Bude Husní Mubarak v Egyptě skutečně postaven před soud?

3. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Třiaomsdesátiletý svržený egyptský prezident se má zodpovídat z korupce a ze zabíjení občanů. Mohl by být odsouzen k smrti.

Ve středu má stanout před soudem svržený egyptský prezident Husní Mubarak. Má se objevit v bílém vězeňském mudúru a za mřížemi speciálně vyrobené klece. Avšak vládnou pochybnosti, zda se před soudem skutečně objeví.

Proces s Mubarakem se má vysílat živě v egyptské televizi a očekává se, že to budou sledovat desítky milionů diváků. Pro většinu z nich to budou scény, které by před rokem byly naprosto nepředstavitelné.

"Množství problémů Egypta samozřejmě nevyřeší, když se objeví Mubarak před soudem," řekla listu Guardian jedna žena z Káhiry. "Ale lidé musejí vidět, že bylo spravedlnosti učiněno zadost, a možná, že pohled na Mubaraka před soudem nám dodá odvahu k tomu, abychom se dál zasazovali o svá práva, práva, která nám tak dlouho odpíral."

Začátkem tohoto týdne zaútočila egyptská armáda na demonstranty na náměstí Tahrir, kde se už měsíc konají protesty proti vládnoucím egyptským generálům. Armáda použila taktiku podobnou taktice tajné policie prezidenta Mubaraka - vojáci a policie bili demonstranty a několik z nich odtáhli do vojenských věznic. Revoluční organizace mládeže zorganizovaly každodenní demonstrace odsuzující toto násilí.

Armáda přislíbila, že se po listopadových volbách vrátí do kasáren. Avšak mnoho Egypťanů se staví skeptickyu k tomu, že by generálové skutečně pohnali Mubaraka k odpovědnosti.

"Je nesmírně důležité, aby dostal Mubarak právo se férově hájit, protože tohle musí být proces, v němž bude rozbita kultura nezákonnosti, která v této zemi vládla po dobu jeho třicetileté vlády," konstatuje Heba Morayef z organizace Human Rights Watch. "Mubarakova policie byla nad zákonem, takže jestliže bude tento proces spravedlivý, bude to politicky nesmírně důležité a také to vytvoří precendent, že se politkové musejí zákonu zodpovídat. Změní to rovnováhu moci mezi vládní tajnou policií a zákonem."

Avšak lidé se obávají, že i když se Mubarak před soudem objeví, soud bude rychle odročen - což by byl pro egyptské generály vítaný kompromis. Ti jsou pod obrovským tlakem, aby se proces konal, ale obávají se politicky explozivních odhalení, které by mohly do procesu zatáhnout i je samotné. V Káhiře se intenzivně diskutuje o nadcházejícím procesu. Mnoho lidí lituje, že má být Mubarak souzen pouze za zabíjení během osmnácti dnů letošní revoluce a nikoliv za vraždění, k němuž docházelo v Egyptě po celých třicet let.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7222

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2011