Pád Nečasovy vlády - nekonečný seriál České televize

10. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Tak nám dnes vláda zase nepadla. Zdá se, že můžeme další týden s napětím očekávat, jestli se VV a zbytek koalice dohodnou, že se dohodnou.

Při každém zahřmění ve vnitrokoaličních vztazích se na Facebooku a dalších fórech zvedají jedinci vyznačující se vpravdě galskou vzrušivostí a vítají pád vysoce nepopulární Nečasovy vlády. Většinou však stačí jen pouhých pár hodin na to, aby byl radosti konec. Korýtko je pro českého politika motiv silnější než cokoliv jiného, a tedy dobrovolný odchod jen tak bez dalšího očekávat nelze.

Jistěže koaličním partnerům dochází s VeVerkami trpělivost. Ministr financí a faktický šéf TOP 09 proto vypouští balónky testující, zda by mohl vládnout se sociální demokracií. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka takovou možnost odmítl, vrabci na střeše si ovšem cvrlikají o tom, že jiné kruhy uvnitř strany se nad případnou koalicí s Kalouskem zdaleka tolik neošklíbají.

Celá řada lidí preferujících ČSSD nesnáší Kalouska osobně daleko více než Nečase. Vyhlídka na povolební vládnutí s TOP 09 - jednoduše řečeno vyhoďte Kalouska dveřmi, vrátí se vám oknem - by tyto potenciální voliče mohla výrazně demotivovat a zapříčinit tak propad preferencí sociálních demokratů. To vědí všichni. Takže i kdyby Sobotka uvnitř partaje svůj postoj neobhájil a koalice s TOPkou se stala oficiální linií strany - a že tomu tak již je, tomu by nasvědčovala například podivná evropská politika ČSSD, která protiřečí směřování partnerských socialistických stran v Evropě, za to však znamená evidentní přibližování "evropské" TOP 09 - nečekejme, že to bude vytrubováno do světa.

Pakliže se ČSSD nerozhodne ani pro koalici s TOPkou (což by českou demokracii v očích občanů ovšem maximálně znevěrohodnilo), ani pro zrušení Bohumínského usnesení, není zřejmě na místě se příliš těšit, že vláda udělá občanům tu radost a sama se odebere na smetiště dějin. Frikce jsou v koalici jistě značné, ale zda už překročily zvladatelnou míru, to se musí teprve ukázat - a není to zatím příliš pravděpodobné.

Přesněji řečeno, věřit v samovolný pád partičky u korýtek je jen o trochu racionálnějším očekáváním než věřit ve druhý příchod Ježíše Krista...

0
Vytisknout
10466

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2012