Jemen čelí totální válce poté, co prezident Saleh přežil raketový útok

4. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Jemenská vláda tvrdí, že útok na budovu prezidenta byl "pokus o puč". Boje v hlavním města Sana'a zintenzivnily

Jemenský prezident v pátek přežil pokus o atentát. Ali Abdullah Saleh, který vládne v Jemenu 32 let, byl lehce zraněn, ale vystoupil vzdorně proti rebelům poté, co buď raketa, nebo jiné zbraně zasáhly mešitu v prezidentském paláci, usmrtily tři stráže, a duchovního a zranily dva vysoké členy vlády.

Vznikají obavy, že v důsledku arabského povstání, které přineslo dramatické změny do Tuniska a Egypta, se proměňuje Jemen, nejchudší arabská země, v nestabilní a nebezpečný konflikt.

Vláda obvinila Salehova nesmiřitelného soupeře, Hamira al-Ahmara z opoziční strany Islah, že zorganizoval útok a vládní jednotky okamžitě začaly střílet na jeho rezidenci v městě Sana'a.

"Rodina al-Ahmarů spáchala obrovský zločin, a překročila červenou čáru," řekl Tareq al-Shami, vládní mluvčí. "Byl to pokus o puč a vláda podnikne všechny nutné kroky."

Sadeq al-Ahmar, šéf mocné kmenové federeace Hashid, řekl, že si prezident Saleh útok zorganizoval sám, aby mohl ospravedlnit vládní eskalaci pouličních bojů v hlavním městě.

Analytik televize Al Jazeera se domnívá, že je docela dobře možné, že útok na Salehův palác provedli Ahmarovi bojovníci. "Kmenoví aktivisté mu zřejmě chtěli dát najevo, že už na ně Saleh nemůže útočit beztrestně a že na něho dosáhnou tak, jak on dosáhne na ně."

Jiní analytikové varují, že možnost demokratických či mírových politických změn v Jemenu je minimální.

Saleh porušil dohodu, kterou vyjednala Saúdská Arábie a další arabské státy, podle níž měl odstoupil, mělo dojít k amnestii a k svobodným volbám.

Spojené státy naléhaly na Saleha, aby bojoval proti al Kajdě. Nyní na něho vyvíjejí nátlak, aby odstoupil. Na splnění dohody také naléhá EU.

Saúdská Arábie, která má pevné vazby s jemenskými kmeny, bude zřejmě naléhat na Saleha také, aby odstoupil, aby nedošlo ke katastrofě v zemi, kde polovina obyvatelstva vlastní zbraně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8079

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2011