Největší světová krize, o níž jste nikdy neslyšeli

9. 9. 2016

čas čtení 1 minuta


V posledních zhruba šesti týdnech jsem od různých humanitárních organizací působících na vzdáleném severovýchodě Nigérie, ve státu Borno, obdržel sérii stále urgentnějších tiskových zpráv, napsal Mark Leon Goldberg.


V červenci jsem dostal jednu od Lékařů bez hranic, která uvádí: "Nigérie: Katastrofální podvýživa ve státě Borno... Je třeba velké humanitární operace k záchraně životů ve státě Borno na severovýchodě Nigérie, více než 500 000 lidí žije v katastrofálních podmínkách."

Také v červenci jsem obdržel email od UNICEF, který tvrdí: "Asi čtvrt milionu dětí ve státě Borno na severovýchodě Nigérie čelí vážné podvýživě a riziku úmrtí."

A od Armády spásy v srpnu: "Odhadem 7 milionů lidí potřebuje pomoc při záchraně života v nejhůře zasažených oblastech na severovýchodě; z nich zhruba 2,5 milionu lidí je podvyživených a postrádá přístup k potravinám a bezpečné pitné vodě."

To mě vede k závěru, že situace v severovýchodní Nigérii a v širším regionu Čadského jezera je zřejmě nejhorší krizí na světě, která přitahuje nejmenší pozornost.

Tato krize vznikala řadu let, když region zasáhlo povstání Boko Haram. Ale vloni byla Boko Haram na ústupu a většina státu Borno a okolí byla osvobozena.

Takže proč najednou až teď vychází krize na světlo?

Podle Adriana Ouvryho, humanitárního poradce Armády spásy, může být v současnosti známá úroveň podvýživy v dané oblasti pouhým vrcholkem ledovce.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11233

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2016