Labouristé oznámili, že Mayová není přístupná žádnému kompromisu ohledně brexitu

5. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

Opozice zkritizovala Theresu Mayovou, že není po jednání tento týden přístupná kompromisu



Skotská premiérka Nicola Sturgeon:
To je podobné tomu, když jsem s paní premiérkou jednala ve středu. Chtěla vědět, v čem jsme ochotni udělat kompromis, ale odmítla dát najevo, jaký kompromis udělá ona. Je to bizarní přístup od někoho, kdo dělá obrovské představení ohledně toho, jak se snaží najít konsensus - a jen dál plýtvá časem.

Krishnan Guru Murthy:  Keith Starmer konstatuje: "Zatím vláda nenavrhuje žádné změny v dohodě. Zejména nechce připustit žádné změny v textu politické deklarace."

CO TO PROBOHA PO CELOU DOBU DĚLAJÍ?




Vyhlídky na to, že by Theresa Mayová dala dohromady nadstranickou většinu pro novou strategii pro brexit, aby se jí podařilo příští týden přesvědčit Evropskou unii, aby jí poskytla krátký odklad brexitu, mizí: Labouristická strana konstatuje, že Mayová jí nenabídla během rozhovorů "žádnou změnu ani kompromis".


"Naléháme na paní premiérku, aby přišla se skutečnými změnami své dohody, abychom mohli nalézt alternativu, která by získala podporu v parlamentě a sjednotila zemi," konstatovali labouristé.

I před prohlášením Labouristické strany reagovali politikové z Evropské unie pobavením, že se Mayové nepodařilo vytvořit koalici, která by podpořila konkrétní plán pro brexit - což zvýšilo riziko, že příští středu na summitu EU zaujmou vůči Británii tvrdou linii.

Evropští politikové, kteří se už tak dívají podezřívavě na možnost dlouhého odkladu brexitu, byli dále znepokojeni tweetem od "poslance pro 18. století", brexitového fundamentalistu Jacoba Reese-Mooga, který napsal, že by Británie mohla Evropskou unii destabilizovat zevnitř, pokud by dostala dlouhý odklad.

Jacob Rees-Mogg: Pokud v důsledku dlouhého odkladu uvízneme v EU, měli bychom být co nejvzdornější. Mohli bychom vetovat jakékoliv zvýšení rozpočtu, blokovat plánovanou armádu EU a blokovat integracionistické plány pana Macrona.


Stínový labouristický ministr pro brexit Keith Starmer uvedl, že konzervativní vláda Theresy Mayové odmítá jakoukoliv změnu v politické deklaraci, vyjednané s Bruselem.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7112

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2019