Íránské zbraně pašované do Jemenu procházejí přes území tří států

8. 11. 2017

čas čtení 1 minuta
Arabská koalice podporující v jemenské občanské válce prosaúdskou vládu v pondělí předložila důkazy o íránské taktice pašování kvalitativně nových zbraní určených pro milice proíránských Húsiů v Jemenu - s cílem zmodernizovat jejich zastaralý arzenál.

Tento článek vyšel v časopise, který finančně podporuje vláda Saúdské Arábie a který podporuje domácí i zahraniční politiku saúdské diktatury. Drtivá většina mezinárodních komentátorů považuje vojenskou intervenci Saúdské Arábie v Jemenu za zločinnou, především proto, že děsivým způsobem postihuje civilisty v té zemi. Vojenský vliv íránské diktatury na Blízkém východě je ovšem nebezpečný.  (Pozn. red.)


Dodala, že proces začíná u libanonského Hizballáhu, respektive v syrských regionech, které hnutí kontroluje. Pokračuje přes Irák a Írán a končí v Jemenu.

Teherán také dodává povstaleckým milicím experty a moderní techniky výroby dálkově odpalovaných rychlých člunů, jimiž útočí na lodi v Rudém moři, Perském zálivu a Arabském moři.

Rakety jako ta, kterou v pondělí Saúdská Arábie sestřelila při útoku na Rijád, potřebují technické dovednosti a naváděcí zařízení. Obojí bývalý jemenský režim neměl k dispozici.

Rakety používané v Jemenu vyvíjejí íránští experti ve spolupráci s Hizballáhem.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7399

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2017