Počet spermií se za posledních 40 let snížil u mužů ze západu o polovinu

26. 7. 2017

čas čtení 1 minuta


Důvody pro tento "šokující" pokles jsou nejasné. Jde o tvrdě zanedbanou oblast veřejného zdraví


V letech 1973 a 2011 klesala koncentrace spermií v ejakulátu mužů ze západních zemí  v průměru každoročně o 1,4 procenta. Celkem tedy za toto období pokles počet spermií o 52 procent.

"Výsledky jsou zcela šokující," uvedl Hagai Levine, epidemiolog a hlavní autor studie z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě.


Studie využila výsledků ze 185 studií provedených v letech 1973 až 2011 týkajících se téměř 43 000 mužů.

Méně dramatický pokles koncentrace spermií zaznamenali muži, o nichž je známo, že s partnerkou počali dítě.

U mužů z jiných zemí nebyl zaznamenán pokles koncentrace spermatu, avšak vědci varují, že u nezápadní populace neexistuje dostatečný počet provedených studií.

Vědci nevědí, co způsobuje pokles, takže je obtížné proti tomu cokoliv dělat. "Je to hlavně proto, že jsme vážným způsobem zanedbali investice do mužského rozmnožovacího systému," konstatoval Richard Sharpe z univerzity v Edinburku.

"Jestliže jste muž s malým počtem spermií a snažíte se mít dítě ve věku 21 let, asi nezaznamenáte, že máte problém," řekl Allan Pacey z univerzity v Sheffieldu. "Ale jestliže se snažíte mít dítě v pětatřiceti, vzniknou problémy, protože tou dobou už budete mít nízký počet spermií, starší partnerku a nebudete mít moc času to lékařsky napravit." 

0
Vytisknout
8214

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2017