Egypt: Bezpečnostní jednotky střílely na tisíce demonstrantů proti vojenské juntě

19. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Egypt před parlamentními volbani zasáhla nová silná vlná násilí. Bezpečnostní jednotky začaly střílet na tisíce demonstrantů, protestujících na náměstí Tahrir v Káhiře proti vládnoucí vojenské juntě. Zraněno gumovými projektily, slzným plynem a broky, jimiž policie střílela do davu, bylo více než 500 osob. Násilný střet vyvolal další tlak na vládnoucí generály a vyvolal pochybnosti, zda se policii podaří zajistit bezpečnost při volbách, které mají začít 28. listopadu.

"Všechny alternativy jsou na stole, ale nyní - vzhledem ke stavu, v jakém je Egypt - nikdo nechápe, jak by se vojenské radě mohlo podařit uspořádat tyto volby," napsal známý blogger Mahmoud Salem a volební kandidát, který však svou kandidaturu nyní pozastavil. "Jsem teď v mezinárodní oční nemocnici s přítelem Malekem Mustafou, kterého policie broky střelila do oka a zdá se, že o oko přijde. Jak mohu pokračovat?"

K policejním násilnostem došlo, když tisíce demonstrantů na náměstí Tahrir požadovaly, aby vojenská junta předala vládu civilní správě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5172

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2011