Fake news: Na Filipínách je to stokrát horší než v ČR. Přijde to i do Evropy?

10. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


V seriálu týkajícím se Fake News přinesly Channel Four News v pátek večer děsivou reportáž z Filipín, kde se bezostyšně a otevřeně používají lživé zprávy k diskreditaci oponentů prezidenta a vládní politiky - a ono to funguje, protože, jak vysvětlil vládou komerčně najímaný pracovník PR, který bez problémů přizná, že se spolupracovníky provozuje stovky lživých facebookových účtů, "lidé mají tendenci chovat se stádovitě".

Na Filipínách není vulgární internetové trollování jen legální, ale vládní struktury ho systematicky zneužívají k podpoře své politiky. Armády trollů pomohly prezidentu Dutertemu dostate se k moci a stejných špinavých metod používají i jeho političtí odpůrci.

Jde o úmyslnou kontrolu mozků občanů, protestuje opoziční politička. Lživou vládní propagandu za peníze šíří i populární rockové zpěvačky. Prezident Duterte na Filipínách vyvraždil tisíce lidí, obviněných z šíření narkotik. Nikdo proti tomu neprotestuje.

Na Filipínách fungují armády vysoce efektivních a agresivních internetových trollů, kteří zastrašují veškerou opozici.

Nejenergičtější Duterteho oponentka, senátorka Leila De Lima, dostala v jediném dni vlnu dva a půl tisíce sprostých emailů a telefonátů včetně vyhrožování smrtí. Je obětí velkého množství běžně zveřejňovaných falešných zpráv. Mimo jiné je v nich lživě obviňována, že přijímá platby od šéfů mafie prodávající drogy a že se nechala nafilmovat při sexuálním aktu se svým řidičem. To o ní veřejně tvrdí i prezident Duterte, že se mu nad tím "zvedá žaludek".

Filipínci používají sociálních sítí nejintenzivněji na celém světě. Hranice mezi seriozním zpravodajství a fake news v této zemi zmizela.-

Videoreportáž z Filipín na toto téma ZDE

0
Vytisknout
6975

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2017