Není to o pádu vlády

5. 4. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 16 minut

Duben, ještě tam budem. Toliko lidová pranostika, jež se týká mrazivého počasí, které prozatím nevybízí opustit teplo u kamen. Mohlo by jít ale i o heslo vlády složené z ODS, TOP09 a Věcí veřejných. Heslo, které platilo jak loni, tak letos.

Zoufalí deprivovaní a frustrovaní lidé, kteří se již upínají k jakékoli naději na změnu, krátce po aprílových taškařicích chvíli věřili, že vláda, která nemá v jejich očích legitimitu pro další fungování, konečně padne. Že je její pád více jak na spadnutí. Uvěřili, že ani už nebudou muset jít 21. dubna v Praze demonstrovat, že se vláda položí sama. Tady je nutné dodat, že toto si řekli především ti, pro něž je plánovaná demonstrace výhradně příležitostí ke svržení vlády a vypsání nových voleb a jiný smysl v této demonstraci nespatřují a více od ní neočekávají.

Vraťte nám stát - do kavárny Slavia, prosím?

5. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 15 minut

Zveřejnění odposlechů telefonátů mezi Bémem a Janouškem vyvolalo ve veřejnosti otázky, jak je to vlastně s podstatou politického systému, v němž žijeme. Nejde jen o případ jednoho politika a jednoho lobbisty, ale o samotnou legitimitu systému parlamentní demokracie v ČR. Tento systém byl v minulých dnech veřejnosti představen coby velký a cynický podvod založený na zákulisních manipulacích politiky i médii. Krize legitimity politiky jako celku uprostřed širší evropské krize, to není nějaká malá obtíž, ale zásadní problém. Krajní situace si může vyžádat i krajní řešení - i to by ovšem mělo splňovat přinejmenším dvě elementární zásady: Nemohu sám porušovat principy, o nichž tvrdím, že je právě hodlám prosadit; a jde-li o obnovu legitimity, ještě více než kdy jindy platí, že špatných prostředků nelze nikdy použít k dobrým cílům.

Bude ministerstvo školství zrušeno?

5. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Přiznávám se, že jsem nečekal, že Věci veřejné po jasných slovech o demisi svých ministrů, která už měla být u premiéra, tak radikálně obrátí a začnou se tvářit, že se vlastně vůbec nic nestalo, když jim místopředseda TOP09 v reakci na hrozbu demisemi oznámí, že jsou odpornou, polozločineckou stranou, která má ve veřejném zájmu zmizet z politické scény. Je to vůbec možné? Jak zřetelněji a jasněji mohly dát Věci veřejné najevo, že jim (nebo spíše jejich ministrům a některým poslancům) jde jenom o to zůstat u koryt?

V Athénách se demonstruje, poté co tam sedmasedmdesátiletý důchodce spáchal sebevraždu

5. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

V Athénách před parlamentem na náměstí Syntagma dochází znovu k demonstracím a ke střetům s policií nedaleko místa, kde se ve středu zastřelil sedmasedmdesátiletý důchodce v zoufalství nad zrušením jeho důchodu.

Sedmasedmdesátiletý Dimistris Christoulas se zastřelil ve středu dopoledne do hlavy u rušného východu z metra na náměstí Syntagma. V dopise na rozloučenou, o němž informovala řecká média, kritizoval řeckou vládu za "řešení" finanční krize a za to, že mu vláda zrušila důchod.

Pořádková policie použila proti stovkám demonstranců granáty se slzným plynem a světlice. Demonstranti házeli na polici kamením a Molotovovými koktejly. Nikdo nebyl zatčen ani zraněn.

Nemožnost jedince ovlivnit správu věcí veřejných, neschopnost jedince participovat na sociálním zabezpečení

5. 4. 2012 / Alena Šustrová

čas čtení 12 minut

Pojem stát můžeme chápat nejen jako organizované společenství lidí žijících trvale na určitém ohraničeném území, ale také jako organizaci politické moci, která ochraňuje ekonomické a morální základy společnosti. Jeho vznik je důsledkem dlouhého řetězce dějinných událostí a okolností, z nichž nejvýznamnější byl pocit potřeby, aby se lidem dostalo organizačního plánu a autority, které by bylo možno přednášet všechny potřeby a požadavky.

Nesneseme mediální blbiny?

5. 4. 2012 / Michal Z. Čenko

čas čtení 4 minuty

Rozčilovat se nad smutným faktem, že mediální produkce (zejména některých tvůrců) slouží povětšinou pouze k manipulování a zblbování veřejnosti, nemá žádný význam. Taková média plní bohužel svou správnou funkci, neboť zpracovávají spotřební materiál, který je sám ze své vlastní vůle určen k likvidaci.

I požadavky seniorů jsou oprávněné

5. 4. 2012 / Miroslav Opálka

čas čtení 3 minuty

Společnost se dává do pohybu. Zatím odděleně (studenti, zdravotně postižení, odbory, různé občanské iniciativy, důchodcovské organizace), ale je evidentní, že se jednotlivé vlny nespokojenosti spojují. Kdy se však vzedme rozhodující protivládní tsunami, záleží i na vládě samotné. Demise avizovaná Věcmi veřejnými k 1.5. a Kalouskova reakce dávají tušit, že už nikdo s nikým nepočítá.

■ ■ ■

5. 4. 2012 / Petr Štengl

čas čtení < 1 minuta


Za okny padá déšť
probouzí se den
a systém je mrtev
jen o tom ještě neví
přijde mu to poštou doporučeně
obálka s modrým pruhem
pokud si ji nevyzvedne
jeho problém
bude fungovat dál
a vůbec nebude vědět
že je mrtev
no co naděláš-mrtvý prd ví
probouzí se den
za okny padá déšť
a kapka poezie nikoho nezabije

Beseda o demografickém vývoji a důchodovém systému

5. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Iniciativa ProAlt a Městská knihovna v Praze vás zvou na besedu s diskusí v rámci cyklu "Jiné pohledy na současnost" (Volný cyklus besed k aktuálním problémům v pohledu lidí z různých názorových skupin).

Demografický vývoj a důchodový systém

Poroste počet důchodců skutečně tak dramaticky, že ohrozí státní rozpočet? Pomůže schválená důchodová reforma? Existují jiné možnosti než vytvoření 2. pilíře důchodového systému? Nebo bude naše populace naopak vymírat? O těchto a dalších souvislostech demografického vývoje a důchodového systému bude hovořit demograf a vysokoškolský učitel RNDr. Tomáš Fiala, CSc, člen České demografické společnosti a člen České statistické společnosti. Publikuje v odborných časopisech a na Britských listech. Uvádí a diskusi moderuje Jiří Šteg.

Beseda se koná v úterý 10. 4. v 17:00 hodin v Malém sále Městské knihovny v Praze, Mariánské náměstí, poblíž stanice metra Staroměstská.

Vstupné 35 Kč.

Bližší informace ZDE

Růžový sliz v amerických hamburgerech

4. 4. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 10 minut

Problémy s potravinami jsou zřejmě na celém světě. Jakmile byla jejich výroba zprůmyslněna, začal jíst stejné potraviny velký počet lidí. Nejdříve se jednalo o mouku a cukr, ale dnes se průmyslově vyrábějí i párky, koblihy a dorty. Zatímco se v minulosti hodil odřezek masa psovi, dnes se v něm vidí kus "suroviny" a by se měla zpracovat. Otázka je - pro koho?

Volby ve Spojených státech a Francii -- tak stejné a tak rozdílné

5. 4. 2012 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 7 minut

V roce 2012 se konají dvě velmi důležité a bojovné volby, ve Francii 22. dubna a ve Spojených státech 6. listopadu. V obou zemích se diskutuje o prakticky stejných otázkách a skoro stejným způsobem. A v obou zemích je prezident nejmocnější politickou postavou. V jednom se ale Spojené státy a Francie podstatně odlišují: ne v ideologii, ale ve volebních pravidlech. A odlišná pravidla vedou k nápadně rozdílným volebním taktikám.

V obou zemích jsou dvě velké strany, jež tradičně vystupovaly v podstatě jako středopravice soupeřící se středolevicí. Většina pozorovatelů různých politických přesvědčení se shoduje v tom, že když jsou tyto strany u moci, jejich skutečná politika se moc neliší. Přesto ale existuje několik odlišností, které každá z nich považuje za zásadní, a tyto odlišnosti motivují obě strany k tomu, aby v prezidentských volbách zuřivě usilovaly o vítězství.

České pravici může prospět jen drtivá prohra ve volbách

4. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Před rokem jsem psal o tom, že Věci veřejné mají být rozpuštěny a že jejich další přítomnost ve vládě představuje ohrožení ústavního pořádku ČR a vyprodání politiky soukromému ekonomickému projektu "obálkové demokracie" Víta Bárty.

Dnes se zdá, že to konečně pochopily i větší vládní strany ODS a TOP09, které před rokem upřednostnily vlastní zájmy před ústavností a zájmem veřejným.

Málokdo asi pochybuje o tom, že předčasné volby, o nichž mluví Petr Nečas i Miroslav Kalousek, vyhraje ČSSD (pokud k nim vůbec dojde, ale Kalouskova tvrdá slova na adresu Věcí veřejných už asi nepřipouštějí jinou možnost).

Možná stejně drtivě jako Robert Fico na Slovensku a možná se bude i naše ČSSD po volbách chovat stejně velkoryse a státnicky jako nyní Fico na Slovensku.

Jak www.ihned.cz manipulují se čtenáři

4. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Posílám zachycenou obrazovku, na které je krásně vidět, jak www.ihned.cz večer 3.4.2012 manipulují se svými čtenáři. V pravé části stránky uvádí průzkum preferencí politických stran, ve kterém čistě náhodou jedna chybí (KSČM), píše Radek Chyczyi.

Několik slov k navrhované důchodové reformě

4. 4. 2012 / Tomáš Fiala

čas čtení 6 minut

Pokud by skutečně byla pravda, že klesající počet ekonomicky aktivních občanů nedokáže uživit rostoucí počet seniorů, pak by muselo dojít ke zhroucení současného společenského systému, žádná důchodová reforma by tomu nemohla zabránit.

Pracuji téměř 30 let na katedře demografie VŠE. Protože za jeden z hlavních důvodů nutnosti důchodové reformy je uváděn demografický vývoj, cítím se být osloven článkem a otázkami pana Jaroslava Obermajera ze včerejších Britských listů ZDE.

POZVÁNKA:

Zraněný ráj

4. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Vernisáž fotografické výstavy "Zraněný ráj" fotografa Václava Vašků se koná 5. dubna 2012 od 18:00 hod. v komunitním centru Inbáze, Legerova 50, Praha 2.

Pesticidy: Ohýbání evropských pravidel otevírá brány pro již zakázané chemikálie

4. 4. 2012

čas čtení 3 minuty

V rámci procesu schvalování pesticidů členské státy Evropské unie a Generální ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele (DG SANCO) v masovém měřítku tolerují "díry" v bezpečnostních datech. K takovému závěru došla organizace PAN Europe, když analyzovala jeden z hlavních systémů pro udělování výjimek, který regulátoři nazývají "resubmission" - opětovné předložení pesticidů ke schválení. Ve vzorku 10 pesticidů opětovně předložených schválení se v 10 případech ukázalo, že kvůli chyběj&iac ute;cím údajům nebylo možné provést hodnocení rizik pro životní prostředí. V osmi z 10 hodnocených případů nebylo kvůli chybějícím datům dokončeno hodnocení rizik pro spotřebitele. V případě pesticidu bromuconazol bylo dokonce považováno za přijatelné 5 děr v bezpečnostních datech. Taková rozhodnutí vystavují neznámým rizikům životní prostředí i zdraví lidi. Přitom podle evropské směrnice 91/414 musí být provedeny všechny požadované studie toxicity a podobné "díry" v datech nejsou vůbec povoleny.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Nové MapyHazardu.cz odhalují nezákonnosti Ministerstva financí

4. 4. 2012

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva sdružení Brnění

Občanské sdružení Brnění představilo novou podobu Map Hazardu. Mapy ukazují všechna porušení zákona o loteriích, kterého se dlouhodobě dopouští Ministerstvo financí pod vedením Miroslava Kalouska (TOP 09). Do map je zaneseno 70 000 hazardních přístrojů v celé republice, které Kalouskův úřad povolil. Každý si může najít svou obec a zjistit, zda je v ní hazard povolen v souladu se zákonem.

Bude regulace lobbingu paskvil? Vláda rozhodne ve středu

4. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Ve středu 4. dubna bude vláda jednat o analýze možností regulace lobbingu, kterou zpracoval úřad vicepremiérky pro boj s korupcí Karolíny Peake. Analýza předkládá různě přísné varianty řešení klíčových částí budoucího zákona, z nichž vláda vybere ty, ze kterých se bude vycházet při přípravě paragrafovaného znění. Podle EPS analýza poskytuje vládě možnost rozhodnout se jak pro uspokojivou formu regulace lobbingu, tak pro polovičatý paskvil.

Proč mají bankéři právo rozhodovat o tom, kdo zaplatí za ekonomickou krizi v Evropě

4. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Asi jste zatím nikdy neslyšeli jména Charles Dallara a Josef Ackermann, píše v deníku Guardian Aditya Chakrabortty. Oba patří k nejvlivnějším vysokým bankéřům na světě. Dallara pracoval za Ronalda Reagana na americkém ministerstvu financí. Ackermann je generálním ředitelem Deutsche Bank. Při vyjednávání o záchraně eura a při rozhodování o budoucnosti Řecka zastupovali Mezinárodní finanční institut.

O co jde v cause Bém II

Mezi námi darebáky

3. 4. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 16 minut

V článku "Mezi námi zloději" (BL 30. 3. 2012) mne jeho autor Jiří Jírovec obvinil, že mi "jde o podporu establishmentu a místo skutečné analýzy obsahu odposlechů a případně vztahů BIS s vládou předkládá obraz vedoucí rychle ke konspirativním teoriím". Chtěl bych jej touto cestou ujistit, že mi nejde ani o podporu establishmentu, k němuž jsem značně kritický, ani o obhajobu Béma či Janouška. Cílem článku bylo upozornit na nesrovnalosti verze, která je veřejnosti předkládána. A především na fakt, že pokud přijmeme způsob práce, který předvedla Mladá fronta Dnes, dodavatel údajných odposlechů, tak se potom nemůžeme divit, že jsme nevědomky dali souhlas k nástupu nové formy zločinné diktatury paramilitárních jednotek, kterými jsou některé tzv. "bezpečnostní agentury".

Tzv. odposlechy Béma s Janouškem jsem se pokoušel poctivě analyzovat a hledat v nich důkazy o trestné činnosti obou pánů. Jak jsem napsal již v minulém článku "O co jde vlastně v cause Bém" (BL 28. 3. 2012), tak jsem v nenašel nich žádné důkazy, které by jednoznačně a nade vší pochybnost prokazovaly -- tak jak to požaduje Trestní zákoník a Trestní řád -- spáchání trestného činu.

Zády k masám

3. 4. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 7 minut

Kdysi existovalo heslo "Čelem k masám". Bylo to svým způsobem přiznání, že tehdejší vůdcové již nepochodují s masami, ale pořád je, byť z tribuny, alespoň trochu vnímají. Současní papalášové se ani nenamáhají předstírat, že nejsou odtrženi od těch, jimž vládnou. Jenže ono jim vlastně nic jiného nezbývá. Heslům o utahování opasků, která se linou z blahobytně naducaných úst politiků, těžko někdo věří. Ztratili schopnost spoluobčany oslovit. A když mluví, tak hloupě.

President Klaus ve svém článku k odposlechům volá Dále od Hradu dále, ať se nestane neštěstí nenadálé. Musí být opravdu, ale opravdu znepokojen, když dodává "Čo bolo, bolo, terazky som presidentom":

Konec nemocí se blíží

3. 4. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 16 minut

Je-li vám více než 50 roků, berte pravidelně statiny a dětský aspirin. Zahoďte vitaminy, jakoby to byla zapálená cigareta. Není-li v obchodě naprosto čerstvá zelenina, kupte si raději zmraženou. Noste pohodlné boty. Jezte každý den ve stejnou dobu a podobně choďte pravidelně spát. Neseďte bez přestávky 4 hodiny nebo déle, ale snažte se být neustále v pohybu (když nespíte). Dejte se očkovat proti chřipce. Ze všeho se nejvíce vyhýbejte zánětům, protože ty nám zkracují život.

Frankfurt a co dál?

2. 4. 2012 / Vendula Prokůpková

čas čtení 5 minut

"Nechceme zachránit kapitalismus, ale překonat ho" je heslo, které posledního březnového dne zaznělo ve více než třicítce evropských měst. 31. březen byl vyhlášen jako Evropský den proti kapitalismu. Dle organizátorů byla sobotní akce předvojem další vlny protestů, které jsou plánovány na polovinu května.

Je krátce po 14. hodině odpoledne a před frankfurtským hlavním nádražím se schází na 5000 demonstrantů z celého Německa i zahraničí. Z improvizovaného pódia často zaznívá téma "Řecko", avšak vyjádření solidarity s Řeky zdaleka není jediným podnětem k tomuto shromáždění.

Problém se zdravotními registry se s novým zákonem prohlubuje, stát chce stále více osobních dat pacientů

2. 4. 2012

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva občanského sdružení Iuridicum Remedium, o.s.

Nový zákon nutí lékaře předávat státu citlivá osobní data mapující naše zdraví od narození až do smrti. Zdaleka přitom není jasné, podle jakých pravidel bude stát s daty nakládat. Dramaticky se tak prohlubuje problém se státními zdravotními registry, jejichž počet stále narůstá stejně jako objem dat v nich uložených. Ministerstvo zdravotnictví za ně již v minulosti získalo anticenu Big Brother Awards pro největšího úředního slídila. Řešit je bude i Ústavní soud.

Co (ne)devastuje demokracii v České republice

2. 4. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 19 minut

Pokud by se člověk začetl do článků, které varují lidi před vším možným zlem, jež ohrožuje demokracii v České republice, mohl by nabýt dojmu, že hlavním ochráncem demokracie v Čechách a na Moravě je Václav Klaus. Ten se opakovaně nechal slyšet, čím vším je podle něho demokratický systém napadán. A že toho není málo. Obočí pana presidenta se mohutně zvedalo ve chvíli, kdy president republiky neuspěl u Městského soudu v Praze ve sporu s justičním čekatelem Petrem Langerem, jenž byl pro hlavu státu na soudce jednoduše moc mladým. Ani Nejvyšší správní soud nevyhověl stížnosti pana presidenta na verdikt soudu městského, a to pana Klause roztrpčilo natolik, že v tomto počínání viděl útok na svá práva: "Napadený rozsudek brání občanu Václavu Klausovi ve výkonu ústavní funkce prezidenta republiky. V případě bránění v tomto výkonu má nejenom občan Václav Klaus, ale i každý občan České republiky, právo postavit se na odpor". Přitom se měl pouze do 6 měsíců rozhodnout, zda Petra Langera soudcem jmenuje, či nejmenuje, a neprotahovat déle jeho období nejistoty.

Na pomoc veřejné bezpečnosti

2. 4. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

S pácháním grafických prací na plakátech politických stran, za něž byl odsouzen Roman Smetana, se podle reakcí ztotožňuje velká část veřejnosti.

Pachatel Smetana ale drze neuposlechl výzvy okresního soudu v Olomouci k nástupu trestu, v práci dal výpověď a nyní je po něm vyhlášeno celostátní pátrání. Policie současně žádá občany, aby veškeré informace k hledané osobě sdělili na linku 158.

Společné zájmy hostitelů a parazitů

1. 4. 2012 / Sandra Wain

čas čtení 4 minuty

Po více jak dvaceti letech vývoje od plusu k mínusu se evropské národy, dokonce i včetně českého, pomalu zamýšlejí nad tím, že s tou demokracií není něco v pořádku. Již dávno totiž začala zapáchat náramnou totalitou.

33462