Egyptská vojenská junta:

Volby plánované na pondělí se budou konat

24. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

  • Vládnoucí vojenská rada v Egyptě požádala Kamala al-Ganzouriho, bývalého egyptského premiéra za Mubaraka (v letech 1996-1999), aby utvořil novou vládu.
  • Egyptská sociálnědemokratická strana oznámila, že se za nynějších okolností pondělních voleb nebude účastnit.





Vládnoucí generálové v Egyptě navzdory rozsáhlým demonstracím potvrdili, že se všeobecné volby budou konat v pondělí, přestože dochází po celé zemi k nepokojům a připravuje se obrovské shromáždění proti vojenské juntě.

Vrcholná rada armádních sil prohlásila, že kdyby měla nyní odstoupit, byla by to "zrada" důvěry lidu, a zdůraznila, že se nenechá svrhnout "skandujícím davem".

Revoluční organizace požadují rozsáhlé demonstrace na náměstí Tahrir, které demonstranti znovu okupují už téměř týden. V důsledku střetů mezi bezpečnostními jednotkami a demonstranty zemřelo téměř 40 osob a více než 2000 osob bylo zraněno. Části Káhiry se proměnily ve válečnou zónu.

Armáda se omluvila za násilí páchané na demonstrantech a - jak informovaly ve čtvrtek večer Channel Four News - armáda v Káhiře vytořila kordon mezi jednotkami tajné policie a demonstranty.

Channel Four News také informovaly o tom, že demonstranti nemají nekritickou podporu veškerého obyvatelstva. Odvysílaly názory několika Egypťanů, kteří poukazovali před kamerou na to, že země potřebuje vojenskou vládu, jinak se prý rozloží v chaosu. Muslimské bratrstvo očekává, že v pondělních volbách zvítězí, a jeden jeho čelný představitel plynulou angličtinou v televizi vysvětlil, že odložení pondělních voleb by bylo zradou na demokracii.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

EGYPT:

Demonstranti požadují odložení voleb

24. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

čtvrtek 9.00: Egyptská armáda se omluvila za smrt demonstrantů v potyčkách s policií. Protesty v Káhiře a v dalších egyptských městech však pokračují už šestý den. Vrcholná rada armádních sil konstatovala, že lituje "smrt mučedníků z řad loajálních synů Egypta". Od pátku bylo při obnovených demonstracích v Egyptě usmrceno nejméně 35 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Demonstranti na káhirském náměstí Tahrir požadují odložení pondělních všeobecných voleb a nahrazení vojenských vládců země civilní radou starších. Vojenská vláda však ve středu znovu poslala bezpečnostní jednotky proti stále silnějším demonstrantům v egyptských ulicích.

Obnovení povstání je dnes široce považováno za druhou - a rozhodující - fázi revoluce, která začala 25. ledna a vedla o tři týdny později ke svržení prezidenta Hosniho Mubaraka.

Ruský prezident nařídil připravit zemi na válku

24. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Úterní projev ruského prezidenta k situaci kolem protiraketové obrany NATO v Evropě obsahoval velice tvrdé formulace. Ve vysílání televizní stanice Rossija24 řekl, že ruské balistické rakety budou vybaveny zařízeními, která jim umožní překonat protiraketovou obranu. Kromě toho ruské ozbrojené síly rozpracují opatření k rušení informačních a řídících prostředků protiraketové obrany a v Kaliningradské oblasti budou umístěny rakety Iskander.

Bahrajský král Hamad přivítal analýzu, která obvinila jeho království z mučení prodemokratických demonstrantů

24. 11. 2011

čas čtení < 1 minuta

V Bahrainu vypukly nové prodemokratické protesty. Nezávislá komise konstatovala, že vojsko použilo během jarní "perlové revoluce" nepřiměřenou sílu a usmrtilo 35 osob.

Král Hamad Al Kalifa zprávu přivítal a přislíbil reformy a ukončení násilí. Ignoroval však závěr zprávy, že se na vyvolávání protestů nijak nepodílel Írán a obvinil ze vzniku prodemokratického hnutí v Bahrainu "íránskou propagandu".

Západní spojenci Bahrajnu a lidskoprávní organizace požadují, aby vláda realizovala jeho doporučení. Spojené státy uvedly, že napříště spojí prodej zbraní do Bahrainu s otázkou dodržování lidských práv.

Demonstrace v Bahrajnu pokračují. Přee zveřejněním zprávy p olicie vypálila do demonstrantů slzný plyn a jednoho demonstranta usmrtila. Potyčky s policií pokračují dlouhé týdny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jemenský prezident odstoupil

24. 11. 2011

čas čtení < 1 minuta

Jemenský prezident Ali Abdullah Saleh podepsal dohodu, podle které po dlouhých měsících nepokojů odstpoupí. Dohodu vyjednali sousedi Jemenu v Perském zálivu a byla uzavřena v hlavním městě Saúdské Arábie Rijádu. Saleh má předat vládu svému nástupci. Pak se mají konat demokratické volby. Má se mu dostat imunity před trestním stíháním.

Avšak demonstranti v hlavním jemenském městě Sanaa odmítli dohodu, v rámci níž by měl odstupující prezident dostat imunitu. Dohoda prý ignoruje "krev mučedníků". Vládní bezpečnostní jednotky brutálně zasahovaly od letošního únoru proti demonstrantům. Usmrtily stovky lidí a tisíce jich zranily.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Libye po Kaddáfím:

"Byla to vždycky občanská válka"

24. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Protikaddáfíovské síly vězní 7000 lidí ve věznicích a táborech. Není to překvapivé, píše v deníku Independent Patrick Cockburn. Konflikt v Libyi byl vždycky daleko víc občanskou válkou mezi Libyjci samotnými, než zahraniční vlády předstíraly a než zahraniční média informovala.

Vítězství vzbouřeneckých rebelů nepřineslo slitování. Často Kaddáfí usmrtil příbuzné vzbouřenců anebo je věznil. Mají motivaci se pomstít. Někdy pocházejí vzbouřenci z kmenů a měst, které se tradičně stavějí nepřátelsky k jiným kmenům a městům. Kaddáfího stoupenci jsou pronásledováni po celé zemi. Kaddáfího rodné město Syrte čelí "pokračující vládě teroru".

Apel na čtenáře Britských listů

21. 11. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Prosím napište skotskému ministru školství na podporu centra českých a středoevropských studií v Glasgow

Vážení čtenáři,

Už čtyři sta let se rozhoduje o vnitropolitických poměrech v Čechách a na Moravě v zahraničí. K hlubinným změnám dochází v Česku vždycky - bohužel - nikoliv v důsledku domácího vývoje, ale v důsledku podstatných geopolitických změn na světové scéně. O situaci v Česku pak rozhodují politici, stratégové, ekonomové a podnikatelé v zahraničí, v poslední době převážně na Západě.

Z toho, zdá se, logicky vyplývá, že je pro české občany strategicky nesmírně významné, aby bylo o kulturních hodnotách českého společenství, o vlastnostech českého kulturně-politického diskursu i o tom, co jsou Češi vlastně zač, v čem spočívá jejich nemalý přínos Evropě a světu informováno co největší množství dnešních mezinárodních studentů, budoucích vlivných mezinárodních osobností.

Pár poznámek k antisemitismu a "antisionismu"

24. 11. 2011 / Alex Koenigsmark

čas čtení 10 minut

1.

Začnu odjinud. Výprava z hvězdy 4587 v galaxii 4a5 podala po návratu tuto zprávu:

"Planeta č.5 je osídlena myslícími bytostmi, které si říkají 'lidé`, avšak myšlení většinou nepoužívají racionálně. Zásadně se rozdělují především barvou pokožky, mnohem podstatnější je ale jejich příslušnost k rituálním skupinám.

Generace x+1

24. 11. 2011 / Ondřej Vrbík

čas čtení < 1 minuta


Svět je stále zajímavý
A bude stále těžší se prosadit
Celosvětová imploze neponechává privátní prostor

Nová generace má vyspělejší mozky
Používají X+1 neuronů
Tedy o jeden neuron více než my
Už nyní jsou neporazitelní
A po nich přijde generace X+2, X+3, X+4 ...

Bude těžké najít si své místo pod sluncem
Géniové jen tak
Snad budou velkorysí
Snad...

Devatenáctiletí milionáři


Z časopisu Psí víno

Není pravda, že nevěděli

24. 11. 2011 / Jaroslav Teplý

čas čtení 5 minut

Dovolím si poněkud doplnit Vaše tvrzení, že je fakt, že existovaly jiné cesty k ekonomickému blahobytu než oddání se rozkrádačským bezbřeze volnotržním principům a odevzdání domácího kapitálu do rukou zahraničních majitelů, jenže je nikdo jako alternativy české veřejnosti nepředložil.

To jest: fakt existence je pravdivý možná pro několik lidí včetně mne, ale že jsem je české veřejnosti nepředložil,je jakási polopravda v duchu praxe polistopadového režimu.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Společnost má několik struktur zcela odlišných

24. 11. 2011 / Jakub Wolf

čas čtení 9 minut

Ivo Šebestík má za to, že společenské formy se mění, podstata, kterou autor nazývá strukturou společnosti, ale zůstává stejná. Toto své přesvědčení ilustruje próteovským obrazem. Dlužno dodat, že příslušný obraz se může týkat společnosti pouze v určitém ohledu a ne v ohledu na různé pojmy společnosti, které autor, a nejen on, směšuje do jednoho. Právě takové smíšení se nejspíše ukáže jako účinná podmínka formulace defétistického rozumování o bezvýchodnosti mnohotvárného lidského spolčování.

Portál IDnes si sebepotvrdil svůj falešný diskurs

24. 11. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Jedním z nejnebezpečnějších rysů postkomunistické současnosti je, jak rychle a efektivně se normalizační konformismus podařilo přetransformovat v dnešní, pokleslou komerční stádovitost. Ta se stále do značné míry odlišuje od kulturně politických diskursů v západních zemích, které jsou daleko rozrůzněnější.

Kdokoliv zná minimum cizích jazyků a porovná-li zpravodajství i komentářovou kulturu deníku, jako je MFD, se zavedenými západními listy, třeba Frankfurter Allgemeine, Le Monde či Times nebo Guardian, okamžitě se mu ozřejmí, jak špatný je český list.

Ovšem IDnes a MFD mají v České republice silné, loajální publikum. Je to znepokojujícím potvrzením sktuečnosti, jak manipulovatelná a vnějšímu světu uzavřená je česká společnost.

Škoda přeškoda, že nám chybí autoritativní analýzy směsice sociálních postojů, vnucovaných české společnosti, která vznikla z normalizačního komunistického konformismu a dnešních pokleslých komerčních tlaků.

Jen jedno je zjevné: Představa, kterou mj. šíří server IDnes a deník MFD, že "my jsme na straně dobra a světla", tedy západní civilizace a kapitalismu, kdežto "ti druzí" (muslimští zloduši, cizáci, Rusové, třetí svět) jsou na straně zla, je v českém prostředí daleko silnější než kdekoliv jinde. Zajímavé je i to, že se - podobně jako za komunistické normalizace - od příslušníků "správné" české společnosti očekávají rituální projevy, jimž se občan přičlení na "stranu světla".

Že je to naprostá cesta do pekla, tuplem v době, kdy se západní "svět dobra" začíná rozkládat, není snad třeba dodávat.

Snad jediným únikem z této složité situace je, aby co největší množství mladých lidí z ČR odcházelo do zahraničí a na vlastní oči se přesvědčovalo, jak je tomu jinde. Jenže vrátí se pak zpět?

Portál idnes.cz získal šestou křišťálovou lupu, děkujeme

Hnutí Occupy Wall Street, aneb od nadšení k diktatuře

24. 11. 2011 / Milan Valach

čas čtení 1 minuta

Podle některých informací vzniká uvnitř hnutí Occupy Wall Street tajná frakce, která se je snaží ovládnout. Ať již se tato informace potvrdí či nikoliv, nebezpečí je to reálné, a to nikoliv jen uvnitř hnutí v USA, ale i v prostředí rodící se občanské společnosti v České republice. Vznik nevoleného vedení, zmocnění se vůdčí role těmi, kteří mají nejvíce energie, ale především času a prostředků k tomu, aby se věnovali "politice", tj. vymýšlení aktivity a organizování skupiny, není nic překvapivého. Je to logický důsledek naprosto naivního přístupu lidí bez jakékoliv praktické zkušenosti s rozhodováním a politickou mocí. A přitom to není žádná novinka.

Zachraňme své oběti, aneb Když si báječnou kolonii vezme báječnej stát

24. 11. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Pan Miloš Kaláb otevřel velice zajímavé téma. Nejenom proto že píše o ženách, ale také z toho důvodu, že se věnoval Afghánistánu. Cestopisy z počátku 19. století tuto zemi popisují coby plnou kvetoucích zahrad a polí uměle zavlažovaných s pomocí rozvinutého systému vodních staveb. To ovšem bylo ještě předtím, než byla země třikrát za sebou napadena Británií. Poté je už stereotypně popisována coby mimořádně zaostalé a divoké území.

Zdražme Fšechno

24. 11. 2011 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Kdysi dávno před lety, kdy kraj luhů a hájů voněl dinosauří divočinou, sešel se všeústřední výbor vyvolených, aby projednal závažné rozhodnutí. Bylo třeba zdražovat! Budou se řídit abecedou. Od A je ananas -- zdražit, B je banán, zdražit; C je candát, zdražit; D je dýně, zdražit. Došlo se k písmenu F. A tu známý oblíbenec pekla, ideolog každým coulem, v hlavě cibulku místo mozku, křikl: zdražme fšechno, to je také od F. I stalo se a v podhradí kolovala říkánka: nemám ráda naši vládu, zdražila mi čokoládu!

V ČR se domácí násilí neřeší

24. 11. 2011

čas čtení 5 minut

Tiskové prohlášení proFem o.p.s.

25. listopad 2011 je každoročně a již od roku 1999 připomínán jako Mezinárodní den boje proti násilí na ženách. V prosinci 1993 byla valným shromážděním OSN schválena Deklarace o odstranění násilí páchaného na ženách. V záři 1995 byla přijata Pekingská deklarace na 4. světové konferenci o ženách, ve které se uvádí, že "násilí páchané na ženách brání ženám využívat lidská práva a svobody, porušuje tato práva, nebo je anuluje."

Magore, máš hlínou ruce svázané

24. 11. 2011 / Milan Kohout

čas čtení 3 minuty

Po smrti Ivana Jirouse Magora se vyrojila řada článků a mailů, které se snaží zbaběle zpochybnit, zesměšnit a pošpinit jeho přínos české i světové společnosti.

I když jsem učíval v Bostonu umění českého undergroundu, nebudu zde budovat nudný a nezáživný diskurs na jeho obranu, protože mě to unavuje. Ale nasranost na tyto myšlenkové zbabělce mně nedá a alespoň pár slov napsat musím.

V Afghánistánu mají největší potíže ženy

23. 11. 2011 / Miloš Kaláb

čas čtení 15 minut

V předchozím příspěvku o vraždách na ochranu cti rodiny jsem vyjádřil pochybnosti o tom, zdali má přítomnost kanadských a jiných vojáků nějaký vliv na situaci žen v Afghánistánu -- vzhledem k tomu, že tam přišli za zcela jiným cílem než ochraňovat ženy. Reportérka Sally Armstrongová se tímto problémem zabývala v kanadském týdeníku Maclean's. Situace žen se v této zemi nyní jeví příznivěji než před několika roky, ale jsou obavy, že se všechno vrátí do původního stavu, jestli Kanada a další západní země nepomohou "postavit Afghánistán na vlastní nohy". 

Návod na šetření v době krize? Zrušme Senát!

23. 11. 2011

čas čtení 5 minut

Utahování opasků. Jedno z hlavních témat našich politiků od dob vypuknutí celosvětové finanční krize. Hledají se všeliké možné úspory, jež mají dopad zejména na střední třídu a nízkopříjmové skupiny lidí. V takovýchto chvílích si pak většina dotčených zákonitě klade otázku, jak vlastně šetří ti, co o šetření druhých rozhodují?, napsal Adam Gazda.

27224

17. listopad na americký způsob - osobní svědectví a fotografie

23. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Pan Stanislav Honzík byl svědkem událostí, které se 17. listopadu odehrávaly v ulicích New Yorku. Při té příležitosti pořídil sadu fotografií zachycujících neopakovatelnou atmosféru protestů hnutí Occupy Wall Street. Některým českým pamětníkům připomněly listopad 1989, jiným spontánní shromáždění v roce 1968. Co si o nich myslíte Vy?

GALERIE

Studie IUCN zjistila alarmující úbytky evropské flóry a fauny

23. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Podle Mezinárodní unie pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, IUCN) je řada druhů evropských rostlin a živočichů v ohrožení. Experti doufají v příznivé účinky cíle ných ochranných opatření.

Napětí kolem Íránu a kroky MMF zdražují ropu a ohrožují globální ekonomiku

23. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Ceny ropy včera vzrostly, kdyžúsilí a zavedení protiíránských sankcí a regionální nepokoje vyvolaly obavy o bezpečnost dodávek - a vyústily v obavy o globální ekonomický růst. Euro po zavedení nových půjčkových instrumentů Mezinárodního měnového fondu určených pro ohrožené evropské ekonomiky posilovalo vůči dolaru a napomohlo tak zdražování ropy (prodávané za dolary).

V hnutí Occupy Wall Street údajně vzniká tajná frakce, chce se zmocnit rozhodování

23. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

KD│ Reportér časopisu Truthout Alexander Kelly informuje, že podle zpráv které obdržel v pondělí od důvěryhodného zdroje vzniká uvnitř hnutí Occupy v New Yorku tajná frakce složená z celebrit a osob aspirujících na vedoucí posty. Některé jsou údajně rozhodnuty směrovat hnutí podle vlastních představ, včetně napojení na tradiční politické síly. Kellyho zpráva není první tohoto druhu a není ani ojedinělá.

Poobědvejme uzené!

22. 11. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Pan Ladislav Hinner myslím docela trefně popsal současný stav českého veřejného prostoru: Téměř všichni jsou naštvaní, leč málokdo se proti tomu snaží něco udělat; a pokud už náhodou i něco dělá, výsledek nakonec za mnoho nestojí.

Co však v dané souvislosti poněkud zaráží je představa, že za to všechno mohou média a že se to dá médii - snad, prý - také řešit.

Proč bychom se nečešili

22. 11. 2011 / Ladislav Hinner

čas čtení 11 minut

Můžeme polemizovat s daty policie o počtech účastníků protivládních demonstrací, tím bychom ovšem jen potvrdili trapnost mizivé účasti veřejnosti a co je ještě horší, její nepatrné důvěry v praktické výsledky těchto akcí. V době večerní siesty Nečas i Kalousek s knížetem, pokud posledně jmenovaný právě neusnul, mohli s úsměškem pozorovat televizní záběry na hemžení několika set (i čtyři tisíce je jen několik set) občanů u Staroměstské radnice a pod Myslbekovým sv. Václavem a vzájemně si pochvalovat zdánlivé přitakání zbytku národa jejich politice. Tak to už obvykle bývá u politiků zahleděných do sebe, zvláště, když jim zahraničí nastaví "správně" pokřivené zrcadlo. Skepse prosákla téměř všemi vrstvami společnosti, a naproti tomu iluze o vlastní vyvolenosti mocné ovládl nejmocněji, až k narcistické posedlosti.

33221