Angela Merkelová předložila volební program

4. 7. 2017

čas čtení 2 minuty
Německá kancléřka Angela Merkelová slíbila snížení daní a dramatické snížení nezaměstnanosti. Její oponent z řad SPD Martin Schulz označil program za "opatrnický".


Křesťanskodemokratická unie (CDU) nabízí ve včera zveřejněném volebním programu mírné snížení daní a peníze navíc pro mladé rodiny. Její program má za konkurencí zpoždění několik týdnů, ale podle průzkumů volebních preferencí Merkelová stejně míří k dalšímu funkčnímu období v kancléřství.

Koalice CDU/CSU hodlá do roku 2025 snížit nezaměstnanost pod 3 % (nyní 5,5 %), tj o 2,5 milionu. Opoziční strany však tvrdí, že ve skutečnosti jsou současné údaje zavádějící, protože miliony lidí pracují v tzv. minijobs a přitom stále závisejí na sociálních dávkách.

Snížení daní má zahrnout zvýšení hranice nejvyššího daňového pásma na 60 000 eur ročně, zatímco dnes je to 52 000. To je výrazně méně než 76 000 eur navrhovaných konkurenční SPD. Ta chce také nejvyšší pásmo danit 45 % sazbou místo dnešní 42 %, ale CDU plánuje touto sazbou zatížit pouze "superbohaté" s příjmy nad 232 000 eur.

Dále má být rušen "poplatek solidarity" ve prospěch východních spolkových zemí, počínaje rokem 2020. Přesný termín zrušení však oznámen nebyl.

Přídavky na dítě mají stoupnout ze současných 192 eur měsíčně na 217 eur. Daňové slevy na závislé děti se mají zvýšit na 8 820 eur.

Rodiny kupující první nemovitost obdrží navíc 1 200 eur státní podpory na rok a dítě.

Policie nabere dalších 15 000 příslušníků.

První generaci přistěhovalců má být napříště umožňováno dvojí občanství, ale jejich potomci si již musejí vybrat.

Řada komentátorů očekávala, zda Merkelová ustoupí koaliční CSU ve věci omezení imigrace. Avšak velmi diskutovaný limit opět stanoven nebyl.

V některých průzkumech se CDU pohybuje kolem 40 % preferencí, zatímco hlavní rival SPD má zhruba 25 %. Krátký vzestup podpory sociálních demokratů po výměně předsedy se zjevně vyčerpal.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8368

Diskuse

Obsah vydání | 7. 7. 2017