Francouzská policie tvrdě šikanuje uprchlíky nedaleko města Calais

27. 7. 2017

čas čtení 1 minuta
"Muži a ženy, kteří nejprve přicházeli ze Sýrie a dnes přicházejí z Eritreje či z mnoha jiných zemí a kteří bojují za svobodu musejí být v Evropě vítáni, a to zejména ve Francii."

Prezident Emmanuel Macron, Terst, Itálie, 13. července 2017


Devět měsíců poté, co francouzské úřady uzavřely velký uprchlický tábor známý jako "Džungle" na pokraji Calais, žije přibližně 400 až 500 žadatelů o azyl a dalších migrantů na ulicích a v lesnatých oblastech kolem tohoto francouzského města, píše Human Rights Watch.

Na základě pohovorů s více než 60 žadateli o azyl a migranti v Calais a v Dunkerque a nedaleko těchto měst, a s více než dvaceti humanitárními pracovníky v této oblasti, zaznamenala organizace Human Rights Watch policejní týrání žadatelů o azyl  a migrantů, policejní  narušování humanitární pomoci a policejní obtěžování humanitárních pracovníků.



Policie v Calais, především pořádková policie (Compagnies républicaines de sécurité, CRS) pravidelně používají pepřový sprej proti dětem i proti dospělým migrantům, když spí, nebo za jiných okolností, kdy nezosobňují žádnou hrozbu. Pravidelně pepřem sprejují nebo konfiskují spací pytle, přikrývky a oděvy, někdy používají pepřový sprej na pitnou vodu a potraviny žadatelů o azyl. Policie také narušuje humanitární pomoc. Policejní šikana má záporný dopad na přístup k službám pro děti a na touhu a schopnost migrantů požádat o azyl.

Takové chování policie v Calais a nedaleko tohoto města je zneužíváním moci a porušováním zákazu nelidského a ponižujícího zacházení či trestání. Je to také neospravedlnitelným zasahování do práv migrantů na pitnou vodu a potraviny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7775

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2017