KRIZE V EUROZÓNĚ

Rozkol mezi Hollandem a Merkelovou ohledně toho, jak dál

24. 5. 2012

čas čtení 2 minuty

Mezi Německem a Francií vznikl poprvé za 30 měsíců velký konflikt ohledně toho, jak obnovit důvěru v jednotnou evropskou měnu.

Na mimořádném summitu EU požadoval nový francouzský prezident François Hollande, aby byly vytvořeny euroobligace - aby se dluh jednotlivých zemí EU mezi ně fakticky rozdělil. Angela Merkelová toto řešení odmítá. Současný zákon EU to nedovoluje.

Holland řekl na večeři 27 šéfů států Evropské unie, že si přeje, aby vznikly euroobligace, i když přiznal, že to nějakou dobu potrvá.

Merkelová protestovala, že to je v podstatě nemožné, protože by to vyžadovalo změnu německé ústavy a asi dalších 10 zákonů.

Hollande také požadoval, aby nový záchranný finanční nástroj EU měl právo používat peníze z Evropské ústřední banky a aby směl banky rekapitalizovat přímo. Tomu Berlín také zuřivě odporuje a také to není podle současného zákona EU povoleno.

Summit nedospěl k žádnému závěru, ale moc se přesunuje na Hollandovu stranu. Počet stoupenců vytvoření euroobligací roste a začínají být odvážnější.

Německá ústřední banka se nyní poprvé vyjádřila, že pokud skutečně dojde k řecké krizi, v zájmu Německa a eurozóny bude, aby Řecko z eurozóny odešlo. 17 vládám eurozóny bylo nařízeno, aby začaly připravovat individuální mimořádné plány na odchod Řecka z eurozóny. Řecká vláda ve středu večer popřela, že by taková instrukce byla vydána.

Merkelová byla na summitu dost izolována. Hollanda diskrétně podporovala španělská a italská vláda a také Evropská komise, která nyní podporuje plán na vznik euroobligací ve střednědobé perspektivě.

Vzhleedm k vážným neshodám mezi Berlínem a Paříží zřejmě nebudou přijata žádná rozhodnutí před koncem června. To znamená nejistotu, která vyvolá nervozitu na finančních trzích.

Vyšlo najevo, že během víkendového summitu v Americe chtěl Obama daleko razantnější deklaraci ohledně podpory růstu v eurozóně, ale Merkelová to blokovala.

NAvzdory rozporům mezi Hollandem a Merkelovou jsou oba státníci zajedno, že je nutno Řecko udržet v eurozóně. Bude to nesmírně nákladné, ale o hodně levnější, než kdyby Řecko z eurozóny odešlo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8464

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2012