Německo bude pokutovat sociální sítě 50 miliony euro, pokud neodstraní rasistický a nenávistný materiál do 7 dní

5. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Německá vláda schválila návrh zákona, na jehož základě bude pokutovat sociálné sítě částkou až 50 milionů euro, pokud rychle neodstraní fake news a nenávistné statusy, o nichž je budou informovat uživatelé sociálních sítí.

Němečtí politikové se obávají, že vlna lživých zpráv a rasistického materiálu, zejména zaměřeného proti uprchlíkům, by mohla ovlivnit veřejné mínění před zářijovými všeobecnými volbami v Německu

"Kriminální vyvolávání nenávisti na sociálních sítích nemůže být tolerováno, stejně jako ho netolerujeme v ulicích," zdůraznil v prohlášení ministr spravedlnos Heiko Maas. "Svoboda projevu končí tam, kde začíná trestní právo."

Dodal, že prosadí stejné předpisy po celé Evropské unii. Pokud se to Německu podaří, rasistické Parlamentní listy budou mít odzvoněno.

Maas uvedl, že z vládního průzkumu vyplývá, že Facebook odstranil jen 39 procent materiálu, který měl kriminální obsah, a Twitter dokonce jen jediné procento, i když v roce 2015 podepsaly dobrovolný příslib, že nenávistné výroky budou odstraňovat do 24 hodin.

Washington Post: Jak zlikvidovat fake news? V Německu. Prostřednictvím zákona.

0
Vytisknout
5236

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2017