Volby v Rusku skončily násilím:

Tisíce lidí demonstrovaly v moskevských ulicích

6. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Moskevská policie zatkla opoziční politiky Alexeje Navalného a Ilju Jašina.

Hněv nad ruskými volbami, při nichž docházelo k četným volebním podvodům a nad hrozbou, že se Vladimír Putin vrátí do funkce prezidenta, vyvolal v pondělí večer v Moskvě demonstrace. Tisíce lidí se vydaly do ulic.

Několik tisíc lidí, hlavně mladých mužů, zaplnilo park v centru Moskvy, kde vyslechli projevy představitelů liberální opozice, kteří požadovali svržení Putina. Šlo o demonstraci, povolenou městskými úřady. Když se však přítomní pokusili vydat se na pochod k Ljubjance, k ústředí obávané ruské tajné policie FSB, čekala tam na ně s obušky pořádková policie, která bila některé demonstranty do hlavy a jiné natahala do čekajících nákladních automobilů.

Byly zřejmě zatčeny stovky osob, včetně opozičních politiků Alexeje Navalného a Ilji Jašina, a také bylo zatčeno několik novinářů. Policie informovala, že demonstrantů byly 2000, avšak některá ruská média informovala až o 8000 demonstrantech.

V Rusku roste hněv od té doby, co premiér Vladimir Putin oznámil, že bude znovu kandidovat na prezidenta. Jeho strana Jednotné Rusko přišla v parlamentních volbách v neděli o 77 křesel.

Stovky drastických případů volebních podvodů, které byly zveřejněny na sociálních sítích, posílily lidový hněv. Výsledky voleb zpochybnily i mezinárodní organizace. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě uvedla, že volby byly postiženuy "častým porušováním procedur a otevřenou manipulaci, včetně vážných případů, kdy byly volební urny už předem naplněny vyplněnými hlasovacími lístky.

Lidé posílali stížnosti na falšování voleb i v pondělí. Podle zpráv v ruské státní televizi byla volební účast v některých regionech až 146 procent voličů.

Protesty tisíců občanů zřejmě znepokojí představitele ruského státu, který dosud opozici arogantně ignoroval a není zvyklý na politicky aktivní občany.

Volební podpora strany Jednotné Rusko dosáhla v nedělních volbách necelých 50 procent. Je to výrazný pokles od voleb r. 2007, kdy strana získala 64 procent hlasů.

Státní televize neinformovala o lidovém hněvu nad výsledky voleb. Avšak těchto informací je plný internet, který je základním zdrojem informací pro mladé Rusy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8516

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2011