Pět problémů plánu Merkelové a Sarkozyho na záchranu eura

7. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Úterní rozpačité chování trhů má patrně jen máloco do činění s hrozbou snížení ratingu všech členských zemí eurozóny společností Standard & Poor's. Skutečné problémy spíše souvisejí s dírami v nejnovějším německo-francouzském plánu, napsal pro Guardian Nils Pratley.

Kdo ještě nenapsal, prosíme, pošlete dopis skotskému ministru školství

7. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

V pondělí 6. prosince se šéf univerzitního odborového svazu Glasgow University setkal se skotským ministrem školství Mikem Russellem. Ten mu přiznal, že dostává "velké množství dopisů" na podporu bohemistiky a středoevropských studií v Glasgow, některé z nich česky.

Je zjevné, že dopisová kampaň zabírá. Prosíme naše čtenáře a stoupence, pokud mají zájem o zachování opravdu významného univerzitního centra, které šíří každoročně povědomí o českých záležitostech mezi stovky mezinárodních studentů, prosím pošlete i vy dopis skotskému ministru školství na podporu tohoto centra.

Můžete psát česky i anglicky. Adresa a dopisový vzor v obou jazycích je ZDE

Děkujeme!

Jan Čulík

Gorbačov: Ruské volby se musejí konat znovu, jinak budou nepokoje

7. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Ruské úřady by měly zrušit výsledky parlamentních voleb a uspořádat volby nové, řekl bývalý šéf sovětského státu Michail Gorbačov. V Rusku mezitím roste zuřivost obyvatelstva nad údajnými volebními podvody. V Moskvě i v Petrohradě protestovaly v posledních dvou dnech tisíce Rusů. Stovky demonstrantů byly zatčeny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V Kremlu mají průšvih s twitterem

7. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

"Dnes je jasný, že člověk, který na svým blogu napíše slova 'strana podvodníků a zlodějů' je pitomej beran, jebanej do huby". Toto je výrok, který odeslal twitterem poslanec ruského parlamentu Konstantin Rykov. Týkalo se to šéfa opozice Navalného, který zavedl o Putinově straně Jednotné Rusko populární výraz "strana podvodníků a zlodějů".

Včera večer se stalo, že tento výrok byl přeposlán z twitterového účtu ruského prezidenta Dmitrije Medveděva. Tweet byl rychle smazán, ale okamžitě se rychle rozšířil po internetu. Ruská blogosféra se dostala do frenetického stavu.

Íránské jednotky mají bojovou pohotovost

7. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Velitel Islámských revolučních gard generál Mohammed Alí Džáfarí zvýšil stupeň operační pohotovosti ozbrojených jednotek a zahájil tak přípravy na potenciální vnější vojenský úder a tajné akce proti íránskému jadernému programu.

Dva roky bez pomerančů

7. 12. 2011 / Kateřina Bolechová

čas čtení < 1 minuta

Definitivně jsem přestala číst Roberta Fulghuma
protože mi připomínal naivně věčný optimismus
Téměř jsem přestala poslouchat Joe Cockera
protože mi připomíná háčkovaného anděla
kterého jednou omylem zapálí namísto svíčky
Na dva roky jsem přestala jíst pomeranče
protože mi připomínaly nahnilý most stínu
kde nic víc než nahota až k zauzlování střev
špitálenských obědů chucených lyzolem

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Zpráva dne na iDNES: Starý Procházka cestou do Liptákova posvačil

7. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Tento článek a kolem 18. hodiny hlavní zpráva na iDNES by se dal cimrmanovsky shrnout do věty: V obsáhlém referátu nás iDNES seznamuje s tím, že prezident Klaus odjel vlakem do Liptákova a že cestou snědl svačinu.

Proč vůbec do Ostravy jel a co tam zařídil? O tom už ani muk, žádná informace.

Je to smutné, konstatuje Pavel Trtík.

Koutek reklamní tuposti 48 - Lucky Bamboo, aneb Reklama dutá jak bambus

7. 12. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Alternativou k průmyslové medicíně je... Šarlatánství? Určitě zdaleka ne ve všech případech, ale v některých zjevně ano. Pan Václav Burka upozorňuje, že rostlina prodávaná v některých obchodech pod názvem Lucky Bamboo (šťastný bambus) není ve skutečnosti žádný bambus, ale dracéna. "Jde tedy o úplně jinou rostlinu, která bambus připomíná jen vzdáleně. Pokud je takto prodávána jen pro okrasu, nikomu to asi přímo neuškodí. Napsat ale článek o léčebných účincích bambusu a ilustrovat ho fotografiemi rostliny, která s bambusem nemá nic společného, už může být i zdraví škodlivé."

Moskva potlačila povolební protesty

7. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Kreml zmobilizoval tisíce policistů, vojáků ministerstva vnitra a provládní mládežnické organizace, kteří všichni vystoupili proti protestům zaměřeným proti vládě Vladimíra Putina, jehož strana Jednotné Rusko získala v nedělních volbách podstatně sníženou většinu křesel.

Pořádková policie zatkla na Triumfálním náměstí v Moskvě asi 250 osob, kteří se pokusili vyvolat vlnu demonstrací po sporných nedělních parlamentních volbách, v nichž podpora pro Putinovu stranu klesla pod 50 procent.

Indie požaduje, aby sociální sítě cenzurovaly internet

7. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Indická vláda oznámila firmám Facebook, Google, Yahoo a Microsoft, které provozují sociální sítě, aby ze svých stránek odstranily materiál, který by mohl "urazit indické hodnoty". Vyvolalo to v Indii bouři kritiky.

Kapil Sibal, indický ministr telekomu a informační technologie, potvrdil, že se sešel se zástupci všech čtyř firem a požádal je, aby cenzurovali materiál na svých stránkách. Ke konkrétní dohodě nedošlo.

Už ne tunely, ale kanály:

Brněnské kanalizace spláchnou vše, i jesle

7. 12. 2011 / Anna Jančaříková

čas čtení 2 minuty

Brno má novou efektivní černou díru -- opravuje kanalizaci. Dle zpráv v médiích se jedná o zhruba dvouletý projekt s rozpočtem ve výši asi jedné a půl miliardy korun. Vzhledem k avizovaným nákladům se jedná o mocný argumentační kalibr, kterým se dá vysvětlit a legitimizovat cokoli.

Opojný nealkoholický rohlík

7. 12. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

Vezmeme-li v potaz známé pořekadlo s opíjením rohlíkem, pak to, co se dnes děje znamená, že vládní a političtí "výrobci" tohoto pečiva dodávají nám, občanům, nealkoholické, přesto opojné rohlíky. Ale po pořádku.

Britský daňový úřad "zřejmě odpustil Vodafonu 7 miliard liber protizákonně"

7. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Výbor britské Dolní sněmovny pro veřejné výdaje zkoumá udání od whistleblowera, který tvrdí, že k rozhodnutí odpustit firmě Vodafone až 7 miliard liber na daních neměl britský daňový úřad pravomoci a že to rozhodnutí bylo zřejmě protizákonné. Tentýž whistleblower poukazuje na to, že britský daňový úřad odpustil americké bance Goldman Sachs jen 10 milionů liber, avšak ve skutečnosti to bylo 20 milionů liber. Parlamentní výbor požaduje, aby obě záležitosti prozkoumal soud.

Spor vznikl před 11 lety, kdy britský daňový úřad rozhodl o daňové pohledávce firmy Vodafone na základě jejích budoucích zisků, odhadovaných až do roku 2011. Whistleblower dokazuje, že britský daňový úřad nemá podle zákona právo činit rozhodnutí na základě odhadů budoucích zisků. Firma Vodafone zákon neporušila.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Čína zasahuje proti "šíření nepodložených zpráv" na mikroblogovacích serverech

7. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Nepodložené zprávy, šířené na internetu, poškozují uživatele i společnost, tvrdí oficiální čínská média, stejně tak jako narkotika. Čínské úřady zatkly několik lidí za šíření nepodložených zpráv na internetu a snaží se posilovat kontrolu internetových serverů. V Číně je zaregistrováno 300 milionů uživatelů mikroblogů. Servery jsou cenzurovány, ale úřady jsou zřejmě přesto znepokojeny rychlostí, jíž se šíří zprávy.

Mikroblogy šíří protesty, odhalují skandály a staly se letos v létě ohniskem hněvu veřejnosti po železniční katastrofě vysokorychlostního vlaku ve Wenzhou. O několik týdnů později navštívil vysoký činitel ústředí internetového providera Sina, který provozuje největší mikroblogy, a požadoval, aby bylo zabráněno šíření "falešných informací".

Čína snaží zvládnout kontrolu šíření zpráv. Občané, kteří budou obvinění ze šíření nepodložených zpráv na internetu, mohou být odsouzeni až na púět let do vězení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

POZVÁNKA:

Násilí dnešní společnosti

7. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Kdy?: Ve středu 7. prosince 2011 od 17:00 hodin
Kde?: Centrum současného umění DOX, Poupětova 1, Praha 7 -- Holešovice

Ohnout se, neprovokovat a s vrchností pokud možno vyjít co nejlíp - a současně si o tom myslet své. Jak říká nadporučík Lukáš ve Švejkovi. "Buďme Češi, ale nemusí o tom nikdo vědět." Pokračovali jsme i po druhé světové válce v tradici loajálního rakouskouherského úředníka. Jen se podívejte na loajalitu ke komunistické straně. Prošlo jí celkem sedm milionů lidí! Zbabělá část národa se mstila hrdinům a vytěsnila je, aby zamaskovala svoji vlastní zbabělost a ta jim nebyla připomínána. (S. Hubálek v rozhovoru MFDnes)

PhDr. Slavomil Hubálek -- Klinický psycholog a psychoterapeut
Mgr. Art. Lucia Gažiová - slovenská herečka
JUDr. Jiří Pehe - ředitel New York University v Praze
Ing. Jiřina Dienstbierová - ředitelka Rady pro mezinárodní vztahy

Západ přichází o svobodu, ale stará se o peníze. Ztratí obojí

6. 12. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Západní svět se zdá být natolik zaměstnán druhým kolem recese, které navzdory poplašným zprávám o oživení udeřilo ještě tvrději než první, že nevěnuje téměř žádnou pozornost degeneraci svého politického systému. Zatímco evropská periferie zaznamenává novou éru nevolených zavaděčů zvnějšku nadiktovaných pořádků, situace v USA je dokonce ještě horší - nejen už fakticky, ale dokonce i formálně byla anulována ústava.

"Vždycky jsme rádi jedli rýži"

Asijské století je tady!

6. 12. 2011

čas čtení 4 minuty

Jedna zpráva v posledních dnech mi přišla zvlášť děsivá, píše v deníku Independent John Kampfner. Australská premiérka Julia Gillard se snažila ospravedlnit rozhodnutí své vlády začít prodávat Indii uran. Australská labouristická vláda dlouhá léta odmítala prodávat uran Indii, zemi, která nechce podepsat dohodu o nešíření jaderných zbraní.

Gillardová prostě oznámila: "Rozhodli jsme, že je v národním zájmu posílit naše strategické partnerství s Indií, v tomto asijském století."

Země bohaté na přírodní zdroje, jako je Austrálie, hospodářská krize v podstatě nepostihla. Čína, Indie a další sílící asijské ekonomiky jsou jejich hlavními trhy. Bylo by chybou si je znepřátelit. Reálpolitika nikdy nezmizela. V dnešní době krize vládne s třaskavou silou.

Barbarský zvyk Mikuláše

6. 12. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Včera jsem slyšel na Radiožurnálu rozhovor s dvěma lesbami, které se starají o dítě jedné z nich, a bylo to jako boření nějakého tabu. Tajila se jména, protože mnozí lidé z jejich okolí prý nevědí, že to jsou lesby a že mají dítě. Vyjadřovali se k tomu dva psychologové a byl citován názor poslance ODS Bendy, že výchova dětí homosexuálními páry je proti přirozenosti.

Svoboda a demokracie

6. 12. 2011 / Egon T. Lánský

čas čtení 7 minut

to jsou pojmy o jejichž obsahové naplnění jsme se ucházeli, či aspoň jsme si to mysleli.

A tak je teda, se vším všudy, máme.

Jenže před 22 (a více) lety jsme netušili jak rychle se jejich obsah může, ba musí změnit. Ve skutečnosti se změnil nejenom u nás a pro nás, ale více-méně všude na světě, i když ne najednou a ne obsahově úplně stejně. Ale v takzvaně rozvinutých zemích dost podobně, přičemž ty rozvíjející se nás, "hrdé zápaďáky", pomalu do- a v lecčems i předhánějí. Postesknout si můžeme podobně jako před časem současný vůdce českých komunistů Vojtěch Filip, jenž se vyjádřil "...chceme socializmus, ale jiný než předtím...". I kdyby to doopravdy tak myslel, kdopak, kromě jeho vlastních straníků - a to zcela jistě ne všech - mu to asi dnes uvěří? Nekomunistů, pro něž je možná obtížné si představit, že svoboda a demokracie, po kterých jsme toužili, dnes mají jiný obsah a smysl, než ten, který jsme si přáli -a mnozí si ho dál přejí - stále přibývá.

Trampoty s Českou televizí

6. 12. 2011 / Michal Pavlásek

čas čtení 9 minut

Velké nebezpečí pro společnost obecně představuje vyhledávání nepřátel, jež si projektujeme na naše předsudečné plátno, k čemuž dochází najmě díky současným ohrožením sociálních jistot. Jejich garance pominula s nástupem na pramici "politika zodpovědnosti", vyplouvající směrem k překonání rozbouřených vod ekonomické krize, napsal Michal Pavlásek.

Nespokojujme se s jednostranným výkladem Arabského jara

6. 12. 2011 / Miloš Kaláb

čas čtení 7 minut

Pochvalujeme si Arabské jaro, že přináší do islámských zemí svobodu a demokracii. Odkud máme takovou informaci? Od lidí, kteří v těch zemích žijí, mluví perfektně anglicky či francouzsky a vědí, co si přejeme slyšet. Kromě toho si sami přejeme, aby to byla pravda. Jenže skutečná situace je jiná a o ní se příliš nemluví ani nepíše. Upozornil na to kanadský žurnalista Matthew Fisher v Postmedia News.

BRATŘI MAŠÍNOVÉ:

Kdo nic nespáchal, ani medaili nebere

6. 12. 2011 / Marek Řezanka

čas čtení 9 minut

Nabádal nebo nenabádal? Tak by mohlo začínat nové drama, jenom nevím, zda by šlo o komedii či tragédii. Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6 posuzovalo žalobu skupiny občanů, podanou na ministra obrany A. Vondru, že udělením řádu Zlaté lípy bratrům Mašínům nabádal ke spáchání trestného činu, neboť tím ocenil mj. loupežnou vraždu. Soud žalobu zamítl s tím, že strana žalovaná nemohla nabádat k trestnému činu, jenž nebyl spáchán. Bratři Mašínové totiž nebyli za své činy souzeni, a to ani v nepřítomnosti. Čekalo se, až je USA vydají -- a ty je na základě smluv s Československem ze třicátých let 20. století nevydaly. Soud zdůraznil, že z hlediska zákona jsou oba bratři bezúhonní, neboť nebyli odsouzeni a navíc je jejich čin již promlčen. Je tedy zapotřebí na ně jako na bezúhonné pohlížet. Toliko v kostce shrnutí jedné soudní kauzy.

Volby v Rusku skončily násilím:

Tisíce lidí demonstrovaly v moskevských ulicích

6. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Moskevská policie zatkla opoziční politiky Alexeje Navalného a Ilju Jašina.

Hněv nad ruskými volbami, při nichž docházelo k četným volebním podvodům a nad hrozbou, že se Vladimír Putin vrátí do funkce prezidenta, vyvolal v pondělí večer v Moskvě demonstrace. Tisíce lidí se vydaly do ulic.

Několik tisíc lidí, hlavně mladých mužů, zaplnilo park v centru Moskvy, kde vyslechli projevy představitelů liberální opozice, kteří požadovali svržení Putina. Šlo o demonstraci, povolenou městskými úřady. Když se však přítomní pokusili vydat se na pochod k Ljubjance, k ústředí obávané ruské tajné policie FSB, čekala tam na ně s obušky pořádková policie, která bila některé demonstranty do hlavy a jiné natahala do čekajících nákladních automobilů.

Piloti budou propuštěni

6. 12. 2011 / Michal Vimmer

čas čtení 2 minuty

Posthumní člověk si rychle zvykl, že na nepříjemnou práci máme roboty, na počítání počítače a na čtení čtečky. Nelze se potom divit, že člověka naší doby zaskočí, když se v dnešní době něco bez lidí neobejde.

Jakoby se U Nás letos na jaře nic nestalo, tloukla minulý týden média, politici a ostatní neoliberální pacienti hlava nehlava drzé slovenské lékaře, protože si dovolili vzepřít se permanentnímu utahování šroubů, divoké privatizaci a robotizaci práce v nemocnicích (robotizace od slova robota, ne robot).

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI

Blesk: Dívka krátce po pořízení tohoto snímku... (?)

6. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Moc se mi líbí Vaše rubrika Koutek reklamní tuposti. Nedávno jsem takhle narazila (neptejte se jak) na článek Blesku.cz. a chci se s Vámi podělit o jeden nepatrný novinářský error.

Na fotce Blesku.cz je chudák mladá (teď už) zavražděná holka vyfocená "krátce po pořízení tohoto snímku"... tak si řikám, co má být vlastně na tomto snímku doopravdy, když to, co je na něm teď, bylo foceno krátce po jeho pořízení...? ptá se Alexandra Stulíková.

Vím, že Blesk je jedno velké ztělesnění demence a kdybyste se měli zabývat všema hovadinama, které tam najdete (mimochodem, nadpis toho článku je taky velmi pikantní), máte vystaráno na deset let dopředu, ale tohle mě fakt zaujalo.

Proč tento koutek?

Reklama je součástí veřejného prostředí. Ovlivňuje naši řeč a vnímání estetiky, ať chceme nebo ne. Proto by měla dodržovat aspoň základní kulturu vyjadřování. Budeme publikovat takové příklady firemní komunikace, kde neschopnost jejího tvůrce či zadavatele překročila míru jazykové či jiné normy. Snad to přispěje ke kultivaci okolí nás všech.

30178