Mosul patnáct dní po "osvobození" - sporadické boje pokračují

27. 7. 2017

čas čtení 6 minut
Irácké bezpečnostní síly prohledávají západní Mosul, zatímco "islámský stát" provedl dva útoky. Nejprve byli zabiti dva policisté v přestřelce na trhu na západní straně města. Další policista a zpravodajští agenti přišli o život na východě.


Šest příslušníků IS bylo zatčeno nedaleko letiště na jihozápadě města se zbraněmi a sebevražednými opasky. Jednotky IS jsou dosud přítomny v oblasti Šahan a Kalahát ve Starém městě a palbu lze slyšet zejména v noci. Mluvčí Ninivské rady sdělil médiím, že IS se nachází v tunelech na západní straně města, ale že bude vyhnán během několika dní. Policie tvrdí, že prohledala 80 % západního Mosulu. "Zlatá divize" (speciální síly podléhající přímo premiérovi) dosud město prohledává, takže není jasné, zda se údaj o 80 % týká jen policie, nebo celých bezpečnostních sil. Několik dní se neobjevily zprávy o bojích. Dochází k občasným teroristickým útokům a střelbě a stále se objevují zprávy o zatčených. To ukazuje, že IS má buňky v celém městě. Naštěstí jsou jeho operace sporadické. Jak je silný se ukáže podle toho, zda tyto operace budou sílit, slábnout, nebo zůstanou na stejné úrovni.

Velkým bezpečnostním problémem v Mosulu a celém governorátu Ninive zůstává, že chybí policisté, což znamená, že oblast střeží zhruba třicet různých bezpečnostních složek. Jeden z poslanců parlamentu vyzval premiéra, aby do provincie vrátil odvolané policisty. Před rokem 2014 v Mosulu sloužilo 15 000 policistů a v celém Ninive asi 32 000. Dnes jich je v činnosti jen zlomek. Provincie žádá o obnovu policie opakovaně, ale bez výsledku - a vláda ani neodpověděla. Vláda je neuvěřitelně pomalá. Rozhodnutí zaútočit na Mosul bylo také přijato z politických důvodů, protože premiér chtěl město obsadit do konce roku 2016. To znamená, že že bylo minimum času na plánování, co přijde po IS. V mnoha jiných částech země už se stalo, že veškerý důraz byl položen na plánování vojenských záležitostí, zatímco politické záležitosti byly odloženy na neurčito.

Irácké jednotky se připravují na přesun do oblasti Tal Afar v západní části governorátu Ninive. Premiér Hajdar Abádí tvrdí, že operační plány jsou hotové. Irácké jednotky se shromažďují k útoku v oblasti Badaše a může k němu dojít během několika dní. Ministerstvo obrany tvrdí, že tažení už začalo nálety. Tal Afar je jednou z posledních oblastí v Iráku pod kontrolou IS a po několik měsíců je obklíčen.

V Mosulu působí týmy civilní obrany. Jsou zodpovědné za odstraňování trosek, záchranu lidí a pohřbívání. Každé ráno před jejich kancelářemi stojí fronty lidí, kteří přišli oznámit, kde podle nich leží těla příbuzných, a týmy se je pak snaží najít. Zatím jen v západním Mosulu nalezly více než tisíc těl. 24. července nalezly 97 těl ve čtvrti Kalahát ve Starém městě. Tak jako mnoho jiných zaměstnanců veřejného sektoru v Mosulu i tito pracují zdarma. Nedostali výplaty již tři roky. Bagdádu chybí peníze kvůli nízkým cenám ropy a zaměstnanci veřejného sektoru v Ninive kvůli tomu trpí.

Dva týdny trvala bitva o Imám al-Gharbí jihovýchodně od Mosulu. V noci na 4. červenec asi 160 bojovníků IS zaútočilo na čtyři vesnice okresu Kajara a vytlačili kmenové milice Hašd z obce Imám al-Gharbí. Většina povstalců unesla místní lidi a zamířila do Hawíje v Kirkúku. Na místě zůstalo asi 40 - 50 ozbrojenců. Ti drželi oblast dlouhou tři a půl kilometru. Jednotky 9. divize irácké armády, jednotky rychlé reakce ze Salahaddínu a části "Zlaté divize" měly společně za úkol oblast obsadit s podporou vrtulníků a koaličních náletů. Několikrát oznámily, že oblast byla vyčištěna, ale nebyla to pravda, a původně dokonce popřely, že došlo k obsazení militanty. Až 20. července byla vesnice osvobozena. Polovině příslušníků IS se podařilo uprchnout do čtvrti Širkat v Salahaddínu, kterou zčásti kontrolují doteď. IS zde dokázal čelit čtyřem různým jednotkám iráckých sil a odříznout důležitou silnici Širkat-Kajára, přičemž do jisté míry obklíčil nedalekou leteckou základnu Kajára, kde mj. sídlí americké jednotky.

Ve východní části města Mosul jdou věci rychle a život se z větší části vrací k normálu. Západ je však v zásadě zničen. Podle průzkumu Mezinárodní organizace pro migraci je zde 15 z 54 obytných oblastí zcela zničeno a takřka 32 000 domů poškozeno. 23 dalších čtvrtí je mírně poškozeno a téměř polovina budov zničena. 16 je poškozeno lehce, ale to stále znamená zasažení 16 000 budov. Všech pět mostů přes řeku Tigris je zničených. Zdravotnická čtvrť Šífa na břehu řeky byla centrem zdravotní péče pro celou provincii, ale teď je z 80 % zničena. Podle odhadu humanitární agentury OSN pro Irák může být mosulská operace největší operací na světě v roce 2017. Irácká vláda plánuje zaplatit rekonstrukci většinou ze zahraničních zdrojů. OSN žádá dárce o 985 milionů dolarů na operace v Iráku v letošním roce, ale dosud obdržela jen 440 milionů. Mezinárodní organizace pro migraci žádala o 28,83 milionu a získala jen 33 % požadované částky. Německo oznámilo, že věnuje na obnovu Mosulu 117 milionů dolarů. Irák zatím získal od mezinárodních dárců asi 300 milionů. Jen obnova samotného Mosulu může přijít na více než miliardu dolarů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7564

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2017