Británie: Konzervativní poslanci obvinili premiérku Mayovou z tyranie

11. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Někteří poslanci dokonce i z Konzervativní strany obvinili britskou premiérku Theresu Mayovou z tyranie a z absence respektu pro demokracii. Mayová totiž odmítá poskytnout parlamentu rozhodování o podmínkách odchodu Británie z EU.

Celá řada konzervativních poslanců se v pondělí v londýnské Dolní sněmovně vyjadřovala kriticky ohledně brexitové strategie vlády. Někteří požadovali zveřejnění podrobnosti o vyjednávacím plánu britské vlády a jiní chtěli, aby parlament dostal právo rozhodovat o způsobu, jak Británie odejde z EU.

Skupina několika konzervativních poslanců dokonce uvažuje, že podpoří žalobu, kterou má soud projednávat tento týden a jejímž cílem je zabránit vládě, aby vyčlenila Británie z EU bez souhlasu poslanců.

Ultrakonzervativní euroskeptik a "ministr pro brexit" David Davis v parlamentu obvinil poslance, že chtějí "mikrořídit" proces odchodu Británie z EU.

Avšak Mayová čelí rostoucímu znepokojení mezi poslanci z mainstreamových stran, vzhledem k tomu, že neposkytla žádné podrobnosti ohledně své strategie odchodu z EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6356

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2016