Vypršelo saúdské ultimátum Kataru

3. 7. 2017

čas čtení 1 minuta
13 požadavků adresovaných Kataru Saúdskou Arábií a čtyřmi jejími spojenci, jejichž splněním je podmiňováno ukončení blokády, je nepřijatelných a podkopaly by katarskou suverenitu, oznámil ministr zahraničí Šějk Muhammad bin Abdalrahmán al-Thání.


Ministrův tweet odráží jeho sobotní vyjádření v Itálii.

Všichni vědí, že tyto požadavky směřují k omezení suverenity státu Katar," prohlásil Šejk Muhammad na tiskové konferenci v Římě po jednání s italským protějškem Angelinem Alfanem.

"Tento seznam požadavků je myšlen tak, aby byl odmítnut. Není myšlen tak, aby byl přijat nebo... se o něm jednalo," prohlásil ministr. "Stát Katar místo toho, abychom to principiálně odmítli, jsme ochotni jednat, za předpokladu řádných podmínek pro další dialog."

Požadavky oznámené 22. června zahrnují výzvu, aby Katar zastavil podporu Muslimského bratrstva, ukončení arabského vysílání televize Al-Džazíra, omezení diplomatických styků s Íránem a uzavření turecké vojenské základny v zemi.

Minulý týden Spojené arabské emiráty pohrozily Kataru "rozvodem", pokud požadavky nesplní - a tvrdily, že nejde o předmět k jednání.

Skupina blokující Katar zahrnuje dále Saúdskou Arábii, Bahrajn a Egypt. Saúdská Arábie uzavřela svůj vzdušný prostor pro katarské aerolinie a zablokovala pozemní hraniční přechody, přes něž vede klíčová zásobovací trasa pro import potravin.

Diplomatické zprostředkování nabízí Itálie, Kuvajt, USA. Ruský prezident Vladimir Putin údajně v sobotu telefonoval s lídry Kataru a Bahrajnu a prohlásil, že je třeba diplomatického řešení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9120

Diskuse

Obsah vydání | 7. 7. 2017