Babiš, Zeman. Žádná koncepce, žádná strategie

29. 10. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Včerejší rozhovor se Zemanem a Babišem na ČT byl zajímavý. Zeman nepřekvapil, v lepších chvílích jalově panwerichoval, v horších mu zasvítila očička a rýpal do těch, které nemá rád. Nic nového.

U Babiše se opět ukázalo, jak je zcela prostý jak hodnot, tak názorového ukotvení. Vize pro Českou republiku? "Sjednotiť sa, tahnúť za jeden provaz", level Milouš Jakeš. (Četl vůbec svou vlastní knihu?) Otázka na to, kdo je jeho vzorem, ho překvapí, chvilku mu rejdí oči, pak ze sebe dostane, že Tomáš Baťa. Nic proti Baťovi, ale to je uvažování byznysmana, nikoli politika. Manažerismus. Z otázky na náš vztah k Rusku se zcela vykroutil, Zeman taky. Dobrá dvojka.

 

Já nejsem proti "manažerskému" řízení státu a proti podnikatelskému uvažování má dáti-dal. Ale kormidelník země musí mít vizi nebo koncepci, říkejme tomu jak chceme. Musí mít - a musí ze sebe umět vysypat - vzdálený cíl; musí umět říci, kde by naši zemi chtěl vidět za deset, dvacet, padesát let, a musí umět pojmenovat současné největší problémy (např: vzdělávací systém, zaostávání a vylidňování regionů, deset procent obyvatelstva v exekuční pasti, devastace krajiny vinou bezohledné exploatace zemědělstvím a lesnictvím, infrastrukturní nemodernost atd atd), a musí nastínit jejich řešení.

Dobrou provozáčtinu potřebujeme (byť nemám pocit že by se tohle nějak extra dařilo). Ale dlouhodobou koncepci a vizi potřebujeme ještě víc. Jenomže k tomu je právě potřeba, aby kormidelník měl jasné hodnoty a pevné názorové ukotvení.

1
Vytisknout
12091

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2018