Americká výcviková mise v Iráku "selhala", tvrdí zpráva

21. 7. 2017

čas čtení 1 minuta
Úsilí zaměřené na obnovu iráckých pozemních sil vedené USA nepřineslo plánované výsledky, tvrdí zpráva agentury Government Accountability Office (GAO) ve věci boje s "islámským státem".


Jde o odtajněnou verzi zprávy, s níž se Kongres seznámil v dubnu. Dokument vyšetřuje devět aspektů tažení proti IS, z nichž prvním mělo být napomoci obnově irácké armády, která se zhroutila po ofenzívě islamistů v roce 2014.

Podle původního plánu mělo být vycvičeno devět brigád irácké armády a tři kurdské. Každá z nich měla být vybavena zhruba 5 200 kusy zbraní jednotlivce a dalšími zbraněmi družstva plus vozidly.

Podle zprávy GAO v červenci 2016 byly zmíněné brigády na 60 % svých plánovaných stavů. Hlavní problémy představovaly nábor, udržení personálu v jednotce a dezerce.

Pouze polovina plánovaných brigád vycvičených a znova vybavených ve skutečnosti zlepšila své operační kapacity. Pouze dvě nejlépe připravené "dokázaly vést s koaliční pomocí ofenzívní operace ve většině kategorií operační připravenosti".

Celá zpráva COUNTERING ISIS AND ITS EFFECTS: Key Issues for Oversight: ZDE (pdf)

0
Vytisknout
9009

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2017