Sýrie

Protiasadovští vzbouřenci vozí zajatce z Asadovy armády jako živé štíty v klecích

4. 11. 2015

čas čtení 1 minuta



Vypadalo to jako nejhrůznější výstřelky extremismu Islámského státu. Alawitští obyvatelé Damašku, vození městem v klecích jako lidské štíty proti hrozbě útoků od armády prezidenta Asada. Avšak to bylo dílo organizace, známé pod jménem Armáda islámu, která bojuje jak proti Islámskému státu, tak proti Asadovi. Armádu islámu podporuje Saúdská Arábie. Je to další důkaz brutality a složitosti války v Sýrii.

Gary Gibbon: Protiasdadovská "Armáda islámu" začala vozit v klecích občany měst, které má pod kontrolou. V klecích jsou zajatí vojáci z Asadovy armády a jejich rodiny. A také členové Asadovy alawitské sekty. Tento v kleci vězněný plukovník říká: "Můj osud bude tentýž jako osud vybombardovaných civilistů. Armáda islámu konstatovala, že na území, které ovládá, chce rozmístit tisíc takovýchto vozidel s lidmi v kleci. Proti útokům, jako je tento. V Rusku vyrobená helikoptéra, možná i s ruskou posádkou, bombarduje předměstí Damašku.

(dále reportáž pokračuje diskusí skeptických poslanců britské Dolní sněmovny, kteří nechtějí dovolit britské vládě, aby v Sýrii bombardovala Islámský stát.)

0
5459

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2015