Vina je především na českém národě!

19. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Říká se "o mrtvých jen dobré". Je samozřejmé, že Česka se smrt Václava Havla dotýká absolutně jinak, než třeba Britů, Němců, Argentinců, atd., píše Ivo Mareš. V zahraničí může být pohled médií o dost kritičtější, věcnější, stručnější, ale pro nás jsou to velmi emotivní a smutné chvíle. Alespoň pro mnoho lidí, jak je vidět na náměstích, z vyjádření všech možných lidí, podepisování kondolenčních knih, atd. Tolik aktivity od apatických občanů ČR, nevážících si svých osobností, jsem dlouho neviděl. Myslím si také, že se mu chodí v těchto chvílích poklonit i tací, kteří s ním mnohdy velmi nesouhlasili.

Za další. Ano, Havla jinak lze kritizovat (je na to ale vhodná jiná doba, určitý odstup času). Ale nezapomínejme, že Havel nebyl všemocný a pak se také ptejme, jestli na Havla nemáme trošku jiné měřítko než na jiné politiky, kteří jsou milionkrát horší. A jestli o Havlovi jen nevíme více, protože on byl mnohem otevřenější a daleko méně falešný než jiní politici.

Vůbec specifikum Čechů je, že rádi svalují vinu na své představitele. Mnichov a Únor 1948 svalili na Beneše. Okupaci 1968 svalili na Dubčeka (proč to podepisoval v Moskvě?), privatizaci v 90. letech svalili na Klause, jak kdyby prostě jen český národ nekradl, atd. Uvědomme si prosím, český národe, že tuto republiku, tuto naši společnost, tvoříme a dáváme ji tvář ve největší míře my samotní.

0
Vytisknout
10771

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2011