Madrid "suspendoval autonomii Katalánska"

21. 9. 2017

čas čtení 3 minuty



Před zakázaným referendem o katalánské nezávislosti provedla španělská policie razie ve vládních budovách v Barceloně a zatkla 14 čelných katalánských činitelů

Katalánský prezident obvinil španělskou vládu, že suspendovala autonomii Katalánska poté, co policie zesílila své snahy zabránit referendu o nezávislosti Katalánska, které vyvolalo snad největší politickou krizi od doby, kdy se před čtyřiceti lety Španělsko vrátilo k demokracii.


Španělská policie provedla razie ve více než deseti úřadovnách regionální katalánské vlády a zatkla ve středu 14 jejích vysokých
činitelů ve snaze zabránit referendu o nezávislosti Katalánska, které se má konat 1. října.

Carles Puigdemont, šéf katalánské vlády požadující suverenitu, charakterizoval razie jako "koordinovaný policejní útok", který dokazuje, že "Madrid de facto suspendoval samosprávu a zavedl v Katalánsku de facto mimořádný stav".

Srovnal také nynější situaci s érou diktátora Franca a napsal na Twitteru: "Nepřijmeme návrat do nejtemnějších dob. Tato vláda podporuje svobody a demokracii." Po mimořádném zasedání ministrů se Puigdemont zapřísahal, že se referendum uskuteční.

Primátorka Barcelony Ada Colau charakterizovala razie jako "demokratický skandál" a zdůraznila, že Katalánci budou hájit své instituce:

https://twitter.com/AdaColau/status/910410999328624640

Napětí mezi Madridem a Barcelonou za poslední dny výrazně vzrostlo. Vláda španělského premiéra Mariana Rajoye se snaží zabránit referendu o nezávislosti Katalánska.

Španělská policie zkonfiskovala dokumenty týkající se referenda z úřadoven soukromé dodavatelské firmy v katalánském městě Terrassa. Zkonfiskováno bylo také více než 1,5 milionu letáků a plakátů, týkajících se referenda.

Policie také zkonfiskovala více než 10 milionů volebních lístků.

Jakmile vyšlo ve známost, že policie provádí razie, vznikla v Barceloně demonstrace asi 5000 lidí. Skandovali "Hlasujeme, abychom byli svobodní!", "Nebojíme se"  a hesla byla rychle nahrazena novým heslem "Okupační jednotky ven!"

Madridská vláda argumentuje, že referendum o katalánské nezávislosti je protizákonné, protože španělská ústava z roku 1978 ho neumožňuje. Španělský ústavní soud suspendoval zákon o refendu, který schválil letos v září katalánský parlament.

Mariano Rajoy ve středu hájil akce španělské vlády. Uvedl, že Puigdemont a jeho stoupenci se snaží "eliminovat ústavu" a ignorují zákon.

"Logicky, stát musí jednat," řekl. "Žádný demokratický stát na světě by nepřijal to, co se tito lidé snaží dělat. Byli varováni a vědí, že se referendum nemůže konat."

I když více než 70 procent ze 7,5 milionu obyvatel Katalánska podporuje konání referenda, z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že Katalánci jsou téměř rovnou měrou rozděleni, co se týče katalánské nezávislosti.

Před dvěma měsíci bylo 49,4 procent Katalánců proti nezávislosti, 41,1 procent bylo pro nezávislost.

https://www.theguardian.com/world/2017/sep/20/spain-guardia-civil-raid-catalan-government-hq-referendum-row


0
Vytisknout
8893

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2017