Spojené státy a Rusko uzavřely dohodu o Sýrii

10. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Spojené státy a Rusko se dohodly o nové "předběžné" dohodě o Sýrii. Cílem je vést společnou americko-ruskou leteckou ofenzívu proti Islámskému státu a dalším extremistickým organizací a uspořádat nová vyjednávání o politické budoucnosti země.

Dohodu oznámili americký ministr zahraničí John Kerry a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov v pátek večer po 13 hodinách vyjednávání v Ženevě po napjatém očekávání, kdy Kerry konzultoval telefonicky další osoby ve Washingtonu.

Obě strany se stavějí k dohodě opatrně, avšak uvedly, že by mohlo jít o možný "bod obratu" po pěti letech brutální války, v níž zahynulo více než 400 000 lidí.

"Nikdo toto nebuduje na základě důvěry," řekl Kerry. "Je to založeno na dohledu, plnění podmínek, na společném zájmu. Je to příležitost a nic víc, pokud se to nestane realitou."

Lavrov charakterizoval situaci v Sýrii jako "směsici" mnohnásobných navzájem válčících stran, některé z nichž by se snažilo dohodu USA-Rusko podvrátit. Proto, dodal, zůstane velká část dohody utajena, aby nemohla být sabotována. Avšak Lavrov dodal, že si Rusko zajistilo dohodu prezidenta Asada.

Rusko učiní, "co závisí nanás!, přislíbil Lavrov, ale dodal, že "ne všechno závisí na nás".

Bassma Kodmani, mluvčí opozičního Výboru pro vysoké vyjednávání (HNC) uvedla, že její organizace dohodu vítá, "pokud bude vynucena". Dodala v prohlášení, že všechno závisí na Rusku, protože jeho vliv "je jediným způsobem, jak syrský režim donutit, aby dohodu splnil".

Součástí složité dohody má být sedmidenní zastavení bojů od pondělka od večera, což je začátek muslimského svátku Eid al-Adha. Během této pauzy v bojích uvolní Asadova armáda obklíčení vzbouřeneckých oblastí v Aleppu a dovolí, aby do hladovějícího města byla dovezena humanitární pomoc. Vzbouřenci přestanou bojovat kolem vládních oblastí.

Syrský režim zastaví letecké údery proti vzbouřeneckým oblastem, hlavní příčinu civilního zabíjení.

Pokud bude příměří dodrženo, ruské a americké letectvo začne plánovat společné letecké operace proti extremistickým organizacím, včetně Isis a fronty Al-Nusra. Syrské letectvo nebude v oblastech, které budou Američané a Rusové bombardovat. Spojené státy chtějí také přesvědčit další vzbouřenecké organizace, aby se distancovaly od fronty Al-Nusra.

0
Vytisknout
7372

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2016