84 lidí bylo usmrceno v jihofrancouzském městě Nice

15. 7. 2016

čas čtení 2 minuty


- Velký nákladní automobil vjel kolem 23. hodiny v městě Nice na francouzské Riviéře do davů oslavujících den pádu Bastilly. O život přišlo nejméně 84 osob včetně několika dětí. Dalších 18 osob bylo vážně zraněno.

- Řidiče nákladního vozu zastřelila policie. Vyšetřovatelé se snaží zjistit, zda měl společníky. Incident je považován za teroristický útok, ale žádná organizace se k němu nepřihlásila.

- Svědci uvedli, že řidič záměrně jel davem klikatě, aby usmrtil co největší množství lidí. Jel s nákladním vozidlem stovky metrů po promenádě. Podle některých zpráv jel davem rychlostí 50 km/h na vzdálenost dva kilometry.

- Francouzská média uvádějí, že vrah byl znám policii pro drobnou zločinnost, nikoliv však terorirsmus. Policejní zdroj uvedl, že řidič byl jednatřicetiletý francouzský Tunisan, narozený v Tunisku.

- V nákladním vozidle byly nalezeny zbraně a granáty. Probíhá vojenská operace. 10 000 vojáků bylo mobilizováno.

- Francouzský prezident Francois Hollande uvedl, že bude prodloužen mimořádný stav ve Francii o další tři měsíce. Ostraha francouzských hranic bude posílena a "Francie předvede skutečnou sílu při vojenských akcích v Sýrii a v Iráku".

- Svědci hovoří o rodičích, kteří zoufale házeli své děti přes plot, aby do nich nenarazil nákladní vůz.- Policie jmenovala osobu podezřelého z masakru v Nice jako jednatřicetiletého francouzského Tunisana Mohameda Lahouaiej-Bouhlela, jeho dokumenty byly nalezeny v nákladním voze. Policejní vyšetřovatelé a forenzní experti vstoupili v pátek v 9.30 do jeho bytu a odnesli plné pytle materiálu.

- Regionální prezident Nice Christian Estrosi uvedl, že v náklaďáku byly nalezeny zbraně a granáty. Některé byly atrapy.

- Útok ostře odsoudili náboženští i političtí představitelé muslimského a arabského světa.

- Použití nákladního vozidla jako nástroje útoku je v západním světě nezvyklé a je nesmírně obtížné se proti tomu jakkoliv bránit.

- Bezprecedentní je počet mrtvých a zraněných dětí. Nejméně 10 dětí bylo usmrceno a dalších 50 dětí bylo zraněno, mnohé z nich vážně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6949

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2016