Mezinárodní den žen

8. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Byl jsem vychováván v prostředí, které pohrdá ženami a ženu vnímá jako méněcennou. Myslím, že to je většinový postoj v České republice, a dnešní Mezinárodní den žen jsem vždycky vnímal ze strany mužů kolem mne jako akt povýšenosti nad ženami, že tedy aspoň jednou v roce se povinně zahraje divadlo nějaké úcty (v tom ohledu je "Den matek" ještě horší, protože ženu hodnotí pouze jako matku, nikoli jako člověka).

Jistěže jsem v životě potkal mnoho hloupých a zlých žen, ale i mnoho hloupých a zlých mužů.

Typické pohrdání ženami -- stejně jako jinými slabšími lidmi, včetně Romů nebo gayů -- jsem však zaznamenal zejména u mužů, kteří v životě nic nedokázali a kteří často byli mnohem pasivnější a nejapnější než většina žen.

Během času jsem se svých úporných předsudků vzdával a začal jsem oceňovat statečnost a dospělost mnoha žen, zejména těch, které neredukovaly svět na svou rodinu a její materiální potěšení, ale které více než typičtí mužové vnímaly složité a bolestné příběhy slabých a vyloučených kolem sebe.

Mezinárodní den žen je vynikající příležitost pro všechny vyspělé a přemýšlivé muže, aby se omluvili za tisíciletí útlaku a pohrdání, které primitivní samci jen kvůli tomu, že jsou samci, projevovali vůči bytostem, které je často převyšovaly hodnotou své duše. Hluboce se stydím za to, že jsem byl vychováván k povýšenosti vůči ženám.

Ostatně už v tupých a hnusných dobách vrcholného machismu se i křesťanství svým příběhem o Panně Marii postavilo na stranu trpící, soucitné a nekonečně cenné ženy proti brutální světské moci ohavných mužů.

0
Vytisknout
13720

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2012