Ve Stockholmu usmrtil kamion čtyři lidi

7. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Švédská policie potvrdila, že byl zatčen 39 letý muž. Podle informací deníku Aftonbladet z policejních zdrojů je z Uzbekistánu. Měl drobná zranění a rozbité sklo ve svých šatech, které odpovídaly oděvu muže na fotografiích. Údajně po útoku nasedl do vlaku na sever ze Stockholmu a byl zatčen v předměstské čtvrti nedaleko letiště, i když bydlí jinde ve Stockholmu. Zpráva nebyla potvrzena z nezávislých zdrojů.

Policejní zdroje prý také sdělily švédské televizi, že v kamionu byla nalezena taška s výbušninami. Jiná média uvádějí, že policie zatkla i druhého muže, avšak policie se k tomu nevyjádřila.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Čtyři lidé byli usmrceni a patnáct zraněno, když kamion najel v rušné obchodní čtvrti v pěší zóně v Drottninggatanu do chodců, uvedla policie. Jeden muž byl zatčen. Dodala, že zachází s incidentem, jako by to byl teroristický útok a premiér Stefan Löfven se vyjádřil, že všechno naznačuje, že to byl teroristický útok.

Policie okamžitě uzavřela centrum Stockholmu. Vytvořila barikády a suspendovala veřejnou dopravu. Varuje obyvatele, aby se vyhýbali centru města. Policie také později evakuovala hlavní nádraží nedaleko místa, kde došlo k útoku.

Z fotografií na sociálních sítích vyplývá, že kamion narazil do rohu nákupního střediska Ahlens a kabina řidiče vzplála.

Kamion byl předtím v pátek ráno ukraden. Do kabiny skočil muž a s kamionem odjel.

Pokud bude potvrzeno, že šlo o teroristický útok, byl by to první teroristický útok ve Švédsku od roku 2010, kdy odpálil Švéd původem z Iráku ve Stockholmu dvě bomby, jedna z nichž ho usmrtila. Nikdo jiný tehdy nebyl zraněn.

K indicentu došlo dva měsíce poté, co americký prezident Donald Trump byl široce zesměšněn, když se zmínil o neexistujícím teroristickém útoku ve Švédsku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7896

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2017