Sociální demokracie v zajetí svého referenda

15. 6. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta
To, že referendum sociálních demokratů dopadlo jednoznačně ve prospěch účasti této strany na vládnutí Andreje Babiše, vyvolává paradoxní otázku: musí ČSSD trvat přesně na všech podmínkách, s jejichž vědomím členové strany hlasovali, tedy např. na před referendem oznámeném personálním obsazení ministerstev? Nebo je naopak účast na vládě nyní po tak jasném výsledku tak velkou hodnotou, že je naopak třeba ji co nejméně komplikovat?


Objevují se spekulace o tom, že kandidát ČSSD na ministra zahraničí, který byl již veřejně odmítnut prezidentem, ale za kterého se zároveň šéf ČSSD Hamáček podle všeho ještě nedávno „pevně“ stavěl, bude obětován. Dá se argumentovat, že tím by byla členská základna strany de facto oklamána. Hlasovala o vládě, v níž měl být pan Poche ministrem zahraničí. Dá se ale také říci, že toto je pouze detail a že referendum především ukázalo, že členové chtějí být ve vládě, ať už za cenu toho či onoho kompromisu.

Každý si pak může i v budoucnosti svou intuicí zkoušet při různých střetech uvnitř nové vládní koalice odhadnout, co vlastně hlasující členové strany podle výsledků referenda chtěli. Jistě nechtěli jít proti prezidentovi. Pak ovšem je asi lepší říci, že od nynějška tuto stranu bude dirigovat Hrad. A chtěli jít proti Andreji Babišovi? Jistě ne. Dali mu bianco šek na pravdu v případných sporech? Pro někoho, kdo by chtěl být za každou cenu ve vládě, by se dalo referendum číst i takto.

0
Vytisknout
8433

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2018