Barnier: Rozhovory o brexitu pokračují špatně. Británie neposkytla EU požadované informace

27. 7. 2017

čas čtení 2 minuty
Foto: Při posledním vyjednávání o brexitu byla britská strana kritizována, že si nepřipravila žádnou dokumentaci


Michel Barnier, hlavní vyjednavač EU o brexitu, informoval 27 členských zemí, že vyjednávání o brexitu zřejmě na podzim nepokročí do další, obchodní etapy, protože Británie neposkytla EU požadované konkrétní informace.

Rada Evropy, která zastupuje jednotlivé členské země EU, má koncem října 2017 rozhodnout, zda došlo k dostatečnému pokroku při vyjednávání s Británií v otázkách občanských práv občanů EU, v otázce, kolik finančních prostředků dluží Británie Evropské unii na základě dosavadních uzavřených smluv, a jak bude vyřešen problém hranice EU mezi Irskou republikou a Severním Irskem. 


Barnier upozornil evropské velvyslance, že Británie neposkytla Evropské unii v těchto klíčových otázkách tak konkrétní a analytickou poziční dokumentaci, jakou připravila Evropská unie. Británie také neujasnila, kolik peněz si myslí, že Evropské unii dluží. 

Zdroj v britské vládě uvedl, že britská strana těmto požadavkům "nebude ustupovat" a neposkytne údaje o finančním narovnání, "protože to je hlavní jádro sporu". Britský tým vyjednavačů prý zastává názor, že nemusejí připravovat podrobnou poziční dokumentaci, jakou připravila EU, protože "neexistence takové dokumentace jim dává větší flexibilitu". 

Guy Verhofstadt, koordinátor brexitu v Evropském parlamentu, veřejně varoval Británii, že musí dojít k pokroku ve všech třech výše zmíněných oblastech, pokud má dojít k rozšíření rozhovorů do obchodní oblasti.

Na tiskové konferenci po posledním vyjednávání konstatoval Barnier, že informace z britské strany ohledně toho, kolik Británie je ochotna zaplatit, jsou "bezpodmínečně nutné". Odhaduje se, že by účet mohl být až 75 miliard liber (2250 miliard Kč). avšak britský ministr zahraničí Boris Johnson na to reagoval v Dolní sněmovně, že Brusel si "může jít pískat". 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6654

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2017