Rozhovor Britských listů 446. Usmrtí nás omikron všechny?

30. 11. 2021

čas čtení 1 minuta



Vyhněte se nákaze (roušky, ruce rozestupy) a nechte se co nejrychleji očkovat všemi třemi dávkami, vakcína je trojdávková, doporučuje přední český odborník na viry, biochemik Jan Konvalinka v rozhovoru s Janem Čulíkem o nejzávažnějších aspektech probíhající koronavirové pandemie, jejíž průběh v ČR je nesmírně vážný. Když covid dostanete, máte dvouprocentní pravděpodobnost, že zemřete, což  je pravděpodobnost vysoká.  O omikronu toho zatím víme velmi málo, pokud by se ukázalo, že jeho patogenní rysy jsou mírnější než u varianty delta, byla by to dobrá zpráva. Snad to bude známo do tří neděl. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 30. listopadu 2021.

 18075

Mezitím v Absurdistánu 200

200 reportáží o vývoji v Polsku za posledních pět let. A budoucí vyhlídky?

1. 12. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

 
Je tomu už víc než 5 let, co jsem začal se svým seriálem „Mezitím v Absurdistánu“.   Zpočátku to mělo být jen jednorázové, protože už jsem měl dost psaní o polské politice: kromě toho, že jsem byl sloupkař píšící o polských záležitostech pro jednu ze skotských televizních stanic, psal jsem také analýzy pro politický portál vydávaný v angličtině se sídlem na Slovensku. Tento seriál zde v Britských listech se zrodil z frustrace.

Víte, tou dobou jsem už začínal být trochu frustrovaný. Tehdy jsem byl již více než deset let novinářem a od roku 2012  jsem psal pro Britské listy a poprvé jsem nevěděl, o čem psát. Moji editoři očekávali, že udělám prognózu a analýzu toho, co může strana Právo a spravedlnost chtít dělat, ale i moje nejdivočejší předpovědi obvykle vypadaly v době, kdy byl materiál publikován, docela mírně. Snažil jsem se najít nějaké paralely k tomu, co se v Polsku děje, a našel jsem jednu: historickou knihu o Hitlerově nástupu k moci v meziválečném Německu. Už jsme byli za tím bodem, pravidla byla roztrhána na kusy a odhozena.

 16637

Řecko začalo každý měsíc pokutovat neočkované občany nad šedesát částkou 100 euro

1. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

V úterý 30. listopadu  zaznamenala Česká republika 21 973  denních nákaz.    Hospitalizováno je 6527 osob to je o 133 více než o den dříve. Celkem zemřelo v ČR 33 186 lidí, denní nárůst (i z předchozích dní) o 117 mrtvých (počty se doplňují z předchozích dní, v průměru nyní v ČR denně umírá kolem 100-110 osob.) Za posledních 14 dní je v ČR potvrzeno 2255 nákaz na 100 000 obyvatel, 1193 nákaz na 100 000 obyvatel za posledních 7 dní.

- Rozhodnutí řeckého premiéra pokutovat neočkované občany starší šedesáti let každý měsíc částkou 100 euro mělo dramatický účinek: během několika hodin po oznámení této pokuty se k očkování přihlásilo 6000 Řeků. Dosud se každý den nechávalo očkovat jen 2600 lidí starších 60 let. Pokuty se začnou vybírat od 16. ledna 2022. Premiér Kyriakos Mitsotakis zavedl tyto pokuty, protože v této věkové skupině dochází "k zbytečným úmrtím". Podle odhadů je 580 000 Řeků nad šedesát stále ještě neočkovaných. Ve srovnání s menšími evropskými zeměmi jako Dánsko nebo Portugalsko, které očkovaly 99 procent občanů starších 60 let, Řecko zaznamenalo desetkrát větší míru úmrtí. Řecko má 11 milionů obyvatel a na covid tam zemřelo 18 157 osob. (V ČR do úterý 30.11. zemřelo 33 069 lidí.)

- Vážná infekce covidem zdvojnásobuje pravděpodobnost úmrtí další rok. Koronavirus podstatně poškozuje dlouhodobé zdraví. ZDE 

- Ústav Roberta Kocha v Německu informoval ve středu o 67 186 nových nákazách a o 446 úmrtích. Je to nejvyšší počet denních mrtvých od 18. února 2021.

- Nigérie identifikovala první případy omikronu už letos v říjnu.

- Rakousko prodloužilo celonárodní lockdown na 20 dnů. Skončí 11. prosince. Asi 67 procent Rakušanů je očkováno dvěma vakcínami. Rakousko také v neděli zaznamenalo první nákazu omikronem.

- Budoucí německý kancléř Olaf Scholz podporuje povinné očkování.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

„Nevadí, že zemřeme na covid, těšme se na posmrtný život!“

30. 11. 2021

čas čtení 14 minut

Přepis Rozhovoru Britských listů č. 445

Jan Čulík:

Dobrý den, vážení televizní diváci, tak já mám takový pocit, když je vláda nekompetentní - a týká se to jak České republiky, tak Británie - a není pandemie, tak je to možná politováníhodné a postihuje to různé lidi. Ale když je pandemie, tak jde o život. A jak kdosi napsal, jeden český novinář na Twitteru, "vláda rozhodla,"  (česká vláda)  "že lidí je dost". A ve čtvrtek zaznamenala ČR 18 004 nákaz. A to je samozřejmě méně než to, co bylo zveřejněno před několika dny,  těch 28 000.  A ve čtvrtek dopoledne se dovídáme, že ministerstvo zdravotnictví České republiky uvažuje o určitých opatřeních. Například chce zakázat shromáždění větší než 1000 lidí. No tak, pan profesor Flegr doporučoval už minulý týden, že by měla být nepovolená shromáždění větší než 15 lidí. V dnešním Rozhovoru Britských listů máme našeho známého komentátora Borise Cveka z olomoucké univerzity,  biologa. Pane Cveku, co si o tom všem myslíte vy?

 18073

Proč se Policie ČR nezabývá něčím skutečně vážným? Například šířením vražedných nesmyslů ohrožujících život neočkovaných lidí covidem?

30. 11. 2021

čas čtení < 1 minuta

Více než deset let trvající práce policie je konečně u konce, píše Stanislav Biler. Stovky nasazených policistů, desítky státních zástupců, odposlechy, drony, policejní psi, informátoři. Nekolik policistů se dokonce infiltrovalo do rodiny narkobaronky v převlečení za koberec.

Nyní spadla klec. Během razie speciální jednotky s podporou armády bylo zabaveno všech sedm kytek marihuany a hrnec mastičky.

Smyčka se utáhla také okolo klientek této přerovské cosa nostry - babičky s artrózou a tety trpící nechutenstvím po chemoterapii.

Již brzy na Netflixu v čtvrté sérii Narcos - retardland.

Pozn. JČ: Stíhání pěstování marihuany je naprostý nesmysl a nevede k vymýcení narkomanie. Jedinou cestou k vymýcení narkomanie je zrušení jejího kriminalizování, jak to dokazuje příklad Portugalska. A zvlášť nesmyslné a kruté je trestat lidi, kteří z marihuany dělají mast pro léčebné účely.


 

Příliš slabé Česko

30. 11. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty

O čem se v kauze Bohemia Energy tolik nemluví

A proč se na české insolvenční legislativě zřejmě nic nezmění


Ve stínu analýz, komentářů a rozhovorů o konci Bohemia Energy zůstal jeden zajímavý aspekt, kterému se prakticky nevěnovala větší pozornost. A sice nedávný zájem společností jako je PPF či Natland o Bohemia Energy.

 18072

Monitor Jana Paula: Petr Veselý - Ráno v cizím městě

30. 11. 2021 / Jan Paul

čas čtení 2 minuty

Pojmenovat výstavu, dát jí nějaký výstižný název, je někdy pro umělce i galeristu problém. Ty tam jsou časy, kdy stačilo uvést třeba jen to, oč na výstavě jde, třeba jedno jediné slovo: obrazy. Na výstavě Petra Veselého v Galerii Petr Novotný, v Praze Holešovicích, o nic jiného

než o obrazy nejde, a skoro by si milovník překomplikovaných konceptuálních instalací plných skrytých významů řekl, není to tak trochu málo?

Proč jsou školní děti rasisti a šíří nenávist?

30. 11. 2021

čas čtení 14 minut

Přepis Rozhovoru Britských listů č. 440.

Bohumil Kartous:

Fotbalový zápas Sparty Praha s Glasgow Rangers vzbudil, vážení diváci, velké pozdvižení, zejména na české scéně, a bučení, které se údajně ozývalo při příchodu hráčů Glasgow Rangers z hlediště, ve kterém byly převážně děti právě proto, že ten zápas byl na základě trestu, který byl uložen Spartě Praha za chování jejich hráčů, bylo označeno hráči Glasgow Rangers jako výraz rasismu, po čemž se následně vedla velmi vyhrocená diskuse nejenom v rámci české digitální dimenze, ale přenesla se na půdu UEFA. UEFA nakonec rozhodla, že o rasistické chování nešlo, ale uvedla, že takhle rozhodla, protože nemá dostatek důkazů.

Já bych se rád dneska bavil s paní Hanou Kuzníkovou, učitelkou základní školy a členkou spolku Začni učit o tom, jak se chovají dnešní děti, protože paní Kuzníková seznává za poslední tři roky své praxe, že dochází k určitému posunu témat, kterými se zabývají. Paní Kuzníková, děti, které učíte, děti z vaší školy se toho zápasu účastnily. Je to tak?

 18054

Koronavirus: Další nárůst v ČR

30. 11. 2021

čas čtení 2 minuty

V pondělí 29. listopadu  zaznamenala Česká republika 17 599  denních nákaz.  (Před týdnem v pondělí 22.11. to bylo 14 496 nákaz, před čtrnácti dny v pondělí 15.11 to bylo 11 540 nákaz.)   Hospitalizováno je 6394 osob to je o 590 více než o den dříve. Celkem zemřelo v ČR 33 069 lidí, denní nárůst (i z předchozích dní) o 232 mrtvých (počty se doplňují z předchozích dní, v průměru nyní v ČR denně umírá kolem 100-110 osob.)

Nejhorší je situace na Moravě, především  v Šumperku (1883 nákaz na 100 000 obyvatel),  v Prostějově (1869), v Olomouci (1772), ve Vyškově (1635), v Kroměříži (1789),  v Prachaticích (1591),   ve Zlíně (1543), ve Frýdku-Místku (1542) ve Strakonicích (1297), v Uherském Hradišti (1638), v Písku {1296), v Brně  (1395), v Blansku (1465), v okresech kolem Prahy (Praha-východ 1416, Praha-západ 1252)  a v Českých  Budějovicích (1553).   Praha má 1113 nákaz na 100 000 osob. V mnoha okresech je nákaza kolem 1000 osob na 100 000 obyvatel, což je bezprecedentní. Celorepublikově je potvrzeno 2260 případů na 100 000 obyvatel za poslednich 14 dní, 1230 za poslednich 7 dní. ZDE        

- Ředitel firmy Moderna  Stéphane Bancel  předpovídá, že existující vakcíny budou méně účinné proti omikronu, což způsobilo kolaps trhů. Bude trvat podle něho čtrnáct dní, než se zjistí, jak fungují dosavadní vakcíny proti omikronu a zda omikron způsobuje vážné onemocnění, ale pozměnit existující vakcíny, aby byly účinné proti omikronu, bude trvat několik měsíců.

- Z Jihoafrické republiky přicházejí náhodné informace, že snad omikron nemusí být závažný. Jenže, jak upozorňujeme v rozhovoru s Janem Konvalinkou, obyvatelstvo Jihoafrické republiky je mladé a v současnosti je v JAR léto, a v létě se koronavirus normálně jak známo tolik nešíří. Experti nicméně varují, že omikron je nebezpečný: "Máme spoustu pacientů se suchým kašlem, horečkou, nočním pocením a velkým množstvím tělesné bolesti. Očkovaní jsou na tom daleko lépe," informoval Unben Pillay, obvodní lékař z předměstí Johannesburgu. ZDE 

 16518

Británie bude očkovat půl milionu lidí denně

30. 11. 2021

čas čtení 1 minuta

Britská vláda chce proočkovat posilovací třetí vakcínou 3,5 milionu lidí týdně. Interval po druhé vakcíně byl zkrácen na tři měsíce

Cílem je potlačit variantu omikron, která se podle vědců už šíří společností. V pondělí stoupl počet nákaz omikronem na 11 a vědečtí poradci vlády očekávají, že v nadcházejících dnech najdou těchto nákaz stovky.

Od úterý jsou v Anglii znovu povinné ve veřejné dopravě včetně letišť a v obchodech roušky. Má to potlačit šíření omikronu, který je zřejmě nakažlivější než dosavadní varianty a má potenciál vyhnout se vakcínám. Ve Skotsku, v Severním Irsku a ve Walesu nebylo povinné nošení roušek nikdy zrušeno.

Kolaps dopravy v Plzni

30. 11. 2021 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Čekal jsem, až lokálka idnes.cz poreferuje o skandáním selhání městské dopravy v úseku Nepomucká - Slovany - Malostranská ve čtvrti Východní předměstí, Plzeň 2 Slovany. Zatím mlčí, což je taky skandál. Holt mají pisálky lokálky z radnice zmáknuté.

Popis situace:

 17295

S příchodem omikronu na Západ sklízejí bohaté země to, co zasely

30. 11. 2021

čas čtení 6 minut

Omikron - varianta koronaviru se znepokojivými mutacemi, která byla poprvé zjištěna v převážně neočkované jižní Africe - se dostala na Západ bohatý na dávky vakcín. Uprostřed celosvětové paniky a nových zákazů cestování se objevily potvrzené případy od Británie po Austrálii. Pokud se nyní omikron rozšíří po západních metropolích stejně nebo ještě hůře než předtím varianta delta, budou podle vědců bohaté země sklízet, co zaseli, píše v listu Washington Post Anthony Faiola

 17987

ČR ne nyní globálně co do počtu mrtvých na sedmém místě

29. 11. 2021

čas čtení 4 minuty


- Británie poskytne třetí posilovací dávku nyní všem občanům nad 18 let, tři měsíce po druhé dávce.

- Globálně nejpostiženější země na počet obyvatel je Peru (610 mrtvých na 100 000 obyvatel), Bulharsko (404), Bosna-Hercegovina (380), Černá Hora (364), Severní Makedonie (362). Maďarsko (351) a Česká republika (307).


- Koronavirus dosud usmrtil nejméně 5 197 718 osob a bylo registrováno více než 260 milionů nákaz. V neděli zemřelo celosvětově na covid 4760 osob a bylo zaznamenáno nových 382 619 nákaz. Světová zdravotnická organizace ale odhaduje, že počet mrtvách na covid je zřejmě dvakrát až třikrát vyšší. Největší počet denních mrtvých nejnověji je v Rusku (1209), v Ukrajině (297) a v Indii /236). Spojené státy jsou nejvíce postiženou zemí s 776 639 úmrtími a 48,2 miliony nákaz. Druhou nejpostiženější zemí po USA je Brazílie s 614 278 mrtvými a 22 miliony nákaz, Indie s 468 790 mrtvými a 38 miliony nákaz, Mexiko s 293 897 mrtvými a 3,8 miliony nákaz a Rusko s 273 964 mrtvými  a s 9,6 miliony nákaz.


V nedělí 28. listopadu  zaznamenala Česká republika 9272 denních nákaz.  O víkendu se v ČR nákazy řádně nezaznamenávají.  (Ve srovnání s předchozí nedělí 21.11. je to nárůst o 1000 nákaz.) Hospitalizováno je 5804 osob. Celkem zemřelo v ČR 32 837 lidí, denní nárůst (i z předchozích dní) o 92 mrtvých.  

Nejhorší je situace na Moravě, především v Prostějově (1847), v Šumperku (1873 nákaz na 100 000 obyvatel), v Olomouci (1639), ve Vyškově (15535), v Kroměříži (1685),  v Prachaticích (1597),   ve Zlíně (1543), ve Frýdku-Místku (1497) ve Strakonicích (1293), v Uherském Hradišti (1627), v Písku {1356), v Brně  (1360), v Blansku (1467), v okresech kolem Prahy (Praha-východ 1376, Praha-západ 1227)  a v Českých  Budějovicích (1501).   Praha má 1094 nákaz na 100 000 osob. V mnoha okresech je nákaza kolem 1000 osob na 100 000 obyvatel, což je bezprecedentní. Celorepublikově je potvrzeno 2203 případů na 100 000 obyvatel za poslednich 14 dní, 1201 za poslednich 7 dní. ZDE      

- Švédsko a Španělsko zaznamenaly první nákazy omikronem.

- Británie zaznamenala dalších 42 583 denních nákaz a dalších 35 denních úmrtí.

- Vědci budou potřebovat tři týdny, než porozumí charakteristikám omikronu.

- Polsko oznámilo od 1. do 1. prosince nová omezení: Restaurace, kina a některá další místa budou fungovat jen do 50 procentní kapacity. Osoby přicestovávající z oblastí mimo Schengen budou muset na 14 dní do karantény. Delší karanténa bude platit pro cestující z Afriky.

- Pfizer vytvořil nový vzor k vytvoření vakcíny proti omikronu.

- Skotská a velšská vláda požadují osmidenní karanténu pro všechny příjezdy do země.

- Skotsko zaznamenalo šest nákaz variantou omikron. Premiérka Sturgeonová připouští, že je to možné, avšak nepravděpodobné, že do Skotska tato nákaza pronikla v důsledku summittu COP26. Některé skotské nákazy omikronu nemají žádnou cestovatelskou historii, z čehož vyplývá, že už dochází do určité míry ke komunitnímu šíření této nákazy.

Adventní očekávání a mrtví kolem nás

29. 11. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

První adventní neděle a vůbec první projev Petra Fialy ve funkci předsedy vlády. Mohlo nás potěšit, že se rozhodl začít kritickou situací, v níž naše společnost je: vyzval k očkování a poděkoval zdravotníkům. Nezmínil ale mrtvé. Naopak jeho projev vyzněl tak, že opatření proti covidu jsou jakýmsi trestem za nedostatek odpovědnosti, nikoli snahou bránit umírání. Pokud nebereme v potaz mrtvé (a s tím související kolaps nemocnic), nemůžeme pochopit, co se v naší zemi právě děje.

 

 18054

Je absolutně nutné co nejrychleji přeočkovat populaci třetí dávkou

29. 11. 2021 / Jan Čulík, Radek Mokrý

čas čtení 3 minuty



Britská vláda rozhodne v těchto dnech, že bude třetí dávka vakcíny proti koronaviru bezodkladně k dispozici občanům všech věkových kategorií. Toto opatření na doporučení vědců zavádí kvůli šíření nové varianty omikron. Z Izraele přišly informace, že očkovaní jedinci nakažení omikronem mají jen velmi mírný průběh. Z USA přicházejí výsledky studie, že třetí dávka dokáže ochránit i před variantami, které se vymykají vakcínám.

Radek Mokrý zpracoval informace ze švédské studie, upozorňující na celkem známou věc, že vakciny firem BioNTech/Pfizer slábnou po půl roce, firmy AstraZeneca po čtyřech měsících. Jak na to upozornil Jaroslav Flegr v tomto rozhovoru, závisí to samozřejmě na věku jedinců: čím je člověk starší, tím rychleji jeho imunita klesá. Nejhůře jsou samozřejmě postiženi lidé s poškozeným imunitním systémem, například ti, kteří se podrobili léčbě oslabující imunitní systém nebo prodělali transplantace.
 
V souvislosti s novou variantou omikron hovoří však vědci ještě o tom, že přestože ostražitost imunitního systému, získaná vakcínami, slábne, zůstává ještě "paměť buněk typu T, které jsou schopny bránit organismus delší dobu (JČ)


 18070

Reuters: Český prezident jmenoval nového premiéra z krabice

29. 11. 2021

čas čtení < 1 minuta

 Miloš Zeman uvedl Petra Fialu do funkce premiéra z průhledné krabice protože je nakažen koronavirem, píše tisková kancelář Reuters v článku, který převzal list Guardian.

Zpráva připomíná, že těsně před říjnovými volbami byly zveřejněny podrobnosti o Babišových finančních transakcích v Pandora Papers. Tento sedmašedesátiletý populistický miliardář však odmítl, že by udělal cokoliv špatného.

 18070

Jak to dělaj kosmonauti

29. 11. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

  • U vzdušně-kosmických vojsk Ruské federace jmenují premiéra tak, že personál ve skafandrech pečlivě zajistí přesun klíčové osoby v akváriu na místo ceremoniálu. 



 17450

Francie: Británie musí o uprchlické krizi přestat mluvit dvojím jazykem

29. 11. 2021

čas čtení 3 minuty

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin varoval Británii, že ministři musejí přestat říkat jednu věc v soukromí, zatímco veřejně urážejí Francii.

Darmanin ostře kritizoval tento "dvojí jazyk" Johnsonovy vlády a upozornil Londýn, že Francie není otrokem Británie.

"Vztahy jsou dobré, když spolu jednáme v soukromí," řekl Darmanin. "Jenže kdykoliv britští politikové řeknou cokoliv na veřejnosti, je tu úplně jiný tón, který útočí na Francii. Často je to diametrálně opačné od toho, co říkají francouzským politikům soukromě.

 16578

Občanská iniciativa se vyplácí

29. 11. 2021 / František Řezáč

čas čtení 4 minuty

Příprava ambiciózního projektu vybudování nové čtvrti v centru Plzně mezi Americkou třídou a Denisovým nábřežím se dostala do finále. Nabrala však zpoždění o řadu měsíců. Společnost AMESIDE spadající pod developerskou skupinu Amádeus Real, která za záměrem stojí, chce v nejbližší době požádat o klíčové územní rozhodnutí a předložila úřadům podklady.

Zdroj:  ZDE


To  zpoždění vůbec není důležité. K tomu můj článek v Britských listech z 1.dubna roku 2011.  Důležité je, že na velkém území města mezi Hlavním nádražím a historickým centrem bude krásná městská čtvrť namísto ohyzdného zeleného obchodního centra, zkratka OC. Můžete se přesvědčit v obrazové galerii článku. Jak se tohle podařilo?

 18047

Poznámka:

Rusko: Většina vojenských vlaků míří do oblasti u ukrajinské hranice jihozápadně od Voroněže

29. 11. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

Minulý týden si oficiálně stěžovalo sdružení Ruská ocel, že se mu nedaří včas dopravovat objednávky zákazníkům, protože železnice je dlouhodobě ucpána vojáky a bojovou technikou. Tento týden se začali ze stejného důvodu ozývat také ruští naftaři. 

Z pěti uskupení ruských vojsk u hranic analyzovaných ukrajinskými zpravodajskými zdroji se zřejmě nejsilnější nachází jihozápadně od Voroněže, přibližně v trojúhelníku Kursk-Bělgorod-Rossoš. Druhé nejsilnější je protilehlé uskupení na Krymu, což naznačuje možnou přípravu rozsáhlé "klešťové" obkličovací operace docela ve stylu 2. světové války na levém břehu Dněpru. 

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

18829