Portál IDnes si sebepotvrdil svůj falešný diskurs

24. 11. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Četbou kulturologických studií narazíte na opakovaná varování, že mocenské a vládnoucí vrstvy šíří kolem sebe ideologii, o níž vytvářejí dojem, že je jediná možná a jediná správná - je to sebepotvrzující mocenský mechanismus. Přitom, samozřejmě, každý diskurs je jen vzdálenou paralelou ke skutečnosti, k níž se přiblížíme pouze konfrontací nejrůznějších protikladných ohledávání našeho světa.

Jedním z nejnebezpečnějších rysů postkomunistické současnosti je, jak rychle a efektivně se normalizační konformismus podařilo přetransformovat v dnešní, pokleslou komerční stádovitost. Ta se stále do značné míry odlišuje od kulturně politických diskursů v západních zemích, které jsou daleko rozrůzněnější.

Kdokoliv zná minimum cizích jazyků a porovná-li zpravodajství i komentářovou kulturu deníku, jako je MFD, se zavedenými západními listy, třeba Frankfurter Allgemeine, Le Monde či Times nebo Guardian, okamžitě se mu ozřejmí, jak špatný je český list.

Ovšem IDnes a MFD mají v České republice silné, loajální publikum. Je to znepokojujícím potvrzením sktuečnosti, jak manipulovatelná a vnějšímu světu uzavřená je česká společnost.

Škoda přeškoda, že nám chybí autoritativní analýzy směsice sociálních postojů, vnucovaných české společnosti, která vznikla z normalizačního komunistického konformismu a dnešních pokleslých komerčních tlaků.

Jen jedno je zjevné: Představa, kterou mj. šíří server IDnes a deník MFD, že "my jsme na straně dobra a světla", tedy západní civilizace a kapitalismu, kdežto "ti druzí" (muslimští zloduši, cizáci, Rusové, třetí svět) jsou na straně zla, je v českém prostředí daleko silnější než kdekoliv jinde. Zajímavé je i to, že se - podobně jako za komunistické normalizace - od příslušníků "správné" české společnosti očekávají rituální projevy, jimž se občan přičlení na "stranu světla".

Že je to naprostá cesta do pekla, tuplem v době, kdy se západní "svět dobra" začíná rozkládat, není snad třeba dodávat.

Snad jediným únikem z této složité situace je, aby co největší množství mladých lidí z ČR odcházelo do zahraničí a na vlastní oči se přesvědčovalo, jak je tomu jinde. Jenže vrátí se pak zpět?

Portál idnes.cz získal šestou křišťálovou lupu, děkujeme

0
Vytisknout
6575

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2011