Exprezident Sálih vyzval k ruské intervenci, nabídl "všechna jemenská zařízení" Rusku

22. 8. 2016

čas čtení 1 minuta


Bývalý jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih v rozhovoru pro ruskou televizi nepřímo vyzval k ruské intervenci do občanské války v Jemenu. Hovořil o reaktivaci dohod se Sovětským svazem a nabídl Rusku "všechna zařízení" v podobě základen, přístavů a letišť.


Sálih zjevně vystoupil ve prospěch podobného scénáře, jaký se udál v Sýrii, kde Rusko a Írán vstoupily do konfliktu na straně Asadova režimu pod záminkou boje s terorismem.

Sálih, který byl svržen v roce 2012, je spojencem Húsiů, kteří kontrolují hlavní město a velkou část jemenského území, zejména na severu. Jednotky vedené Saúdskou Arábií, které podporují Sálihova následníka prezidenta Hádího, déle než rok bombardují oblasti kontrolované Húsii. Mezitím Húsiové s pomocí Íránu útočí na saúdské území v pohraničí.

Jednání v Kuvajtu nedávno ztroskotala.

Sálih v rozhovoru řekl:

"Natahujeme své ruce k Rusku. Máme dohody s Ruskou federací, které byly uzavřeny se Sovětským svazem. Legitimním dědicem Sovětského svazu je Ruská federace, jsme připraveni aktivovat tyto smlouvy a dohody... nabízíme všechna zařízení a úmluvy a smlouvy... Nabízíme je na našich základnách, na našich letištích a v našich přístavech - připraveni poskytnout všechna zařízení Ruské federaci."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6024

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2016