Nevydařený zájezd německých islamistů

6. 5. 2011 / Kay Čejka

čas čtení 1 minuta

Od čtvrtka tohoto týdne začíná v německém Frankfurtu nad Mohanem soudní proces s 25-ti letým Rami M. Ten je obviněn, že v létě 2009 prošel výcvikovým táborem al Kaidy v Pakistánu.

V březnu 2009 se Rami M., pocházející z Frankfurtu n. M. a mající syrské předky, společně s dalšími deseti radikálními muslimy vydal z Hamburgu do pákistánské provincie Waziristán. Ta se v posledních letech, hlavně po invazi spojeneckých jednotek do sousedního Afghánistánu, stala oblíbenou destinací pro islamisty nejen z Čečenska, Uzbekistánu, Afghánistánu, ale právě i z Německa. Místní lidoví hodnostáři prý mají úzké vztahy k afghánskému Talibanu a teroristická síť al Kaida zde zřizuje výcvikové tábory pro „džihádisty“.

Německá „výletní“ skupina do Pákistánu odcestovala přes Írán a ubytovala se u jistého Shera Maulana Khana nedaleko městečka Mir Ali. Khan skupinu uvedl do výcvikového tábora „Islámského hnutí Uzbekistánu“, kde prošli bojovým výcvikem a následně se přidali k teroristické organizaci al Kaida.

Sám Rami M. se měl zůčastňovat bojů proti vládním jednotkám. Posléze byl začátkem června roku 2010 vysoce postaveným členem al Kaidy poslán zpět do Německa, kde měl pro organizaci shromažďovat peníze (zhruba 20.000

0
Vytisknout
10594

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2011