Rozhovor Britských listů 186.

Komunální volby: Překvapivá náklonnost Ano a ODS

8. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta



Podle všeho předem dohodnutou koalici Ano a ODS, na parlamentní úrovni "znepřátelených" stran, znemožnila v Praze pravděpodobně hloupá kampaň obou politických subjektů. V Brně, Plzni a dalších městech nicméně lze předpokládat vznik koalic na základě tohoto zdánlivě nečekaného politického spojenectví. Znamenají výsledky komunálních voleb začátek konce Ano v české politice?Výsledky víkendových komunálních voleb rozbírá Bohumil Kartous s publicistou Štefanem Švecem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pondělí 8. října 2018.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Ano a ODS jsou naprosto přirození partneři

8. 10. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Podle mého názoru jsou ANO a ODS naprosto přirození partneři: majitel ANO je produkt kapitalismu z dílny ODS. Babiš jasně po minulých sněmovních volbách deklaroval, že chce vládnout s ODS. Bylo by to naprosto logické. Mafiánský kapitalismus a oligarcha, to se krásně rýmuje. Skutečnou propastí mezi oběma stranami je ovšem to, jak se ANO dostalo k moci.

OSN: Svět má už jen asi 12 let, má-li se zachránit před katastrofou globálního oteplování

8. 10. 2018

čas čtení 3 minuty

Foto: Lesní požár letos v létě v Kalifornii

Čelní světoví klimatologové varovali, že má svět jen asi 10 let na to, aby udržel globální oteplování do maxima 1,5C. Pokud dojde k zvýšení globálníá teploty jen o dalšího půl stupňů, podstatnou měrou to zvýší riziko sucha, záplav, extremního horka a chudovy pro stamiliony lidí.

Autoři zásadní analýzy, kterou vypracoval Mezivládní panel OSN pro podnebné změny (IPCC) a která byla zveřejněna v pondělí, varují, že je zapotřebí urgentních a bezprecedentních změn, má-li svět dosáhnout tohoto cíle, který je finančně zvládnutelný a realizovatelný.

Skotští nacionalisté dali premiérce Mayové ultimátum

8. 10. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Skotská nacionální strana bude hlasovat proti odchodu Británie z jednotného evropského trhu a z evropské celní unie


Zdůraznil to předseda poslaneckého klubu skotských nacionalistů v Dolní sněmovně Ian Blackford. Poslanci skotských nacionalistů budou také hlasovat proti jakémukoliv "slepému brexitu", kdy by sice Británie koncem příštího března odešla z Evropské unie, ale nebyly by dohodnuty žádné podmínky toho odchodu a vyjednávání o nich by bylo odsunuto do budoucnosti.

Extrémní ultrapravicový kandidát získal v brazilských prezidentských volbách skoro 47% hlasů

8. 10. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

 


Kontroverzní politik, který má podobný profil jako Donald Trump, Rodrigo Duterte, Putin a Erdogan, okouzlil Brazílii a vyhrál první kolo prezidentských voleb...


Mezinárodní vlna populismu, projevující se jako ultrapravicová politika, dosáhla Brazílie plnou silou. Jair Bolsonaro, bývalý vojenský kapitán, který chválí generála, který v době vojenské diktatury (1964-85) mučil levicové studenty, jako svůj idol, a který říká, že homosexuálové mohou být "vyléčeni", jestliže jsou biti v dětství, a že by ženy měly dostat nižší platy, protože otěhotní, se může  stát brazilským prezidentem.

Určuje to, jací jsme, genetika nebo prostředí? Z nového výzkumu vyplývá, že zřejmě genetika

8. 10. 2018

čas čtení 4 minuty

Foto: Psycholog a genetik Robert Plomin



Americký psycholog a genetik Robert Plomin analyzuje ve své nové knize Blueprint: How DNA Makes Us Who We Are (Modrák: Jak DNA způsobuje, kdo jsme) nejnovější genetický výzkum a dochází k provokativním závěrům, týkají se ale jednotlivců, nikoliv etnických či společenských skupin.

Stejně jako mnoho dalších vědců je Plomin přesvědčen, že Freud poslal společnost při hledání odpovědí na otázky, proč jsme takoví, jací jsme, na chybnou cestu. Klíčem k charakteristickým rysům naší osobnosti není, jak s vámi zacházeli vaši rodiče, ale to, co jste od nich biologicky zdědili - vaše DNA.

Komický převlek levičáctví v populismu

8. 10. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Když kdysi Karl Marx studoval buržoazní revoluce, dobře si všiml, že lidé, pakliže "dělají dějiny", aniž by jim sami rozuměli, se často navlékají do zděděných historických kostýmů. Anglická revoluce tak oprášila starozákonní patos, zatímco francouzská opřela sebeporozumění o špatné čtení Tita Livia. Ti kdo nevědí co činí zkrátka dodávají svému chování smyslu zvnějšku, ze starých zaprášených, nadbytečných zásob označujícího, aniž by se příliš pokoušeli vniknout do věci samé. Občas sice bývá brikoláž plodná, častěji však z podobné praxe vzniká katastrofální neporozumění vlastní situaci.

29544

Zdrojem podpory pro Donalda Trumpa je potěšení z krutosti

8. 10. 2018

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Muzeum afroamerické historie a kultury je částečně katalogem krutosti, píše v časopise Atlantic Monthly Adam Serwer. Jsou tam vystavená pouta a železa pro děti, ostře rudé hábity kouzelníků z Ku-klux-klanu a nahrávky aktivistů za lidská práva brutalizovaných policií.

Nejsilněji působí fotografie lynčování. Ne ale spálená a zohavená těla. Nejvíce působí tváře diváků v davu sledující lynčování. Na fotografii lynčování Thomase Shippa a Abrama Smithe v Indianě v roce 1930 stojí běloch, drží za ruku svou dívku nebo manželku, a nadšeně se do fotoaparátu směje. Stejné obrovské potěšení z lynčování vyjadřují muži, kteří byli svědky obdobných masakrů v městě Duluth v Minnesotě - smějí se při pohledu na zohavená, polonahá těla dvou mužů přivázaných na ulici ke kandelábru. V muzeu je také fotografie davu bělochů za doutnající mrtvolou upáleného muže, i oni se smějí od ucha k uchu.

Proč vystupuji z Republikánské strany USA

8. 10. 2018

čas čtení 6 minut

Boj za schválení soudce Kavanaugha odhalil, že Republikánská strana je stranou situační etiky a morálního relativismu ve jménu vítězství za každou cenu, napsal profesor Tom Nichols.

Chcete žít navždycky? Nechte si odstranit "senescentní" buňky

8. 10. 2018

čas čtení 4 minuty

Foto: Tzv. "senescentní" buňky, které se přestaly rozmnožovat, ale neodumřou a šíří do organismu jedovaté substance, způsobující stárnutí

S míjením času roste počet poškozených, "senescentních", "stárnoucích" buněk v lidském těle. Ty způsobují mnoho příčin stárnutí. Vědci nyní pracují na metodách jak je odstranit

"Stárnoucí", "senescentní" buňky jsou poškozené, přestaly se dělit, ale nikdy neodumřou. Jsou to buňky zombie.  Vývoj terapií jak zklikvidovat tyto poškozené, "stárnoucí" buňky v lidském těle, je zintenzivňujícím se vědeckým úsilím, jehož cílem je bojovat proti stárnutí a udržet lidi delší dobu při zdraví. 

Sanfranciská firma Unity Biotechnology získala například pro tento výzkum investice ve výši více než 386 milonů dolarů a zaměstnává 90 vědců. Tento obor vědeckého výzkumu roste velmi rychle, protože "nejde jen o zpomalení stárnutí, ale o jeho zvrácení a o omlazování lidí," říká Aubrey de Greyová z aktivistické charitativní organizace Strategies for Engineered Negligible Senescence (Sens) Research Foundation.

Rozhovor Britských listů 185.

Československá televize byla založena na nacistické technologii

5. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta



Filmový teoretik a dokumentarista Martin Štoll vydává v prestižním newyorském nakladatelství Bloomsbury pozoruhodnou knížku o historii Československé televize od technických pokusů o televizní vysílání v meziválečné Československé republice, přes vznik televize v padesátých letech a její hvězdnou éru v letech šedesátých až do rozpadu Československa. O historii Československé televize v kontextu Československa ve dvacátém století hovoří s Martinem Štollem Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5. října 2018.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Jak zachránit tuto zemi před destrukcí populismu. Odpovědí je Jan Čižinský

7. 10. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty



Jan Čižinský s občanskou kandidátkou „Praha 7 sobě“ získal před čtyřmi lety přes 43% hlasů. Je jasné, že obhájit takový výsledek bývá nemožné. Na začátku budíte naděje ve změnu, přicházíte zdola na základě podpisů občanů, ale realita vládnutí pak bývá zklamání. Čtyři roky jsou dlouhá doba na to, abyste se znemožnili. Adriana Krnáčová by mohla vyprávět. Stal se ovšem zázrak: „Praha 7 sobě“ po 4 letech vládnutí v koalici se zelenými získala letos přes 55% hlasů. ANO tam naproti tomu dostalo jen 7,5%. Zelení s piráty téměř 12%.

Když číslo na šéfa nestačí

7. 10. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Komunální volby jsou prohrou pro Andreje Babiše a počátkem jeho politického sestupu. Hnutí má všechno, o čem může politická strana jenom chtít: výrazného premiéra, který na sebe strhává pozornost. Zemi prosperující jako nikdy: lidem rostou platy, firmám zisky. Vlastníte nejsilnější média a s těmi co nevlastníte máte dohodu o příměří. Můžete si zaplatit nejlepší marketingový tým v zemi a vynakládat na kampaň prakticky neomezené peníze. (V Praze dle odhadů Hlídače státu 50-80 mil. Kč, dvakrát víc než všichni ostatní DOHROMADY. A umístíte se zde na pěkném pátém místě). Vaše hnutí je důsledně all-catch, "pro všechny". Většina dalších stran je v rozvratu, bez peněz nebo obojí. A tímhle vším dostanete okolo dvaceti procent?

Začíná mít česká společnost už dost rétoriky nenávisti a politiky strachu?

7. 10. 2018 / Roman Kanda

čas čtení 3 minuty

1) Praha je jednoznačným vítězem voleb: nejde o nic menšího než o legální revoluci. A bylo sakra na čase. Po desetiletích postkomunistického marasmu, prokorupčního jednání a politického cynismu se konečně zdá, že se z hlavního města stane bašta liberálního progresivismu. Těší to o to víc, že tento progresivismus vyrůstá zdola, na základě občanské zkušenosti s komunálními politiky, jak o tom svědčí úspěch bratrů Čižinských. Jsem přesvědčen, že tento obrat pozitivně ovlivní politickou atmosféru v zemi. Zdá se, že česká společnost – tedy aspoň ta část, která nyní volila –, začíná být unavená rétorikou nenávisti a politikou strachu, jež je reálně bezvýchodná. Nejde přitom jen o Prahu, progresivní síly slušně uspěly například v Ústí nad Labem nebo v Prostějově.

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Překryvy publika českých médií

8. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta

O překryvech publika (min. 15 %) českých médií dle Alexa Rank vypovídá graf publikovaný Josefem Šlerkou. Velikost použitého fontu odpovídá hodnotě betweenness centrality (důležitosti pro propojování jednotlivých clusterů mediálních spotřebitelů).

Zdroj: ZDE

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Přečetli jsme:

Vyznamenaný král diskoték jako chilli paprička nepoživatelného eintopfu dějin

8. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta

Česká státní vyznamenání nesla vždy autorskou pečeť prezidenta, který je uděloval. U všech tří se ve výběru mísily osobnosti objektivně nezpochybnitelného významu či zásluh s lidmi, u nichž leckoho napadlo, že ocenění získávají spíše kvůli svému vztahu s prezidentem. Nicméně až Miloš Zeman udělal z institutu vyznamenání prostředek pro transformaci kolektivní politické mysli a deformaci sdílených hodnot. Přesněji řečeno - systematicky pracuje na absolutním setření jakýchkoliv etických či morálních měřítek, které s takto vysoce symbolickým aktem prezidenta bývají spojovány. Prohlubuje hodnotový zmatek, který je pro současné přežívání české společnosti tak charakteristický. Daří se mu tím budovat nejistotu a nesoudržnost, která následně ústí do vzájemného neporozumění a polarizace.

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

Když do ministerských křesel zasednou šéfovi milci

8. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta

Ministerstvo zdravotnictví – nejfrekventovaněji střídané – obsadil expert. A soudruh ministr nám oznámil v červenci v Medical Tribune, že současná psychiatrie je na úrovni rakouské monarchie. Zřejmě s úmyslem ji konečně povznést. Prohlášení hodné arogantního neinformovaného spratka, který neví o čem mluví, však pronesl člen kabinetu slovenského spolupracovníka StB.

Celý text: ZDE

V Bulharsku byla zavražděna známá novinářka

7. 10. 2018

čas čtení 1 minuta




Bulharská policie v neděli potvrdila, že Viktoria Marinova (30), televizní moderátorka a administrativní ředitelka televizní stanice TVN byla v severobulharském městě Ruse usmrcena - nejprve byla znásilněna, pak zbita a  uškrcena.

Ve svém posledním odvysílaném pořadu se Marinova zabývala nedávným zatčením dvou reportérů, kteří vyšetřovali zničení dokumentů, které byly údajně důkazem údajných podvodů páchaných infrastrukturní firmou GP Group, která manipulovala soutěže o zakázky z Evropské unie.

Evropská federace novinářů uvedla, že v posledním svém článku se Marinova zabývala státní korupcí:

Marinova je už třetí novinář či novinářka, kteří byli letos zavražděni  na území Evropské unie. 


Putinovské kalendáře jsou rok od roku lepší...

7. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta

Putin má zase narozeniny a ať už říkáte cokoliv o politice a ekonomice v Rusku, je nepopiratelné, že putinovské kalendáře jsou každým rokem lepší. Letos máme "Jsem nadšen ruskými ženami", "Nejzdvořilejší prezident" a "Divy světa s panem prezidentem Ruska"


Top official of the Catholic Church in Czechia rails against a convention guaranteeing women's human rights

6. 10. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Former Czech Education Minister and currently "Chaplain of His Holiness",  Monsignor Petr Piťha has voiced the resistance of the Czech Catholic Church against the Istanbul Convention, which is trying to guarantee women's rights. Piťha sharply criticised The Istanbul Convention in his sermon in the Prague cathedral, accusing it of "destroying the institution of the family".

Piťha is one of the most senior officials of the Catholic Church in the Czech Republic. In his sermon in the Prague cathedral, he warned that "your families will be torn apart, your children will be imprisoned, your children themselves will be deciding about what is their sex. For your disagreement you will be deported to concentration camps. Homosexuals will rule supreme over you. All animals will be above you, because they will not be suffering under such subjugation as you will be."

100 000 lidí se v sobotu v Edinburku účastnilo demonstrace za nezávislost Skotska a jeho setrvání v EU

7. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta

Poslanci skotských nacionalistů v londýnské Dolní sněmovně budou hlasovat pro nové referendum o brexitu:


Banksyho obraz se po prodeji na aukci za milion liber automaticky zničil

7. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta

Obraz slavného britského pouličního, anonymního umělce Banksyho byl prodán na londýnské dražbě za milion liber. Měl však v rámu zabudován drtičku papíru a okamžitě po úspěšné dražbě byl obraz drtičkou rozcupován. Měl to být Banksyho posměšný komentář k obscénnosti kapitalistického obchodování s uměleckými díly. Jenže hned po rozcupování obrazu stoupla jeho cena na 2 miliony liber.  


Americký Senát potvrdil kontroverzního ultrapravicového soudce Kavanaugha do amerického Nejvyššího soudu

7. 10. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Ruka ruku myje: Soudce Brett Kavanaugh, jmenovaný Donaldem Trumpem, bude rozhodovat o případné možnosti Trumpova trestního stíhání


Trump, muž, který se vytahuje vlastními sexuálními útoky proti ženám, a jeho poslušní republikáni, potlačují ženy, zacpali jim ústa a zaútočili na ně. Zakrátko Kavanaugh zajistí, že ženy nebudou mít žádná legální práva nad svým tělem.




Americký Senát potvrdil jmenování kontroverzního soudce Bretta Kavanaugha, který prokazatelně lhal při slyšení v Senátu, soudcem u Nejvyššího soudu USA. Donald Trump tím zaznamenal výrazné vítězství a zřejmě si zajistil beztrestnost před stíháním za své možné trestné činy. Znamená to, že se americký Nejvyšší soud přesunuje pro celou příští generaci směrem k ultrapravicovému rozhodování. Nominace byla schválena těsnou většinou 50 vůči 48 hlasů.

Je to puč v americkém soudnictví. Republikáni naplnili Nejvyšší soud ultrapravicovými ideology, kteří nerozhodují nestranně podle zákonů, ale čistě ideologicky, ve prospěch své politické strany:


Podrobnosti v angličtině ZDE
 
Hanba americkému Senátu. Senátoři, kteří hlasováním potvrdili Kavanaugha, signalizují obětem sexuálních útoků, že na jejich právech nezáleží.


Muž, který prokazatelně lhal pod přísahou, přísahá v Nejvyšším soudu:


Muž, který se vychloubal svými sexuálními útoky proti ženám, si nyní osobuje právo mluvit jejich jménem:




Demokracie je terčem útoků po celém světě

7. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta


 

Autokraté
posilují moc nad svými zeměmi, jako je Čína, Turecko a Rusko.

Existují čtyři etapy úpadku demokracie:

1. Charismatický vůdce slíbí, že národ zachrání.

2. Najdou  nepřítele. Rozhněvaní voliči často chtějí na někoho svalit vinu. Dobrým nepřítelem bývají migranti, protože nemají právo volit. Premiér Viktor Orbán varuje, že muslimští migranti zničí Maďarsko.

3. Ochromí demokratické instituce, jako je svobodný tisk či nestranné soudnictví.

4. Rozdrtí to, co zbývá z opozice. Turecký prezident z politických důvodů v čistkách zlikvidoval 200 000 lidí. Venezuelský prezident ochromil parlament a změnil ústavu.


V tuto chvíli už maska spadla a demokracie zemřela. Zůstává už jen její jméno.







 

Saúdská Arábie zřejmě zavraždila na svém konzulátu v Istanbulu disidentského novináře

7. 10. 2018

čas čtení 1 minuta

 


Turečtí vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že známý saúdský disident byl zavražděn na saúdském konzulátu v Istanbulu.

Kritik saúdské vlády Jamal Khashoggi zašel na tento konzulát v úterý pro dokument, který potřeboval k své svatbě, a už nevyšel, svědčí jeho snoubenka, která na něho čekala venku.

Channel 4 News: Šokující rasismus v severních Čechách

6. 10. 2018

čas čtení 9 minut

"Cítím se jako nějaký zvíře, protože nás tak popisujou. Že jsme infekce a nevím, co všechno.  Já se cejtím bejt takhle malinkej. Opravdu takhle malinkej, protože vždycky jsem pro tuhletu společnost se snažil dělat všechno možný."


V úterý mě telefonicky kontaktoval na univerzitě v Glasgow reportér britského celostátního terestrického televizního zpravodajství Channel 4 News Paraic O'Brien, píše Jan Čulík.  Reportér Paraic O'Brien chtěl radu. S televizním štábem byly Channel 4 News před českými komunálními volbami v České republice. Zaujaly je hrubě rasistické předvolební billboardy v severočeském městě Most, o nichž jsme v angličtině psali v Britských listech ZDE. Vydali se tedy do Mostu, aby se na místě přesvědčili o tamější situaci. "Natočili jsme tam materiál, na který jsme doslova čuměli nevěřícně s otevřenou hubou," řekl mi Paraic O'Brien. "Chci si u vás ověřit, jestli je situace skutečně tak strašná."

Potvrdil jsem mu, že ano a vysvětlil mu kontext.

Jeho desetiminutová reportáž z Mostu se vysílala ve zpravodajství Channel 4 News v pátek večer.  Reportéra Paraica O'Briena vidíte v reportáži. Zde je celá, pod ní je její český překlad:



ZDE  je reportérův komentář k jeho filmu:

Nepřátelství vůči Romům je v českém politickém životě tak zakořeněné, český prezident je nedávno obvinil, že se štítí práce, a v českých komunálních volbách o tomto víkendu někteří politikové otevřeně podporují zhoubné protiromské nálady. V městě Most, nedaleko na sever od Prahy, některé místní strany požadují vytvoření oddělené oblasti pro Romy a používají hesla, která připomínají nacistickou propagandu. Varování: Tento film obsahuje názory, které mnoho lidí bude považovat za urážlivé.


* * *
Reportér: Město Most, asi hodinu na sever od Prahy. Pohádkové věžičky v průmyslové zóně. Rasové napětí v severních Čechách. Právě se v České republice konají komunální volby. A když jde o vzestup evropského populismu, Most je toho mikrokosmos. Na prvním billboardu je nápis: "Vystavíme vesnici pro lůzu".


Reportér: "Co je lůza, co to znamená?"

Žena: Vystavíme vesnici pro lůzu, to je vesnice pro Romy. Který jsou nepřizpůsobiví a nechtějí žít s námi normálníma lidma. Dělají nepořádek, řvou, kradou, vopíjí se, berou drogy...

Muž: Vono by se jim mělo voddělit, a nejenom tydle, jo, ale i cikáni.

Reportér: Další billboard: Nepřizpůsobivé není třeba řešit, ale vyřešit.


Na trhu jsme narazili na Sáru Makalovou. Je to Romka:

Reportér: "Rozumíte, co to znamená?"

"No, Česká republika je hodně rasistická." (Má do pláče.)

Reportér: "Jste v pořádku?" (Dívka potlačuje pláč)

Reportér: A jestli si myslíte, že to je špatné, pozor, připravte se na něco daleko horšího. Protože v tomto městě je další malá politická strana, která se inspiruje přímo z nacistické příručky. Zveřejnili na internetu billboard, mám ho tady:

Milan Kohout: Když se k Romům chováte slušně, chovají se slušně i k vám

6. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta

Mohu potvrdit zkušenost reportérů britské televize, že když člověk bere Romy jako sobě rovné lidi, tak se chovají naprosto normálně a přátelsky, píše performer Milan Kohout z Bostonu v USA.

Tady je záznam mé performance, kterou jsem dělal na tomtéž místě, kde je natáčna reportáž Channel 4 News.

A když jsem se při svém performativním pokusu o české prezidentství zastával Romů a uprchlíků, musel jsem v kapse nosit legálně vlastněnou zbraň, abych ochránit svou rodinu před šílenstvím českých rasistů.

Kam se svět řítí...

7. 10. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Diktátoři světa vědí, že jediné, o co se tato nedemokraticky zvolená americká vláda nyní stará, je konsolidovat svou vlastní moc... Svět může jít do háje...


Za posledních několik dní Čína nechala zmizet dva své prominentní občany. Rusko usmrtilo prokrátora a Saúdská Arábie zřejmě na jednom svém velvyslanectví zavraždila novináře...


Turecká policie uvádí, že Saúdská Arábie na jednom ze svých zastupitelských úřadů zavraždila saúdského novináře:


Stejně jako Hitlerovi konzervativní spojenci...

7. 10. 2018

čas čtení 1 minuta



Stejně jako Hitlerovi konzervativní spojenci, senátor McConnell a republikáni se těší z toho, že jejich investice do Trumpa jim přináší rychle prospěch. Jenže extremismus je nakonec zničí. Christopher Browning píše o  Udušení demokracie:

"V důsledku toho, že stále klesající podpora pro tradiční konzervatismus způsobila, že bylo nemožné přepsat ústavu autoritářským způsobem, Hindenburg a stará pravice nakonec uzavřeli dohodu s Hitlerem a instalovali ho do funkce kancléře. Domnívali se, že budou schopni Hitlera ovládat, ale zároveň mít prospěch z jeho lidové podpory. Zpočátku měli potěšení z toho, že to funguje: jejich agenda byla plněna: zesílené vyzbrojování, zákaz komunistické strany, zákaz svobody projevu, tisku, shromažďování a pak likvidace samotné parlamentní vlády, čistka státní služby a zrušení nezávislých odborových svazů. Jenže nacisté pak zašli o hodně dál, než jaké byly cíle jejich konzervativních spojenců, kteří pak už nebyli schopni jejich extremismu zabránit."


Komunální a senátní volby

6. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta



Podle předběžných výsledků vítězí Babišovo ANO v krajských městech kromě Prahy. V Praze o vítězství soupeří Piráti a ODS, Ano je třetí. V Brně propadlo hnutí Žít Brno.  V menších obcích vítězí nezávislí, lidovci a Starostové. Propad zaznamenala ČSSD a KSČM. Ve volbách do Senátu mají nejvýraznější úspěchy ANO a ODS. 

Posílení podvodnických stran ANO a ODS je neuvěřitelné a signalizuje, že si čeští občané přejí vládu podvodníků a korupčníků.

V Německu demonstruje 50 000 lidí proti kácení lesa a těžbě uhlí. Připojila se i výprava z ČR

6. 10. 2018

čas čtení 5 minut

 

sobota 6. října 2018

Právě teď probíhá zatím největší demonstrace za zachování Hambašského lesa u Kolína nad Rýnem. Na pole poblíž ohroženého lesa dorazilo již 50 tisíc lidí [1], aby odmítli zničení 12 000 let starého lesa kvůli rozšíření povrchového velkolomu na hnědé uhlí, který provozuje firma RWE. Do demonstrace, která se stala největším shromážděním proti uhlí v německé historii, se zapojila i skupina lidí z České republiky.


Nad začátkem senátních a komunálních voleb

5. 10. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Ve shodě s titulkem na Seznam.cz si taky myslím, že tyto volby budou testováním skutečné Babišovy síly. Uvidíme, zda mu všechen ten populismus, který se z boje proti korupci pomalu přeorientovává na rozdávání peněz a odmítání uprchlíků, pomůže. Zásadním signálem budou výsledky komunálních voleb ve velkých městech, zejména v Praze a Brně. A samozřejmě zcela reálné důsledky pro celostátní politiku bude mít nové složení Senátu.

Západe, tvé jméno je Narcis

5. 10. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Zaslepující sebezahleděnost se ani zdaleka netýká jen "nesamozřejmých" malých národů jako je český. Na jiné úrovni jí stejně tak trpí celý soudobý Západ, který si dlouho zálibně pěstoval iluze o sobě samém - dokud si je ještě mohl dovolit. To však již neplatí, přinejmenším ze tří zásadních důvodů. Protože nad ním visí hrozba osudového ekonomického soupeření s Čínou usilující o rozhodující slovo na budoucích klíčových trzích asijsko-pacifického prostoru; protože jej vojensky ohrožuje aliance Ruska a Číny a jelikož (při vší technologické vyspělosti) nedokáže účinně řešit problém globální změny klimatu. Západ tedy pomalu zjišťuje, jak neadekvátní skutečnosti bylo narcistní shlížení se v prchavých vodních zrcadlech nyní nejčastěji nazývaných "americký moment" a "digitální revoluce".

To bude po volbách všude čisto!

5. 10. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

 
Projížďka Brnem, které je durchumdurch prolepené předvolebními plakáty, přináší překvapující zjištění. To hlavní, o co v těchto volbách jde, je - čistota. Čisté Brno, čisté Ivanovice, čisté Zábrdovice, čistota půl zdraví, špína celé. Shoduje se na tom většina stran, tak to asi bude pravda.

Už se na to moc těším. Ať složí vítěznou koalici kdokoli, mám jistotu, že se zdvojnásobí prostředky na čisticí prostředky, nakoupí SAVO, vyfasují kartáče, kýble a začne se wapkovat. Z ulic zmizí vajgly, žvýkačky i kelímky. Brno bude čisté!

Tak to ovšem není. Tady jde o jinou čistotu, o mrk mrk čistotu.

Filosofie Otevřeně developerské strany

5. 10. 2018 / Tomáš Korda

čas čtení 5 minut


Otevřeně developerská strana neboli ODS se představuje jako strana podporující podnikatele. Touto vizáží se nesmíme nechat klamat – je pravdivá. Otevřeně developerská strana skutečně podporuje všechny podnikatele. Neříká už ale, že těch „echt“ podnikatelů mnoho není. Míněno těch, kteří kapitál zhodnocují plnými doušky, těch je poskrovnu. Právě jim, protože jsou velcí, se od této naší strany dostává největší podpory.

O hledání vzoru správné sexuality u zvířat

5. 10. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Jedna z nejabsurdnějších představ aristotelismu, která pak zlidověla a stala se potravou pro tzv. přirozenou teologii a různé lidové mudrování, je obrázek přírody jako účelně uspořádané struktury, která odráží naše společenské hodnoty. Typický příklad: sex přirozeně slouží ku plození potomstva a toto plození se přirozeně děje v rodině. Tak to mají zvířata a tak to je tedy přirozené.

Pracovně neaktivních Romů v ČR je menšina

5. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta


Nedožité dvaaosmdesáté narozeniny Václava Havla

5. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta

 


Jan Čulík, Falešná mytologizace Václava Havla nikomu neprospívá

Jan Čulík, Václav Havel byl veřejná osobnost  

Jan Čulík   K osmdesátinám Václava Havla, Je opravdu nutné proměnit všechno v ČR v ideologický stereotyp a mediální kýč?    

Andrew Stroehlein, Svatý Václav 

Téma Britských listů: Václav Havel, dramatik a politik  


Neuvěřitelná scéna na washingtonském Kapitolu

5. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta

Demonstranti protestují proti jmenování soudce Kavanaugha do Nejvyššího soudu. Republikáni ho tam však chtějí jmenovat. Mohlo by to vést k jejich výrazné prohře v nadcházejících volbách do amerického Kongresu, ovšem jim je to jedno, jde jim o ovládnutí Nejvyššího soudu.

Americký Nejvyšší soud bude zřejmě v dohledné době rozhodovat o tom, zda může být proti Donaldu Trumpovi, prezidentu ve funkci, zahájeno trestní stíhání. Pokud se Trumpovi podaří nechat do Nejvyššího soudu jmenovat svého kamaráda soudce Kavanaugha, ten  zajistí svým hlasem, že Trumpovo trestní stíhání bude vyloučeno.


Rusko: James Bondové to tedy nejsou

5. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta

Agenti ruské vojenské rozvědky musejí sbírat stvrzenky, aby jim vedení rozvědky proplatilo jízdu taxíkem :)))


Znamená západní odhalení tupé nekompetence ruských agentů na Západě, že Putin bude muset změnit svou strategii?

5. 10. 2018

čas čtení 5 minut

Foto: Stvrzenka z jízdy taxíkem z centra ruské vojenské rozvědky GRU v Moskvě na moskevské letiště, kterou ruským špionům po zatčení v Haagu zkonfiskovala holandská rozvědka. Neuvěřitelná ruská nekompetence! 

Špioni se normálně na veřejnosti nevytahují svými úspěchy. Avšak britská a holandská vláda se rozhodly, že zveřejní podrobné informace o ruské vojenské rozvědce GRU a jejích akcích v Británii a v Holandsku, s cílem proměnit ji ze zdroje Putinovy moci v jeho problém.

Dvojí odhalení agentů GRU - nejprve, když klopýtali po městě Salisbury a hledali kliku u dveří domu Skripalových, napodruhé, když je zatkla holandská rozvědka v Haagu při pokusu hackersky proniknout do organizace pro zákaz chemických zbraní, bylo západním rozvědkám umožněno pozoruhodnou ruskou nekompetencí.

Přečetli jsme:

Česku hrozí výpadek vyplácení sociálních dávek, ministerstvo neprodloužilo smlouvu s dodavatelem systému, varuje sněmovní podvýbor pro IT

5. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta

Česku hrozí od ledna potíže s vyplácením sociálních dávek a jejich výpadek kvůli informačním systémům. Ministerstvo práce totiž zatím nezajistilo náhradní řešení po skončení smlouvy s nynějším dodavatelem, jímž je společnost OKSystem a jemuž na konci roku vyprší kontrakt. Ve čtvrtek o tom informoval předseda sněmovního podvýboru pro IT a dávkové systémy Lukáš Kolářík (Piráti). Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) sdělila, že její úřad se společností OKSystem o zajištění provozu dál jedná a vyplácení dávek ohroženo nebude.

Zdroj: ZDE

Přečetli jsme:

V české podzemní vodě jsou pesticidy. Zamořily už většinu pramenů, 40 procent má nadlimitní koncentrace

5. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta

Pesticidy se vyskytují ve víc než polovině podzemních vod v České republice – ukázalo to pravidelné monitorování Hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Míra jejich koncentrace se ale liší: více je jich v zemědělských oblastech, zejména kvůli chemikáliím používaným při pěstování plodin. Ve více než 40 % vzorků dokonce hydrologové zaznamenali nadlimitní koncentrace.

Zdroj: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v září 2018

2. 10. 2018

čas čtení 2 minuty


V září 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 73 076.47 . DĚKUJEME!   Výdaje na provoz Britských listů byly 62 101.72 Kč.  

Zůstatek byl koncem září 2018 260 636.24 Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
29731