24. 6. 2012

čas čtení 3 minuty

Přelétl jsem nedávné shrnutí práce Richarda Kooa z Nomury o hlavní příčině nerovnováh v eurozóně ve FT Alphaville. Hlavním tvrzením je, že Evropská centrální banka v minulé dekádě držela úrokové sazby nízko, aby podpořila Německo, protože maastrichtská kritéria zakazují řešení německých obtíží prostřednictvím fiskální politiky. Ale tyto sazby byly pro periferii nízké příliš a vyvolaly vznik investičních bublin a neudržitelných nerovnováh. V zásadě byla kořenem problému stejná měnová politika pro všechny ještě zhoršená nepružnou fiskální strukturou, napsal Tim Duy.

Sýrie sestřelila turecký bojový letoun

23. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Turecko dnes oznámilo, že v reakci na syrské sestřelení jejího bojového letounu provede "cokoliv bude třeba". V této reakci však neoponuje tvrzení Damašku, že se letoun nacházel v syrském vzdušném prostoru.

Sýrie má novou vládu - Asadových loajalistů

23. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Syrský prezident Bašár Asad dnes vydal jmenovací dekret pro novou vládu. Personální obsazení mnoha ministerstev se mění, ale ministerstva vnitra, obrany a zahraničí zůstávají beze změny. Premiérem se stal Rijád Hidžáb - bývalý ministr zemědělství a tvrdý asadovský loajalista.

Proč Německo nemůže zachránit euro

22. 6. 2012

čas čtení 4 minuty

Jak nedávno napsal Charles Wyplosz, záchranná strategie eurozóny schválená v květnu 2010 selhala. Stejně jako jeho článek i tento tvrdí, že bylo šílené věřit v úspěšnost strategie záchranných finančních balíků, protože problémy koření mnohem hlouběji než v samotném Řecku. Navíc tvrdím, že pokud tento přístup bude pokračovat, celá eurozóna se rozsype, napsal Edward Harrison.

"Blowback", neboli neřešitelné dilema upadajících mocností

22. 6. 2012 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 5 minut

Blowback [v češtině nejspíš "zpětný úder", nebo také "vrácená rána", pozn. překl.], termín ražený Ústřední zpravodajskou agenturou USA (CIA), znamenal původně nezamýšlené negativní důsledky špionážních operací pro vlastní zemi. Výrazem "blowback" se označovala například situace, kdy tajná operace CIA vedla k odvetnému útoku na občany USA, kteří o této operaci nevěděli. Dnes ale řada operací není zdaleka tajná (například akce bezpilotních letadel USA v Pákistánu a Jemenu). A "pomsta" v podobě odvetných útoků se často veřejně přiznává. Nicméně se nezdá, že by příslušné země chtěly s takovými operacemi přestat.

Sypem písek do soukolí

22. 6. 2012 / Zdeňka Petáková

čas čtení 1 minuta

Jako jedna z hvězd svítící v tmách zdánlivě beznadějné současnosti se jeví text francouzského profesora Serge Latouche, vydaná česky jako Malé pojednání o poklidném nerůstu (nakladatelství Za tratí, 2012). Nakladateli, který knihu uvedl na trh z vlastního hlubokého zájmu o téma, patří velký dík za přínos ke kultivaci myšlenkového klimatu naší vlasti. Této knize by pro její mimořádnou aktuální závažnost rozhodně slušel on-line bezplatný přístup.

KSČM(b) - Dobojováno?

22. 6. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 3 minuty

Haló noviny a Rudý dům se konečně rozhoupaly. Poté, co Britské listy přinesly "politický manifest rudých ještěrů", který jako redakční materiál zveřejnil (na stránkách KSČM Praha východ) časopis Dialog - otázky - odpovědi pod titulkem "Boj pokračuje", vyšel v Haló novinách polemický text "Jaký >Boj pokračuje". V něm autoři po dlouhých letech politického nicnedělání "náhle prozřeli" a pod mediálním tlakem najednou hovoří "o urážce delegátů sjezdu", "elitářském vyvyšování se, které do slovníku komunistů nepatří" a o tom, že autor zmíněného pamfletu by "měl uvážit své členství... Jistě se najde politická organizace, jež jim nabídne své členství a umožní zapojit se do její práce. Čas ukáže, mají-li voličům co nabídnout a zda voliči budou jejich návrhy akceptovat.".

Francii a Německo čekají obtížné rozhovory o budoucnosti EU

22. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

Francouzský prezident François Hollande disponující čerstvou parlamentní většinou se chystá k bitvě s Německem ve jménu růstu, prosperity a lidské důstojnosti. Nebo tak alespoň vypadá populární obrázek toho, co je ve skutečnosti mnohem vrstevnatějším vztahem mezi novým francouzským prezidentem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

27720

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

COLESLAW, COLESLAW, překrásné město...

22. 6. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení 1 minuta

"... neplač holka, nenaříkej, moje nevěsto". Když jsem pobýval ve Velké Británii, napadal mě často tento popěvek při návštěvách rychlých občerstvení. Kde by mě ale napadlo, že se s "COLESLAWí" (pro kterou existuje prosté české pojmenování zelný salát) setkám i doma. Může za to řetězec CFC (California Fried Chicken, jistě ne neprávem připomínající kentucké kuře KFC), který v těchto dnech rozšířil své hájemství i na Českou republiku. Ačkoli řetězec -- jak napovídá už jeho název -- se specializuje na pokrmy z kuřat, jazykově servíruje především makaronismy. Kromě "COLESLAWi" je to například "CHICKEN SUPREME SENDVIČ" (v příslušně makarónském překladu "Sandwich Z Vůbec Největšího Kuřete").

"Vůbec nejpomilováníhodnější" je však dodatek "2x coleslaw ZDARMA u každého COMBO". Slovo "kombo" znám pouze z hudební terminologie jako technické zázemí pro modulaci zvuku kytary. Myslím, že průměrný starší Čech, na rozdíl ode mě, neví, co znamenají slova "COLESLAW" a "SUPREME", na rozdíl od tvůrce vývěsních štítů pro firmu CFC ale ví, jak se tvoří druhý pád od slova "COMBO". I když, stejně jako já, neví, co to je...

VAROVÁNÍ:

Quatro resistencia ante portas

22. 6. 2012 / Jaroslav Čejka

čas čtení 2 minuty

Občané České republiky jsou periodicky vystavování mediálnímu strašení hrozbou zahraničního, nejčastěji islámského terorismu. Téměř nikdo si však nevšímá skutečnosti, že České republice hrozí mnohem akutnější a bezprostřednější nebezpečí: terorismus domácí provenience, který bude z hlediska vyššího principu mravního omluvitelný a současně diskutabilní podobně, jako byl atentát na Reinharda Heydricha či teroristické činy bratří Mašínů.

POVZDECH NA OKRAJ

Události komentáře ČT objevily Ameriku - uhelné tunely - devět let poté, co tak mohly učinit

22. 6. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 2 minuty

smutný komentář k pořadu Události komentáře 22.6.2012 ve 22:00 na ČT24

Česká televize diskutovala v pořadu Události komentáře otázku privatizace Mostecké uhelné. Učinila tak správně, pouze o devět let později, než mohla. Britské listy rozkryly podvody při privatizaci tohoto uhelného gigantu v listopadu a prosinci 2003. Za absolutního mlčení všech ctihodných "mainstreamových" novinářů, kteří objevili až teď - účelově ve vazbě na PR zájmy - Ameriku. Britské listy v listopadu a prosinci 2003 dohledaly i offshorovou strukturu APPIAN v americkém daňovém ráji a víc než deset miliard v lichenštejnské bance. Od té chvíle mohla pracovat i kontrarozvědka. Nepracovala. Nechce se věřit tomu, že by její fízlové nenavštěvovali Britské listy. Z IP adres BIS se hlásí stále. Naskýtá se jediné vysvětlení: že se zlodějská privatizace za peníze z kasy společnosti děla s plným vědomím státních orgánů a tajných služeb, ale i televizí a deníků České republiky.

Na facebooku dnes zveřejnila o kauze Mostecké uhelné společnosti citát Romana Češky, bývalého výkonného předsedy Fondu národního majetku, : "Celou Mosteckou uhelnou si manažeři koupili z peněz samotné společnosti a nemám pochyby o tom, že to je v rozporu s tehdy platnou legislativou, která zakazovala takzvanou finanční asistenci, to znamená zakazovala financování nákupu akcií z peněz té společnosti. /.../ Poté, co už bylo jasné, že majoritu mají lidé, kteří tu společnost vlastně vytunelovali, tak jim následně vláda prodala minoritní podíl, a to ještě za tak vlídnou cenu, s tvrzením, že je vlastně neprodejné a že to jiné řešení nemá."

Nic nového pod sluncem.

>   5.   3. 2003, Štěpán Kotrba: Trabant s karoserií Ferrari aneb kontinuita privatizování v Čechách

> 24. 11. 2003, Štěpán Kotrba: Prázdná skořápka, čekající na české uhlí?
> 27. 11. 2003, Ivan Feranec: Nesnesitelná lehkost informování: ČTK a Appian
> 27. 11. 2003: The privatisation of North Bohemian coalmines may have been corrupt, but will we ever know?
> 28. 11. 2003, Štěpán Kotrba: Investiční přístav premiéra Špidly
> 12. 12. 2003, Štěpán Kotrba: Pandořina skříňka plná hnědého uhlí a miliard

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2012

3. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

V květnu 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 62 046,37 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2012 částkou 44921.92 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2012 částku 92 806,98 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

35457