Zemřel Kim Čong-il

19. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Šéf severokorejského státu Kim Čong-il zemřel na infarkt. Bylo mu 69 let. Oznámila to severokorejská státní televize. Kim Čong-il stál v čele severokorejského státu od roku 1994. Zemřel ve vlaku "na návštěvě oblasti mimo hlavní město". Kim Čong-il utrpěl mrtvici už r. 2008 a dlouhé měsíce nevystupoval na veřejnosti.

Pchyongyang charakterizoval jeho syna Kim Čong-una jako "velikého následovníka" a vyzval Severokorejce, aby se sjednotili v jeho podpoře.

"Všichni členové strany, armáda a veřejnost by měli věrně následovat vedení soudruha Kim Čong-una a chránit a dále posilovat jednotnou frontu strany, armády a veřejnosti," napsala tisková kancelář KCNA. Kim Čong-unovi je údajně něco pod třicet.

Japonská a jihokorejská vláda bedlivě monitorují situaci. Jihokorejský prezident Lee Myung-Bak hovořil o situaci s americkým prezidentem Barackem Obamou. Asijské burzy poklesly.

Kim Čong-il zdědil vedení Severní Koreje od svého otce, Kil Ir-suna. Krátce poté, co se dostal k moci, vznikl v Severní Koreji hladomor, vyvolaný nekompetentními hospodářskými reformami a neúrodou. Zemřely podle odhadů dva miliony lidí.

Severokorejský režim je kritizován za porušování lidských práv a je mezinárodně izolován kvůli svému jadernému programu.

Vládnou obavy, že by v Severní Koreji mohla vzniknout vážná nestabilita. V takové situaci režim provokuje zahraničí, aby odvedl pozornost od vnitřních problémů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11522

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2011